Na današnji dan
1992
Metallica izdajo svoj največkrat predvajani komad Nothing Else Matters
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

20. 3. 2015

Armaroth / Cordura / Morywa / Dethrone the Corrupted

MC Na Placu, Slovenska Bistrica / 20. 3. 2015

Skorajda natanko en mesec kasneje sem se ponovno odpravil na čistokrvni slovenski death metal koncert. Ponovila sta se dva nastopajoča, zamenjala pa sta se kraj dogodka in posledično publika. Na predzadnji marčevski petek so Dethrone the Corrupted v svojem domačem kraju priredili res zabaven koncertni večer, ki je precej različne glasbene skupine znotraj deathmetalske scene združil pod skupnim imenom Bisterca Death Fest Vol. 1.
Kavalirsko in s spoštovanjem do ostalih nastopajočih so Dethrone the Corrupted na domačih tleh nastopili kot prvi band večera. Zame je bilo to tretje srečanje z njimi na odru, glede na slišano pa moram priznati, da se mi band zmeraj bolj dopade. S samozavestnim nastopom so pokazali, da niso muha enodnevnica, medtem ko se njihov nastop vsebinsko ni kaj dosti razlikoval od tistega v Mariboru. Sicer pa tega tudi nisem pričakoval, saj ima band izdan komaj en EP. Moj osebni trn v ušesu sicer še naprej ostajajo določeni breakdowni, toda odličen zvok v dvorani MC-ja Na Placu je razkril dimenzije, ki jih predhodno nisem slišal. Si bo očitno res treba zavrteti EP na domačem predvajalniku.
Drugi band večera, ki je poskrbel za to, da je Slovenska Bistrica pomigala v nekoliko bolj sproščenih in groovy zvokih, so bili Morywa iz Celja in okolice. Band, ki me je predhodno v Mariboru tako zelo navdušil, da sem se še v drugo brez oklevanja odpravil na koncert, tudi tokrat ni razočaral. Sicer se je publika nekoliko razredčila, saj je imel domači band po pričakovanjih največjo podporo domače publike, toda skorajda vsi ostali v dvorani smo bandu posvetili vso pozornost skozi celoten nastop in uživali v djent death metal ritmih. Ker mi je djent nov, in morda še komu drugemu, naj še dodam, da so se mi tokrat v mislih vrtele primerjave med Sepulturo v času Roots in modernimi Morbid Angel – s slednjimi predvsem zaradi vokalov, s prvimi pa zaradi nalezljivega bobnanja, vseprisotnega basa in igrivih kitarskih linij. Band se bo počasi odpravil v studio, tako da bo njihovo glasbo kmalu možno poslušati tudi drugje kot na Youtubu, do takrat pa se lahko kratkočasite z njihovo majico – še enkrat hvala za tole!
Naslednji so bili na vrsti progresivci Cordura iz Velenja. Če je bil prvi komad (death metal growl mešan s clean vokalom, tehnične kitarske linije popestrene z veliko dozo solaž, udarno bobnanje, prepoznavna bas kitara) reprezentativen za njihovo glasbo v celoti, morda razumete, zakaj me je odneslo iz dvorane.
Po dolgem pogovoru s člani banda Morywa na odprti terasi kluba je sledil še zadnji band večera, death metalci Armaroth. O njih sem v preteklosti slišal večinoma samo superlative, zaradi česar sem bil še toliko bolj radoveden, kaj lahko band dejansko ponudi. Ker je bila ura za koncertne razmere relativno pozna in so moči publike dodobra pojenjale, se Kranjčani niso mogli nadejati nekega blaznega odziva publike, ki je tudi sicer bila bolj statična. A tisti osebki, ki smo zdržali do konca, smo bili deležni dobrega, direktnega, catchy death metala, s kakršnim so zasloveli eni in edini Cannibal Corpse. To pa naj bo tudi vse o glasbi, dokler si o bandu ne ustvarim pravega mnenja s poslušanjem doma, saj se nočem kasneje ponovno posipati s pepelom. Zato samo še naslednja informacija: kratek pogovor s kitaristom Martinom po nastopu je razkril, da se tudi Armaroth počasi odpravljajo v studio, kjer naj bi se rodil naslednik EP-ja False Vision, prvi celovečerec.

SORODNE VSEBINE:
26. 6. 2017Ostrigina metalurgija / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
18. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija
20. 4. 2024
Pelhan
Hiša mladih, Ajdovščina
20. 4. 2024
Penitenziagite, Guyođ, Decair
TrainStation SubArt, Kranj
20. 4. 2024
Heedless Elegance, Niamh, Life on Display
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
20. 4. 2024
Tarot, Eisenhand, Death Racer
AKC Attack, Medika, Zagreb
20. 4. 2024
Buss, Jegulja, Goragorja
MC Podlaga, Sežana