Na današnji dan
1954
Rodi se Bob Rock, ki pozneje poskrbi za produkcijo najbolj znanih albumov Metallice, Mötley Crüe in drugih
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

22. 6. 2021

Dark Sphere / V Okovih

MC Pekarna, Maribor / 19. 6. 2021

Kjer se je vse skupaj začelo, se ne sme končati. KC Pekarna obeležuje 27 let delovanja, s strani občine pa naj bi dobila dodatnih 3 do 5 let, preden naj bi se zgodila – ali pa tudi ne – selitev iz centra na obrobje mesta, natančneje v Melje. Veliko je še negotovosti v zvezi s prihodnostjo Pekarne, a kdaj jih pa ni bilo? In čeprav so Pekarnarji nedavno s strani MOM pokasirali dodaten nizek udarec, saj »je Mestna občina Maribor na javnem razpisu zavrnila prijavo in s tem sofinanciranje obletnice, kar nas je prisililo, da programsko vsebino oklestimo še bolj«, se je praznovanje obletnice vseeno zgodilo, vendar je to bilo razdeljeno na dva dela. Prvi se je zgodil minuli teden, vrhunec pa doživel s koncertom mariborskih pankerjev V Okovih in prekmurskih black metalcev Dark Sphere.

In tako pridemo do moje povsem osebne izkušnje: kjer se je lani zame končalo koncertno leto s koncertom Vulvathrone, se je letos začelo z nastopom omenjenih dveh bandov. Društvo Brutal Partysan je v sodelovanju z MC Pekarna ponovno na parkirišču pred objektom priredilo open air koncert, ki je bil po eni strani v skladu s protikoronskimi ukrepi, po drugi strani pa dovolj sproščen, da nam je tistim ne tako zelo redkim, ki smo se dogodka udeležili, vrnil določeno stopnjo občutka normalnosti.

Koncert so otvorili pank rokerji V Okovih. Gre za četverico pankerjev, ki sooblikujejo mariborsko pank sceno že kakšnih 30 let. Nekoč nekoliko trši pank s hardcore pridihom zveni danes dosti bolj umirjeno, melodično, rockersko, kar pa vseeno ne pomeni, da band ni serviral kar nekaj poskočnih melodij, ob katerih se je od tal odlepil predvsem pevec, ki ga je na ta večer mučilo pomanjkanje glasu zaradi prekrokane noči v družbi »bambusa«. Slednji je tudi na dan koncerta našel svojo pot do pevčevega načetega grla, temu na pomoč pa je največkrat priskočil kitarist, nekajkrat tudi basist, zaradi česar nismo čutili ali slišali velike škode. Zvok je tudi bil žanru primerno dober in glasen, tako da smo jasno slišali, kar nam je kvartet želel povedati s komadi, kot sta Rusija, Evropa ali zaključni reggae navdahnjen Prihodnost.

Premor med enim in drugim bandom ni trajal dolgo, konec koncev je moral biti koncert zaključen do pol desete zvečer. Komajda sem torej izmenjal nekaj besed z basistom od Morywe ter skočil po pivo, že se je zaslišal uvod oziroma naslovni komad Gemini s še vedno aktualne izdaje Prekmurčanov Dark Sphere. Ker na parkirišču pred klubom MC Pekarna ni zakritega zaodrja, smo lahko opazovali, kako si je band skupinsko zaželel srečo pred nastopom in se nato odpravil na oder. Po prvih uvodnih metalskih ritmih je publika »na stolih« izvedla prirejen circle pit in s tem na svoj način izkazala bandu podporo, hkrati pa dvignila vzdušje na poseben nivo, ki je trajal skozi ves čas nastopa. Dark Sphere so se pri tem v glavnem držali že omenjenega Dvojčka, s katerega smo menda, če me spomin ne vara, slišali vse komade, vmes pa se je peterica s tremi komadi dotaknila še prvenca Ophiuchus iz leta 2010. Ko naj bi bilo že vsega konec, je glasno skandiranje publike motiviralo band k bisu, ki je obsegal dva komada. S prvim je band uslišal moje tihe želje in zaigral priredbo od Dimmu Borgir. Z izborom sem bil sicer presenečen, a izvedba komada Puritania v bandovem slogu je pod črto povsem ustrezala celotnemu nastopu. Če nas ne bi preganjal čas, bi poleg dodatnega avtorskega komada slišali še enega, a tako smo se na koncu pač morali zadovoljiti samo z dvema, ki pa smo jih pospremili stoje in, kot se za koncert spodobi, z množičnim čupanjem.

Srčno upam, da bo trenutno stanje trajalo čim dlje in da tale dogodek ni bil samo kratek izlet nazaj v nekoč poznano in danes željeno normalnost.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
22. 6. 2021Dark Sphere / V Okovih / Galerija
30. 9. 2020Vulvathrone / Reportaže
8. 9. 2020Gruden / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
18. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
KONCERTI & FESTIVALI
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi
19. 4. 2024
Diocletian, Sitis, Snøgg, Häxänking
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
19. 4. 2024
Mary Rose, Cowboys from Hell
Klub Jedro, Medvode
19. 4. 2024
Smedja in Smetke, Rogna, Dead Corcoras
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija