RECENZIJE

8. 6. 2020
Zorya - Rusalka (EP)
samozaložba, 2020

Zorya je slovenski one man black metal projekt. V njem ali skozi njega Jan Oblak odkriva širne daljave atmosferičnega black metala, kar pa ne počne še niti eno leto. Jan je namreč dal projektu življenje decembra lanskega leta, skozi ritme in melodije atmosferičnega black metala pa opeva slovansko mitologijo in osebna čustva. Bolj ali manj v skladu z definicijo izbranega žanra.

A da Rusalke kljub vsemu ne moremo stlačiti povsem v okvire klasičnega, za to poskrbi glasba. Osebno me je mešanica med Nokturnal Mortum iz Ukrajine in Veldes iz domačih logov dokaj presenetila, hkrati pa seveda tudi navdušila. Na podlagi zadnje povedi torej pravilno sklepate, da Jan v svet black metala ne prodira z ničemer blazno novim, temveč zna že slišano in že uporabljeno predstaviti na svoj način. Melanholija, otožnost in žalost otvoritvenega komada Winter je takšna, kakršno si predstavljamo pravo zimo z metrom snega in temperaturami pod ničlo, referenca z domačimi Veldes pa je v tem oziru na podlagi glavnega kitarskega riffa najmočnejša. Taisto vzdušje preveva prve tri od šestih komadov, to ponavljanje pa je deloma tudi šibka točka recenziranega polvečerca. A s Flies Without the Light se vzdušje spremeni, ritem dvojnega bas bobna se umiri oziroma upočasni, v ospredje še bolj stopi nedistorzirana kitara, kontrast med melodiko in v muke zavitim kričečim vokalom pa postane večji. Z vrhuncem ploščka, komadom Tree of Life, Jan združi vse, kar je predhodno ponudil, zaradi česar je povsem razumljivo in logično, da je zaključni Spirit neke vrste mešanica med klasičnim komadom in outrom: monotonost, prvič uporabljene spacy klaviature in dungeon synth se razvijejo v hladen in nalezljiv black metal komad, ki kriči po več.

In dejansko bi lahko bilo vsega več, kajti s šestimi komadi v skupni dolžini manj kot 25 minut je Rusalka tudi v tej zvezi vse kaj drugega kot običajna. Toda kračina me nikakor ne moti, saj razvlečenih komadov osebno nikoli nisem maral. Rusalka pa je tako postala kompakten primerek atmosferičnega black metala, začinjenega s kančkom eksperimentiranja.

SORODNE VSEBINE:
29. 3. 2021Zorya po novem kot dvojec! / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
13. 5. 2021
Djevel - Tanker som rir natten
Recenzija
12. 5. 2021
Fear Factory - Disruptor (single)
Recenzija
11. 5. 2021
Bodom After Midnight - Paint The Sky With Blood (EP)
Recenzija
10. 5. 2021
Conventus Cerris - Temna Voda
Recenzija
7. 5. 2021
Iz ropotarnice: Lizzy Borden - Visual Lies
Recenzija
6. 5. 2021
Lunar Shadow - Wish To Leave
Recenzija
5. 5. 2021
Asphyx - Necroceros
Recenzija
4. 5. 2021
Primal Creation - News Feed
KONCERTI & FESTIVALI
14. 5. 2021
STREAM: Metalsteel – TRIBUTE TO LEGENDS
Klub Jedro, Medvode
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija