REPORTAŽE

13. 3. 2007

Cannibal Corpse / Disavowed / Urkraft

Cvetličarna, Ljubljana / 8. 3. 2007

Na dan žena Cannibal Corpse v Ljubljani. Evo ti, draga, eno prelestno rožo, rdečo dehtečo, potem pa šus s komadom Fucked With A Knife. V glavnem, ne vem, ali je to neko nenapisano pravilo, ampak zdi se, da Cannibal Corpse in Slovenija vedno prideta skupaj na nek praznični dan. Zadnjič smo »barvali jajčka« ob I Cum Blood, letos pa smo si zabijali mesarske nože v srca in uživali v prisilnem seksu ob hitu a la Striped, Raped And Strangled.
Kdor je bil v dvorani Mediapark, je lahko opazil nenavadno veliko število ljudi. Eat that, Therion! Sofijaaaa, potem pa pride George Corpsegrinder Fisher, »užge dva šamara« in na bandu izvede Hammer Smashed Face. Tako smo se počutili vsi, ki smo lahko dan prej brali bedarije v Direktu, ki so iz resda enega najbolj brutalnih in kontroverznih death metal bandov naredili šovinistične klavce (ali niso to prej Manowar; no, razen dela o klavcih). Ali je Direkt s tem naredil še boljšo promocijo ali ne, ni pomembno. Šteje le dejstvo, da je »krvava orgija« našla prave pristaše obeh spolov, ki so za 8. marec doživeli pomen besedne zveze »Time To Kill Is Now!«
Najprej so na oder stopili na oder Danci Urkraft. In tako kot vsi Danci, ki ne sledijo stopinjam Konkhra ali pa King Diamond, tudi Urkraft prisegajo na novodobni thrash, lepe lase, baggy pants in ESP kitare. Sigurno se palijo na The Haunted, ampak njihov plamen gori drobno. Žerjavično. Niso tudi izvirni kot Mnemic in tudi Tue Madsen jim v živo ne pomaga. Saj ne, da so bili slabi – fantje obvladajo svoje inštrumente zelo dobro in glasbeno izvajajo resnično dinamično glasbo, z veliko zanimivih riffov, kvalitetnih solaž, dinamičnimi bobni. A vokalno je resnično enolično in stanje na mestu ne pomaga, če se kvalificiraš za thrasherja. Pa klaviature tudi ne oziroma bi se, če bi bile nekako bolj smiselne. Fuck, če veš, da bo death metal koncert in veš, da so v bandu klaviature, a ne gre za Cynic, Nocturnus itd., potem ne boš zadovoljen. Vseeno del ljudi ne deli mojega mnenja, kar se je videlo v dokaj živahnem odzivu in polnih prvih vrstah (ki pa so res morda bile samo rezervacije za kasnejše atrakcije).
Nizozemski Disavowed, ki zveni, kot da je pojedel kos »ameriške technical brutal death metal pite«, so bili popolna zmaga. Predstavili so mislim da še neizdani drugi album in prvi album. Set lista je obsegala za 45 minut pesmi, od katerih naslovov se spominjam le Perception Deception ali nekaj podobnega. Dragi moji, če niso Disavowed fenomenalen predstavnik odličnega tehničnega death metala z enim najboljših frontmanov vseh časov, potem si ne zaslužim pisati te reportaže, ampak reportažo koncerta Werner, ki je bil štiri dni prej. He, he, šalo na stran. Disavowed je band, ki ob odlični death metal godbi druži še tisto gore grind frontman etiko. Pevec je bil popolna zmaga. Ne samo, da spušča glasove, ki obsegajo čudovite tehnike a la Carcass, Gorerotted in vseh bandov, ki stavijo na šus, ampak ima tudi sposobnost povezovanja programa, za katero ne bi škodilo, če bi se je naučil sam Corpsegrinder (o tem kasneje). Ne samo, da je odlično povezoval s svojim kruljenjem v stage divingu in teku po dvorani (vsa čast za kruljačino v moshpitu), ampak se je odlično norčeval iz stereotipa, da goregrinderji fukajo samo pičke, ki stavijo na Lividity. Ne, Disavowed so kot Manowar, s tem, da niso zares gay. Kriki tipa Hell Yeah, oponašanje Robbieja Williamsa, elegično izpovedovanje hrepenenja po osebi, ki mu je masirala tiča med stagedivingom in pozdravi a la Nice To Eat You (Vladimir iz Fleshless bi bil res vesel), so uvrstili dotičnega pleškota med enega najbolj karizmatičnih. Drugi “spotlight” tip je bil bobnar Daniel, ki je pri 270 bpm prekosil Koliasa in ostalo bando. S tem, da je bil tudi precej groovy in tehničen, kapa dol tudi za Obituary in Cause Of Death majico. Če hočete biti tako kul kot on, vadite in vadite, o nadebudni blasterji! Ostanek banda prisega na odlične catchy riffe, ki so jasni in glasni. Problem so le »cementni šolni«, ki so spremenili tri petine Disavowed v reklamno paleto. Move, damn it. Ne moreš tako igrati in omejiti gibalni prostor na dvakrat dva kvadratna centimetra.
Set lista Disavowed: Treason, Condensed Conditions, Collateral, Biased Existance, Rhizome, Schimanski, Reason Rejected, Masses Conformed, The Veils Of Misconception, Meatlock.
Igrali so kratko, a sladko, a Cannibal Corpse so Cannibal Corpse. Kakorkoli jih idealizirate, doživljate, zaničujete ali pa raziskujete, Cannibal Corpse so neizpodbitni očetje krvavega death metala. Pika. Cenzura, nastopanje v Aceju Venturi, nagravžna, a še po stotih letih inovativna besedila, spremembe članov, 10 plošč, Oprah – nič. Zato pa tudi pride na koncert množica krvi željnih ljudi. In komaj čaka, da Pat O'Brien, Alex Webster, Paul Mazurkiewicz, ponovno »kanibalizirani« Rob Barret in seveda najširši vrat za Henryjem Rollinsom, George Corpsegrinder Fisher reče »Time To Kill Is Now«. Promocija nove plošče je bila omejena na nekaj komadov, medtem ko so se usmerili na vse prejšnje stvaritve. Covered With Sores, Striped Raped And Strangled, Fucked With The Knife, Unleashing The Bloodthirsty (zakon!), I Cum Blood, Hammer Smashed Face (ki ga zdaj lahko igrajo tudi v Nemčiji) itd. Ne vem, kaj je bolj sekalo. Luči in zvok so ubijali, Corpsegrinder je hladil folk s svojo čupico in vratom, ki je še vedno neznanka vsakemu, ki se ukvarja z anatomijo, kitarista sta pokazala, kaj se pravi žaganje, soliranje in seveda »Cannibal TM tapping«, za povrh vsega pa še eden najboljših death metal basistov ter bobnar, ki zgleda, kot da se muči. Orgasm Through Torture do konca! Fenomenalno. A kaj, ko je prehitro gotovo. Hotel sem slišati vsaj še 25 komadov. Corpsegrinder ni Araya iz Slayer in zato si ne more privoščiti tišine med komadi, če pa že govori, naj se raje izogiba govorom, ki jih je dal recimo pred Make Them Sof(t)er. Vrat me je bolel še dva dni, koljačina, crazy moshpit. Resda je Metelkova nekaj let nazaj sekala, ampak tudi letošnji osmi marec je šel skozi tako dobro, da smo vsi s smradom po cigaretah, predragim pivom v roki, piskanjem v ušesih in nasploh veseli kot morilec v pesmi The Pick Axe Murders šli domov okoli polnoči. Mami sem pozabil čestitati za dan žena, tako da bo kmalu spoštovana mati izvedla nad mano Time To Kill Is Now. A kaj, ko »I am Starring Through The Eyes Of The Dead« in »They say I won't return, but I have returned, and with me I brought my axe!« Bwaahahahaha…
Set lista Cannibal Corpse: Unleashing the Bloodthirsty, Murder Workship, Decency Defied, I Cum Blood, Fucked With a Knife, Covered With Sores, Born in a Casket, The Wretched Spawn, I Will Kill You, Vomit the Soul, Disposal of the Body, Make Them Suffer, Dormant Bodies Bursting, Pit Of Zombies, Five Nail Through The Neck, Devoured By Vermin, Hammer Smashed Face, Stripped, Raped and Strangled.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
27. 12. 2017Cannibal Corpse - Red Before Black / Recenzije
1. 4. 2005Tribute to Cannibal Corpse / Novice
18. 1. 2012Cannibal Corpse / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
2. 12. 2021
Batushka, Belphegor, Diabolical, Almost Dead, Impalation
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 12. 2021
Batushka in Belphegor
Explosiv, Gradec, Avstrija
3. 12. 2021
ODPOVEDANO! Celebrare Noctem Fest VII
Alter Schlachthof, Wels, Avstrija
10. 12. 2021
Soen
TrainStation SubArt, Kranj
16. 12. 2021
Vader, Reject The Sickness, Mara
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
17. 12. 2021
Vader, Reject The Sickness, Mara
Orto Bar, Ljubljana