NAGRADNE IGRE
Traja do: 13. 6. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

17. 5. 2021
Yezdin - Svarunistična protikultura
samozaložba, 2021

Za imenom Yezdin se skriva trojica glasbenikov iz Slovenije, ki je sicer prisotna na vseh glavnih družbenih omrežjih in glasbenih platformah, a sicer o tej zasedbi ni možno zaslediti nobenega drugega podatka. Tako da se o skupini trenutno dejansko ve manj, kot se je nekoč vedelo o Batushki. Pa je to tudi pravi recept za uspeh? Tovrstna ugibanja bom prepustil zobu časa, mene zasedba vsekakor ni pritegnila zaradi svoje skrivnostnosti, ki pa jo spoštujem in odobravam, temveč v prvi vrsti zaradi svoje glasbe – kot je to pač moja navada.

In zakaj me je Svarunistična protikultura pritegnila? Najprej mi je seveda v oko padla naslovnica, ki me je v prvem hipu spomnila na otroškega junaka He-Mana. Kaj hitro pa sem bil s pomočjo spleta podučen o tem, da v tem primeru ne gre za nobeno sorodnost z risanim junakom iz 80., temveč za slog, ki ga je v glasbo med drugim vnesla psihedelična rock zasedba Black Magick SS. Vizualna umetnost pa ni edina stvar, ki jo imajo domači Yezdin skupnega z ravnokar omenjeno skupino, kajti tudi žanrsko se najde kakšna vzporednica. Kot nepoznavalec dotične zasedbe na tem mestu sicer ne bom vlačil mnogokaterih vzporednic, a s poslušanjem Svarunistične protikulture hitro postane jasno, da to ni izključno metalski izdelek, ki zaradi dominantne »harmonike« deluje močno hipnotično oziroma pač psihedelično. Ob prvih zvokih instrumentalnega uvoda The Land of Recovery ima človek zaradi orgelske uporabe klaviatur sicer najprej občutek, da posluša slovensko različico popularnih Ghost, toda že v taistem komadu pride do preobrata ali zamenjave »efekta«, s čimer vajeti prevzame hipnotičen zven harmonike, ki kot močan lajtmotiv iz ozadja tvori podlago udejstvovanju metalskih instrumentov. Slednji pa v družbi kričečega black metal vokala proizvajajo poskočne, vesele, vedre folklorne heavy/black ritme, ki gredo hitro v uho.

Pri Svarunistični protikulturi gre zagotovo za zanimivo mešanico različnih slogov, ki je povrhu vsega kronana z izključno slovenskimi besedili, ki jim je možno med poslušanjem do določene mere tudi slediti brez knjižice v roki.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 6. 2021
Helloween - Helloween
Recenzija
16. 6. 2021
Taake - Avvik (kompilacija)
Recenzija
14. 6. 2021
Nordjevel - Fenriir (EP)
Recenzija
9. 6. 2021
Zorya - Primeval (EP)
Recenzija
7. 6. 2021
Hore - Siostry Wiedźmy
Recenzija
4. 6. 2021
Iz ropotarnice: Apollo Ra - Ra Pariah
Recenzija
3. 6. 2021
Amorphis - Live at Helsinki Ice Hall
Recenzija
2. 6. 2021
Motörhead - Louder than Noise… Live in Berlin (live)
KONCERTI & FESTIVALI
18. 6. 2021
Javna vaja: Degress
Mladinski center Postojna
18. 6. 2021
STREAM: Slay at Home
slayathomefest.com
19. 6. 2021
Zapuščinska obravnava: Britof in drugi
Dvorišče HUB-a, Slovenj Gradec
19. 6. 2021
V Okovih, Dark Sphere
Dvorišče MC Pekarna
24. 6. 2021
Nick Mason's Saucerful Of Secrets
Gasometer, Dunaj, Avstrija
27. 6. 2021
Kiss
Wiener Stadthalle, Dunaj, Avstrija