REPORTAŽE

20. 3. 2015

Armaroth / Cordura / Morywa / Dethrone the Corrupted

MC Na Placu, Slovenska Bistrica / 20. 3. 2015

Skorajda natanko en mesec kasneje sem se ponovno odpravil na čistokrvni slovenski death metal koncert. Ponovila sta se dva nastopajoča, zamenjala pa sta se kraj dogodka in posledično publika. Na predzadnji marčevski petek so Dethrone the Corrupted v svojem domačem kraju priredili res zabaven koncertni večer, ki je precej različne glasbene skupine znotraj deathmetalske scene združil pod skupnim imenom Bisterca Death Fest Vol. 1.
Kavalirsko in s spoštovanjem do ostalih nastopajočih so Dethrone the Corrupted na domačih tleh nastopili kot prvi band večera. Zame je bilo to tretje srečanje z njimi na odru, glede na slišano pa moram priznati, da se mi band zmeraj bolj dopade. S samozavestnim nastopom so pokazali, da niso muha enodnevnica, medtem ko se njihov nastop vsebinsko ni kaj dosti razlikoval od tistega v Mariboru. Sicer pa tega tudi nisem pričakoval, saj ima band izdan komaj en EP. Moj osebni trn v ušesu sicer še naprej ostajajo določeni breakdowni, toda odličen zvok v dvorani MC-ja Na Placu je razkril dimenzije, ki jih predhodno nisem slišal. Si bo očitno res treba zavrteti EP na domačem predvajalniku.
Drugi band večera, ki je poskrbel za to, da je Slovenska Bistrica pomigala v nekoliko bolj sproščenih in groovy zvokih, so bili Morywa iz Celja in okolice. Band, ki me je predhodno v Mariboru tako zelo navdušil, da sem se še v drugo brez oklevanja odpravil na koncert, tudi tokrat ni razočaral. Sicer se je publika nekoliko razredčila, saj je imel domači band po pričakovanjih največjo podporo domače publike, toda skorajda vsi ostali v dvorani smo bandu posvetili vso pozornost skozi celoten nastop in uživali v djent death metal ritmih. Ker mi je djent nov, in morda še komu drugemu, naj še dodam, da so se mi tokrat v mislih vrtele primerjave med Sepulturo v času Roots in modernimi Morbid Angel – s slednjimi predvsem zaradi vokalov, s prvimi pa zaradi nalezljivega bobnanja, vseprisotnega basa in igrivih kitarskih linij. Band se bo počasi odpravil v studio, tako da bo njihovo glasbo kmalu možno poslušati tudi drugje kot na Youtubu, do takrat pa se lahko kratkočasite z njihovo majico – še enkrat hvala za tole!
Naslednji so bili na vrsti progresivci Cordura iz Velenja. Če je bil prvi komad (death metal growl mešan s clean vokalom, tehnične kitarske linije popestrene z veliko dozo solaž, udarno bobnanje, prepoznavna bas kitara) reprezentativen za njihovo glasbo v celoti, morda razumete, zakaj me je odneslo iz dvorane.
Po dolgem pogovoru s člani banda Morywa na odprti terasi kluba je sledil še zadnji band večera, death metalci Armaroth. O njih sem v preteklosti slišal večinoma samo superlative, zaradi česar sem bil še toliko bolj radoveden, kaj lahko band dejansko ponudi. Ker je bila ura za koncertne razmere relativno pozna in so moči publike dodobra pojenjale, se Kranjčani niso mogli nadejati nekega blaznega odziva publike, ki je tudi sicer bila bolj statična. A tisti osebki, ki smo zdržali do konca, smo bili deležni dobrega, direktnega, catchy death metala, s kakršnim so zasloveli eni in edini Cannibal Corpse. To pa naj bo tudi vse o glasbi, dokler si o bandu ne ustvarim pravega mnenja s poslušanjem doma, saj se nočem kasneje ponovno posipati s pepelom. Zato samo še naslednja informacija: kratek pogovor s kitaristom Martinom po nastopu je razkril, da se tudi Armaroth počasi odpravljajo v studio, kjer naj bi se rodil naslednik EP-ja False Vision, prvi celovečerec.

SORODNE VSEBINE:
26. 6. 2017Ostrigina metalurgija / Galerija
2. 11. 2019Support the Scene Fest / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka