REPORTAŽE

30. 5. 2023

British Lion / DarkTribe

Cvetličarna, Ljubljana / 27. 5. 2023

Kmalu po novici, da evropsko turnejo v Ljubljani začenjajo velikani heavy metala Iron Maiden, je bil najavljen tudi koncert skupine British Lion. Fanom Maidnov dobro poznana skupina, za neuke pa naj omenim, da gre za britanski hard rock band, ki ga je basist Steve Harris posvojil za svoj stranski projekt. Steve Harris, verjetno eden izmed najbolj poznanih heavy metal basistov, v Ljubljani dva večera zaporedoma, je to res? Je!

Prvi koncert na turneji tradicionalno privabi ljudi s celega sveta in kam se bo v soboto zvečer dal ta folk, če ne pod oder, na katerem stoji Steve? Dvorana Cvetličarne je bila torej kljub nekaterim strahovom dobro zapolnjena, čeprav z izrazito pisano mednarodno zasedbo obiskovalcev. Prva lekcija večera so francozi DarkTribe. Lekcija? Da je vse tako, kot zgleda na prvi pogled.Dobro posončena temnolasa v (pre)dolge brezrokavne hoodije napravljena četverica prihaja iz Francije in igra moderni power metal. Je potrebna bolj natančna razlaga? Ok, se mi je zdelo.

Fantje so sicer lepo ogreli do kake tretjine napolnjeno Cvetličarno, a njihov nastop bo pozabljen hitreje kot Janševa obljuba o cenejših vinjetah. Obiskovalci so namreč čakali British Lion. Natančneje so čakali Steva Harrisa, morda najpopularnejšega basista v metal svetu, ata Iron Maiden. Steve je namreč magnet te skupine, ki bi sama po sebi težko zapolnila zgornjo dvorano Orto Bara. British Lion so namreč zgolj soliden, nekoliko generičen modernejši hard rock band. Komadi v živo izpadejo bolje kot na ploščah, velik minus pa je neizrazit in izrazito nekarizmatečen pozabljiv vokalist, ki ga na odru z izbruhi energije rešujeta predvsem kitarista in seveda nenadkriljivi Steve Harris. Pri slednjem je čutiti ljubezen do glasbe in dela, v manjših dvoranah, kot je Cvetličarna, si lahko da duška in je bolj v stiku s feni kot v arenah, ki jih polni s svojo matično zasedbo. Steve cel koncert skače, pozira in poje komade od prve do zadnje kitice in je tako pravzaprav tudi v tem smislu fokalna točka na odru. Marsikateri drug zvezdnik v podobnih formacijah tovrstne koncerte oddela kot golo formalnost, Harris pa nam je dal 110 % in tako osebno opravičil ceno celotne vstopnice, medtem ko je sebe dodobra ogrel za prihajajočo Maiden turnejo. Skupina je bila na odru uro in pol, pri čemer so odigrali dobršen del svoje dvoalbumske diskografije, vsi, ki so upali na kak bonbonček od Maiden, pa so se lahko obrisali pod nosom.Zanimiv, prijeten večer brez presežkov, lahko napišem pod črto. Za izrazito poslabšanje izkušnje pa poskrbi sama Cvetličarna, ki obiskovalcem že dolgo ponuja zgolj brutalno precenjene male pločevinke rdeče ljubljanske izpostave Heinekena, s čimer se starejšemu obiskovalcu vračajo grozni spomini na podobno politiko italijanskih klubov pred desetletjem ali dvema. Ogrevanje oddelano, v nedeljo pa je šlo zares!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
29. 5. 2023British Lion / DarkTribe / Galerija
21. 9. 2012Steve Harris - British Lion / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
24. 6. 2024
Tolminator Warm Up: Brujeria, Smedja in Smetke
Reportaža
19. 6. 2024
Dekadent in Združeno medvoško gledališče – gledališka predstava Antigona
Reportaža
18. 6. 2024
30. obletnica KC Pekarna: Shanti Nilaya
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
KONCERTI & FESTIVALI
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj
26. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
27. 6. 2024
Basinfirefest 2024
Spálené Poříčí, Češka Republika
28. 6. 2024
ODPOVEDANO!Cahn Fest 2024
Kipe v Trbovljah
29. 6. 2024
Scorpions
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
29. 6. 2024
Black Ritual Graz 2024: Arkona, Irdorath, Blessmon, Karner, Synkende, Draugr
Explosiv, Gradec, Avstrija