NAGRADNE IGRE
Traja do: 13. 6. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

7. 11. 2017

Anathema / Alcest

Kino Šiška, Ljubljana / 22. 10. 2017

Leto je prišlo naokoli in na sončno stran Alp se vrnila francoska postmetal/shoegaze skupina Alcest, tokrat kot predskupina starejšim kolegom Anathema iz Združenega kraljestva. Ko so prvi na čelu z Neigeem ob prelomu tisočletja šele začenjali s precej standardnim, surovim black metalom, so Anathema že počasi puščali za sabo svoje izhodiščno death/doom metal obdobje in se začeli vse bolj nagibati k alternativnemu/progresivnemu rocku. Da bodo eni in drugi zaigrali kaj resnično starega, bi bilo naivno pričakovati že zaradi žanrskega razkola med starejšimi in novejšimi stvaritvami, vendar so bili nekateri obiskovalci vseeno razočarani nad izborom skladb, ki so nam ga namenili Anathema.

Drugače je bilo z Alcest. Seveda so se osredotočili na aktualni album Kodama in njegovi predstavitvi namenili slabo polovico seta, a so zaigrali tudi kaj z zadnjih treh albumov, namreč po eno pesem s ploščkov Écailles de lune in Shelter ter dveh z Les voyages de l'âme. Ravno s Kodamo sta se Neige in Winterhalter vrnila k nekoliko tršim aranžmajem, kar je v nedeljo zelo dobro sprejelo tudi občinstvo, kajti umirjeni Shelter je bil deležen precej polarizirajočih odzivov, v mojem krogu prijateljev in znancev celo zamer, in tudi sama ga raje poslušam doma kot stojé na koncertu. Celotnega nastopa žal nisem ujela, ker je po sončnem in suhem tednu ravno to popoldne grdo zagodlo vreme, ko sem nekako priplavala do Ljubljane, pa se je iskanje parkirnega mesta izkazalo za misijo nemogoče. Po daljšem času je bilo vseeno lepo spet videti Alcest na odru in koliko jim je z leti zrasla prepoznavnost. Pred šestimi leti so prvič nastopili pri nas v mariborskem Štuku pred precej razredčenim občinstvom, tokrat pa so napolnili dobro polovico velike dvorane Kina Šiška. Neige je s kolegi na odru vidno užival in žarel od zadovoljstva, sodeč po večino koncerta osvetljenih obrazih v občinstvu pa je bila podobnega razpoloženja tudi večina obiskovalcev in obiskovalk. Alcest so preprosto ena tistih skupin, ki jih lahko človek vidi neštetokrat, pa se videnega in slišanega kar ne more naveličati.
Setlista Alcest: Onyx (uvod), Kodama, Là où naissent les couleurs nouvelles, Oiseaux de proie, Eclosion, Autre temps, Percées de lumière, Délivrance.

Po polurnem premoru so ob uvodnih melodijah San Francisca eden po eden na oder prikapljali člani zasedbe, ki je živi dokaz, kaj vse lahko dosežejo in ustvarijo dobri glasbeniki s tesnimi družinskimi vezmi. Zaradi koncertnega DVD-ja A Sort of Homecoming sem do Anatheme gojila visoka pričakovanja in te so vsaj z vizualne plati deloma izpolnili s tehnično izpiljenim nastopom in zanimivimi projekcijami na platnu, ki so se navezovale na naslovnice albumov, s katerih so izbrali večino pesmi (posnetke iz avtomobila pri A Fine Day to Exit ter njegovim nadaljevanjem The Optimist, kadri iz vesolja in sonca pri Distant Satellites ter mini planeti v slogu naslovnice Weather Systems). Danny se je tekom večera trudil vzdrževati sproščen stik s publiko, ki je bila vsaj prvo polovico nastopa precej zadržana in hladna. Sicer ne vem, kakšne anekdote je z obiskovalci delil v drugih mestih, ampak bojda Leein brat John, ki je tokratno turnejo izpustil zaradi družinskih obveznosti, Ljubljane pretirano ne mara, ker naj bi pred leti splezal na mestno novoletno jelko in do streznitve noč preživel za zapahi. Spet drugič je Danny pohvalil in povprašal po imenu nekoga iz publike, ker jih je snemal s telefonom pred sabo in ne dvignjenim nad glavo, čeprav je iz Primoža hitro nastal Bimož (be like Bimož). Anathema so se trudili, da dajo od sebe čim bolj sproščen in poln nastop, čeprav se je čutila njihova utrujenost. Kolikor dobro je sprva zvenela novica, da bodo odigrali dvourni set, sem bila vmes hvaležna, da je po projekciji dokumentarnega filma Železne stopinje ob stenah ostalo še nekaj stolov, nekaj obiskovalcev pa je sedlo kar na stopnice v dvorani. Čeprav so Anathema predstavili kar nekaj všečnih pesmi z novega albuma The Optimist, vključno z naslovno skladbo, sta zame višek njihovega koncerta predstavljali skladbi Barriers z albuma A Fine Day to Exit in A Simple Mistake z We're Here Because We're Here. Obenem sta ravno pri teh nekaj pesmih prišle na spregled distorzirane kitare, torej še tistih nekaj metalskih prvin, ki se jim je šesterica iz Liverpoola sicer že praktično odpovedala. Proti koncu koncerta je eden od bratov Cavanagh začel igrati melodijo skladbe Délivrance in se zahvalil Alcest, da so se jim pridružili na turneji, kot se je Neige med svojim nastopom na podoben način zahvalil Anathemi za povabilo. Zaključili so z najstarejšo skladbo v setu, tj. Fragile Dreams z albuma Alternative 4, med katero sta se še zadnjič razživeli tako pevka Lee kot publika.
Setlista Anathema: San Francisco, Untouchable Part 1 & Part 2, Can't Let Go, Endless Ways, The Optimist, The Lost Song, Part 3, Barriers, Pressure, Dreaming Light, A Simple Mistake, Closer, bis: Firelight, Distant Satellites, Springfield, Back to the Start, Fragile Dreams.

Počasi bo minilo 15 let, odkar sem se skupaj z zgodnjimi Paradise Lost in My Dying Bride prvič srečala z Anathemo, nato pa nekako pozabila nanje. Čeprav njihove novejše stvari niso ravno moja skodelica čaja, so v zadnjih slabih treh desetletjih izdali dovolj raznolikih stvari, med katerimi se lahko najde kaj za precej širok krog poslušalcev. Čeprav koncert ni bil razprodan, kljub močni podpori iz sosednje Hrvaške in Italije, pa je bil ne glede na vse kritike in negodovanja precej uspešen večer za obe skupini.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
25. 10. 2017Anathema / Alcest / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
31. 5. 2021
An evening with Nightwish in a Virtual World
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2021
27. obletnica KC PEKARNE [1. del]
Pekarna, Maribor
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka
18. 6. 2021
Javna vaja: Degress
Mladinski center Postojna
18. 6. 2021
STREAM: Slay at Home
slayathomefest.com
19. 6. 2021
Zapuščinska obravnava: Britof in drugi
Dvorišče HUB-a, Slovenj Gradec
24. 6. 2021
Nick Mason's Saucerful Of Secrets
Gasometer, Dunaj, Avstrija