RECENZIJE

11. 5. 2007
Vomitory - Terrorize Brutalize Sodomize
Metal Blade, 2007
Ko v roke primem plošček švedskih death metalcev in ko ta nosi jasni naslov Terrorize Brutalize Sodomize, ne pričakujem še ene kopije Mačka Murija s Tarjinim vokalom. Ne pričakujem snega, zime in pomanjkanja ustvarjalnosti v corpse paintu. Vsi zmajčki in princese so sodomizirani, vsi heviči sterorizirani, vsi ostali pa zbrutalizirani! Death fucken' metal kot se spodobi – Vomitory!
Že prvi komad udari kot sekira v lobanjo v filmu Braveheart. Letijo možgani, delčki lobanje, lije kri itd. Ne pretiravam, samo poslušajte ta masivni zvok. Erik Rundqvist, basist in vokalist, ki na bassu spoštuje eno in edino zvočno zapuščino Dana Lilkerja ali pa Shaneja Emburyja (bass devastacijo nečloveških razmer), je tokrat posnel najverjetneje najbolj brutalne vokalne linije v vsej zgodovini te death metal zasedbe. Resda ni imel za ponuditi nič kaj novega, razen mogoče občasnega mašila tipa »Blah!«, a je vsaj zmanjšal količino »Jeeeeeeeeee-jev«, ki so dominirali na prejšnji plošči. Zveni kot eksplozija supernove! Že Eternal Trail Of Corpses ne varčuje z Erikovim growlom, udari kar takoj! Kaj šele ostali komadi. Kitarsko je nekaj svežine prinesel Peter Ostlund, ki je nadomestil prejšnjega kitarista Uleja. Peter je bolj v novejši thrash in death metal šoli, tako da poleg tistih Extreme Noise Terror/Napalm Death/Slayer kitarskih miksih najdemo še kakšno poslastico, še posebej kar se tiče solaž. Kitarski zvok je drugače jasen, direkten in oster kot nož, ki ti prileti v trebuh, ko ga najmanj pričakuješ oziroma si ga želiš! Bobnar Tobias je postal ekstrem in uvedel veliko blastov. Vseeno pa stavi na raznolikost z zelo malo tehniciranja in lahko napišem, da od Mikea Smitha dalje nisem še slišal tako energičnih in eksplozivnih bobnov. Izberite katerikoli komad!
Edina pomanjkljivost je morda že ponavljanje določenih glasbenih/vokalnih vzorcev, občasna klišejskost, ki se ji pač v taki zvrsti v tako dolgem času ni moč izogniti in ripp-off riffa od Hateplow, Everybody Dies, ki pa je vseeno tako zakon, da je Urbanu Gustaffsonu (druga kitara) takoj oproščeno. Mogoče manjka tudi kak »catchy« komad v stilu Bolt Thrower, kakršnih smo bili vajeni na prejšnjih ploščah, a vseeno – to je brez dvoma 100% death metal, svež veter čez grobove dananšnje nasičene scene, ki je v imenu ekstremov že počasi pozabila na to, kaj pravi death metal sploh je. Kolji!

Ivan
SORODNE VSEBINE:
18. 9. 2009Vomitory - Carnage Euphoria / Recenzije
24. 4. 2002The Crown - Crowned In Terror / Recenzije
6. 7. 2004Vomitory - Primal Massacre / Recenzije
10. 6. 2002Vomitory - Blood Rapture / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
16. 9. 2021
Caliban - Zeitgeister (EP)
Recenzija
15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
Recenzija
14. 9. 2021
Metalsteel - Forsaken by the Gods
Recenzija
9. 9. 2021
Dickless Tracy - Grave New World
Recenzija
8. 9. 2021
Born of Osiris - Angel or Alien
Recenzija
3. 9. 2021
Iz ropotarnice: Godkiller - The Rebirth of the Middle Ages (EP)
Recenzija
2. 9. 2021
Secundus - Atrophia
Recenzija
1. 9. 2021
Hellsword - Cold Is the Grave
KONCERTI & FESTIVALI
16. 9. 2021
KoD: Sober Assault, Licence to Hate, Life on Display
Orto Bar, Ljubljana
16. 9. 2021
Mentors, Uporabniki
Dvorana Gustaf, Maribor
18. 9. 2021
Ostrigina metalurgija: Ways of a Heretic, Ensanguinate, Human Host Body
MKC Pri rdeči ostrigi, Škofja Loka
18. 9. 2021
Karst Rock fest
Camping Pian del Grisa, Italija
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana