REPORTAŽE

1. 2. 2019

Brainstorm / Mob Rules / Gloryful

Orto Bar, Ljubljana / 29. 1. 2019

Heavy metalci v Sloveniji redko pridemo na svoj račun, ko pa se to vseeno zgodi, so ta srečanja toliko bolj sladka. Mednje zdaj lahko štejemo tudi ponovno srečanje s skupino Brainstorm, ki se je zgodilo v ljubljanskem Orto Baru v torek 29. januarja 2019.

Koncert se je zgodil v spodnji dvorani Orto Bara, tako imenovani kadilnici, ki lahko sprejme kakih 300 duš, a na tokratnem srečanju je bila v njej kaka tretjina kapacitete, pri čemer so vsaj polovico te številke predstavljali obiskovalci sosednjih držav; predvsem Italijani in zelo glasna hrvaška skupina fanov. Prva graja za domačo publiko – obisk je bil slab predvsem iz klasičnih heavy metal trdnjav Primorske in Medvod, od koder je bilo opaziti samo kak znan obraz ali dva. O starostni strukturi na tovrstnih koncertih skorajda nima smisla razglabljati – obiskovalcev pod 25 let je bilo zgolj za vzorec, kar za prihodnost heavy metala pri nas vsekakor ni vzpodbudna novica. Okej, nehajmo z jamranjem in se preselimo na sam koncert.

Prvi so z ogrevanjem okrog pol devetih začeli Nemci Gloryful. Skupina se je pri nas oglasila že večkrat, bili so predskupina Almanac na isti lokaciji, nastopili so tudi na festivalu MetalDays, a so name ponovno naredili mlačen vtis. Bandu enostavno manjka karizme. Na odru se sicer nekaj premikajo, a je vse videti nedoživeto, podobno pa lahko opišem tudi njihove komade – manjka jim duša. Skoraj deset let so že na sceni, pod pasom imajo štiri plošče, ampak kake svetle prihodnosti v njihovem mlačnem mešanju heavy metala z nekaj modernejšimi prijemi enostavno ne vidim. Pravzaprav me take skupine malce jezijo – s svojim plačevanjem mest predskupin na turnejah namreč odžirajo prostor lokalnemu podmladku, ki bi na sam špil morda pripeljal še kakega poslušalca več; v zadnjem času namreč tudi pri nas ne manjka kvalitetnih skupin. Po drugi strani pa mojega mnenja ne delijo vsi, saj so tudi Gloryful imeli pod odrom nekaj zagretih navdušencev.

Druga predskupina večera so bili nemški heavy metalci Mob Rules. Skupina, ki se po odrih preganja že od leta 1996 in ima pod pasom devet studijskih plošč, bi lahko z imenom koga zavedla, da gre za častilce obdobja Black Sabbath z Diom, a ta imaginarni poslušalec bi bil nato bridko razočaran. Fantje namreč igrajo precej tipičen nemški heavy metal iz devetdesetih, zelo togo uniformirano zadevo – helloweenovski riffi z dodatnim ščepcem pop melodij in precej vesele, neizstopajoče vokalne linije. Nič motečega, obenem pa nič, kar bi pritegnilo poslušalce izven žanra. Povedano drugače – slišiš en komad, pa ga že pozabiš tekom naslednjega. Zvok jim je šel sicer na roko, kot tudi ostalim skupinam tekom večera, kljub vsemu pa nad samim nastopom nisem bil pretirano navdušen. Solidna spremljava za vrček hmeljevega napitka, a nič več kot to.

Ob pol enajstih pa je nastopil čas za nosilce večera Brainstorm. Band, ki sicer deluje že od leta 1989, je na sceno zares udaril na začetku tisočletja, ko so v svoje vrste sprejeli vokalista Andyja B. Francka, ki je do danes postal prava maskota skupine. Je namreč frontman z vrhunskim vokalom in še boljšim nastopom, saj zna s svojim humorjem iz vsake publike izvabiti salve smeha. Tega večera je bil Andy resno prehlajen, o čemer je potarnal tudi med komadi, a se to v nastopu nikakor ni poznalo. Nasvet za vse domače frontmane v tem primeru torej: »Vježbaj, pička ti materina.« Pri nas so se Brainstorm po mojem štetju oglasili četrtič; po odpadlem koncertu, ki bi se moral odviti v Kranju, so namreč nastopili na prvem Metalcampu, nato pa še dvakrat v Gala Hali, pri čemer sem slednja koncerta iz teh ali onih razlogov zamudil in je bilo tole srečanje z Brainstorm zame prvo po skoraj 15 letih. Koncert je minil skorajda v domačem vzdušju, saj je prej omenjena hrvaška ekipa poskrbela za divje vzdušje pod odrom, pri čemer so se ji kmalu pridružili še drugi poslušalci. Obenem so kitarista Milana Lončarića ves čas navdušeno pozdravljali z vzkliki »Mile, Mile« in Milan jim je seveda odgovarjal v maternem jeziku, ostali člani banda pa so interakcije le začudeno spremljali, saj seveda niso razumeli niti besedice. V uri in pol koncerta so se Brainstorm sprehodili čez svojo diskografijo in v set vključili komade s sedmih plošč, največ odziva pa so seveda izzvali s klasikami All Those Words ter Highs Without Lows; komadi, ki danes štejejo že kar častitljivo desetletje in pol. Pred bisom je Andy izvedel tudi zelo šaljivo napoved banda, kjer seveda ni šlo brez klasičnega britja norcev iz baskitarista in bobnarja, s čimer je tudi iz publike izvabil kar nekaj smeha in dvignjen žugajoč prst ali dva (med slednje se šteje tudi avtor sam).

Pod črto prijeten večer, ki bi ga rade volje podaljšal z Brainstorm in ukinitvijo prve predskupine, a taka je tudi finančna realnost bandov velikosti Brainstorm; turneje so laže izvedljive s finančno pomočjo malčkov, pri čemer kvaliteta pogosto igra stransko vlogo. Še enkrat pa bi opozoril na pomanjkanje mladeža na teh koncertih, kajti ko je pri bandu, v katerem je povprečna starost članov nad 40 let, publika pod odrom po večini iste generacije, to ni dober znak. Kljub vsem naporom kluba starejših ljubiteljev kovinskih zvrsti predvsem manjka nebrzdane mladostne energije v publiki.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
31. 1. 2019Brainstorm / Mob Rules / Gloryful / Galerija
11. 2. 2017Almanac / Gloryful / Lichtgestalt / Reportaže
11. 2. 2017Almanac / Gloryful / Lichtgestalt / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
22. 6. 2021
Dark Sphere / V Okovih
Reportaža
21. 6. 2021
Ωmega Alive – A Universal Streaming Event By Epica
Reportaža
31. 5. 2021
An evening with Nightwish in a Virtual World
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
KONCERTI & FESTIVALI
26. 6. 2021
Britof, Spizdi
Akd Pizdun, Kostanjek
1. 7. 2021
23. Under The Black Sun Open Air 2021
Freilichtbühne Friesack, Nemčija
3. 7. 2021
SkyEye, Britof, Chains
TrainStation SubArt, Kranj
9. 7. 2021
Trnovfest: SickBreed, Macbeth
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
9. 7. 2021
White Stain
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
11. 7. 2021
Flat out days 2021 MTB festival
MTB trail center Kočevje