RECENZIJE

3. 9. 2014
Vintersorg - Naturbål
Napalm Records, 2014

Vintersorg in Mattias Marklund sta samo dve leti po Orkanu izdala njegovega naslednika Naturbål. Prepričan sem, da glasbenika nista potrebovala dolgo, da sta se odločila, kako naj zveni. Naturbål je namreč marsikaj, o čemer bi se dalo debatirati, nedvomno pa je album povsem logično in naravno nadaljevanje glasbe, ki se je rodila pred dvema dekadama, naslednja stopnička na prestolu folk metal kraljev.
Kdor se v vseh teh letih ni naveličal s prvencem Till Fjälls začrtanih melodij, bo (oziroma je že) z odprtimi rokami in ušesi sprejel Naturbål. Postopoma je nekoliko agresivnejše in mrke ritme zamenjalo bolj veselo in razigrano vzdušje, harsh black metal vokal je z leti zmeraj več prostora prepustil clean/zborovskim vokalom, močno distorzirane kitare pa so se umaknile čistejšim, visokotonažnim kitarskim linijam. Vse opisano priča o tem, da je glasbeni projekt z imenom Vintersorg postal vedno bolj široko glasbeno sprejemljiv, posledično pa tudi za določeno (manjšo) ciljno publiko manj zanimiv. In tako tudi po dveh letih ostaja osebna kritika tega banda z mojega stališča – tako kot njegova glasba – nespremenjena: albumu manjkata ostrina in udarnost (želel bi si recimo več tega, kar ponuja prvih trideset sekund komada Elddraken). A ker se ne želim ponavljati in biti sam sebi svoj plagiator, naj kot negativno plat albuma omenim še, da me ta ni prepričal tudi zato, ker se določeni elementi (preveč) ponavljajo. Ti se seveda lahko razumejo tudi drugače, in sicer kot povezovalna rdeča nit; tako pač je, vsaka ušesa imajo svojega skladatelja.
A govoriti sprva o prestolu določenega žanra in nato v isti sapi naštevati samo negativne stvari pač ni možno označiti kot trezno, zato: v nasprotju z že omenjenim prvencem je Naturbål zelo kompleksen na različnih področjih. Skladbe z vidika dinamike ponujajo počasne romantične ritme kot tudi hitro in surovo nabijanje, noben komad ni podhranjen z vidika strukturne pestrosti, predstavljena žanrska paleta pa je tudi zmeraj širša: od rocka, heavy metala do folk/black metala se najde vse, združeno v zmeraj poslušljivo podobo, nikoli prisiljeno ali nenaravno in mučno. Definitivno dosti boljše kot 90 % sorodnih albumov na sceni in seveda obvezen nakup za vse dolgoletne ljubitelje banda.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
16. 9. 2021
Caliban - Zeitgeister (EP)
Recenzija
15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
Recenzija
14. 9. 2021
Metalsteel - Forsaken by the Gods
Recenzija
9. 9. 2021
Dickless Tracy - Grave New World
Recenzija
8. 9. 2021
Born of Osiris - Angel or Alien
Recenzija
3. 9. 2021
Iz ropotarnice: Godkiller - The Rebirth of the Middle Ages (EP)
Recenzija
2. 9. 2021
Secundus - Atrophia
Recenzija
1. 9. 2021
Hellsword - Cold Is the Grave
KONCERTI & FESTIVALI
16. 9. 2021
KoD: Sober Assault, Licence to Hate, Life on Display
Orto Bar, Ljubljana
16. 9. 2021
Mentors, Uporabniki
Dvorana Gustaf, Maribor
18. 9. 2021
Ostrigina metalurgija: Ways of a Heretic, Ensanguinate, Human Host Body
MKC Pri rdeči ostrigi, Škofja Loka
18. 9. 2021
Karst Rock fest
Camping Pian del Grisa, Italija
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana