Na današnji dan
1984
Venom izdajo kontroverzni album At War With Satan
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 4. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

2. 10. 2013
Zud - The Good, the Bad and the Damned
samozaložba, 2013

Prvenec ameriških black metalcev Zud, z vpadljivim imenom The Good, the Bad and the Damned, je izredno večplasten. A, dragi bralci, ne pustite se zavesti prehitro, večplastnost ima lahko tudi svoje slabe strani. Uvodoma pa naj ostanem na začetku, in sicer kar pri imenu albuma, ki vsakega amaterskega filmofila takoj spomni na klasični »western« iz šestdesetih prejšnjega stoletja The Good, the Bad and the Ugly, medtem ko je band naslov upravičil z različnimi filmskimi dialogi (a gre dejansko za dotični film zaradi nezanimanja nisem preverjal, a ker se nekje omenja »Harvard Law School«, menim da bolj malo).
Zdaj pa h glasbi, ki je tudi vse kaj drugega kot enolična. Prvenec se prične z uvodom, ki ga lahko preskočimo, in tako smo že kar pri več kot dvanajst minutnem Skull Shaped Bell. Ta se prične, tako kot vsi ostali komadi, v slogu starih časov black metala. Zud igrajo meni do danes neslišano kombinacijo med starimi Bathory in avstralskimi Deströyer 666. Slednji band nakazuje, da Američani občasno brez thrash elementov ne zmorejo, za ta pravo pestrost pa poskrbijo čistokrvne rock pasaže, ki so od komada do komada različno dolge. Že omenjeni Skull Shaped Bell v drugi polovici ponudi več kot dve minuti dolg izlet v onstranski svet igranja na kitaro, na drugih mestih pa se band recimo zadovolji le s kratkim solom. Da pa v primeru The Good, the Bad and the Damned ne gre le za poceni klon omenjenih in neomenjenih bandov, o tem med drugim priča poseben groove, ki ga band mestoma proizvede z bass kitaro, in seveda splošno vzdušje, saj ekstremno skakanje iz žanra v žanr kar kriči po tem.
Za moj okus se zalomi pri izvedbi na mikroravni, pri posameznih ritmih, riffih in melodijah. Te zvenijo v mojih ušesih ali nezanimive ali pa, v primeru black/thrash metal dela albuma, preveč poznane. Za idejo prejme torej album od mene osem, za izvedbo pa pet od desetih točk.

SORODNE VSEBINE:
23. 1. 2001Defyance - Time Lost / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2021
ODPOVEDANO! Yes
Arena, Dunaj, Avstrija
26. 4. 2021
ODPOVEDANO! Wolfheart, Mors Principium Est, BRHG, Atlas
Orto Bar, Ljubljana
29. 4. 2021
STREAM: Emptiness
Le Botanique
29. 4. 2021
SWR Barroselas Metalfest 23
Barroselas, Portugalska
30. 4. 2021
Netherlands Deathfest 2021
Eindhoven, Nizozemska
30. 4. 2021
ODPOVEDANO! A Cure for Happiness Open Air Festival 2021
Pruh, Svečina