Na današnji dan
1986
Ozzy Osbourne izda album The Ultimate Sin
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

14. 11. 2022

Despised Icon / Decapitated / Oceano / Distant / Viscera

Orto Bar, Ljubljana / 11. 11. 2022

Petek Svetega Martina je Ljubljana doživela z navalom črne mase ekstremnih metalcev, ki so se zbrali v ljubljanskem Orto Baru za brutalen večer blastbeatov, breakdownov in guturalnega vokala, saj je bila tudi Ljubljana del velike skupne evropske turneje Decapitated in Despised Icon. Večer, na katerem je nastopilo kar pet bandov z različnih koncev sveta – Viscera iz Anglije, Distant z Nizozemske, Oceano iz Illinoisa, Decapitated s Poljske in Despised Icon iz Kanade – so organizirali Dirty Skunks, kar je že samo po sebi jamstvo za visokokakovostno stopnjo večera.

Vrata Orto Bara so se za občinstvo odprla ob 18h, postopoma številnejša množica se je pred vhodom zbirala že prej, tako da je že nastop prvega banda Viscera dočakalo številno in navdušeno občinstvo. Mlada britanska skupina je s svojim deathcorom takoj spravila v gibanje vse prisotne in odigrala del pesmi brez enega kitarista, o čemur se je vokalist pošalil z »We are Within Destruction from Slovenia«. Band ima trenutno le en izdan album (Obsidian, 2020) in dela na drugem, tako je lahko na sicer kratkem nastopu predstavil dober del repertoarja. Glasba Viscere je težek deathcore, ki se pa včasih razvije v hitre refrene s čistim vokalom ali slam vložke, nasičene z dvojnim pedalom. Ob prepričljivem nastopu moram na tem mestu še pohvaliti tonske tehnike, ki so skozi celoten večer obdržali visoko kakovost zvoka, in sicer od prvega do zadnjega banda.

Po kratki pavzi so na oder stopili Distant, ki se prav tako gibljejo v deathcore in slam vodah, le da svoje najtežje trenutke bogatijo tudi z downtempo vložki, ki čas upočasnijo do skorajšnje zaustavitve, medtem ko je občinstvo podvrženo rezkim kitarskim disonancam, udarcem bobnov in globokega guturala. Nizozemci so kot skupina aktivni že od leta 2014, od leta 2019 pa so ustvarili celoten univerzum, ki povezuje glasbo od albuma Tyrannotophia dalje, leta 2021 pa je bil izdan celo roman The Rise of Tyrannotophia, v katerem je ta univerzum obširnejše predstavljen. Zaradi tako izrazite konceptualne povezanosti so se tudi pesmi pretakale ena v drugo kot deli celote, kar lahko pripišemo tudi precej omejenemu času, ki je bil namenjen za nastop prvih treh bandov. Občinstvo je vsekakor bolj kot očitno zelo uživalo tudi v distopični znanstveni fantastiki in zvočnostim neposredno iz globin kake črne luknje.

Ob 20h, ko je bila dvorana že polna, so na oder stopili Oceano. Občinstvo se je takoj spravilo v gibanje, preplavljeno s polomljenimi ritmi in psihedeličnimi atmosferami. Skupina je aktivna od leta 2006, od leta 2009 pa je izdala pet studijskih dolgometražcev in si kljub pogostim spremembam v postavi prislužila prepoznavnost v niši deathcora. Tehnična izpopolnjenost in odrska prisotnost (tako na ravni komunikacije kot samih »scenskih« vseh članov) sta jasno izdajali velik zalogaj izkušenj, ki jih je skupina nabrala v vseh letih nastopanja in ustvarjanja. Zadnji album, ki so ga Oceano izdali, je Revelation iz leta 2017, zato je bil z izjemo novega singla Mass Produced, ki je izšel letos septembra, tudi ves izvedeni material starejši. Soliden, a nekoliko skrčen nastop, na katerem so že nastajali circle piti in vedno bolj divji moshpit, je bil perfekten uvod v zadnji del večera.

Ob 20.45 je (končno) prišel moment, ko so na oder stopili Decapitated. V tedaj že nasičeni dvorani je vrtoglavi death metal Poljakov ustvaril pravo norišnico. Skupina je pred kratkim izdala dolgometražec Cancer Culture, ki jasno izraža mnenje o današnjih debatah o (ne)sprejemljivosti določenih tematik v javnih medijih in kulturi. Takoj od prve sekunde dalje nas je preplavila neverjetna zvočna masa rezkih kitar, ki so se s kirurško preciznostjo ujemale z nečloveškim, skoraj mašinskim bobnanjem, značilnim za skupino. Zvočni udarci komadov, med katerimi je seveda prevladoval material z nove plošče, so tolkli kot toča, v kombinaciji z lučmi in efekti pa v spodnji dvorani Orto Bara ustvarili pravi pekel stalno premikajočih se in trkajočih teles. Intenzivnost nastopa je bila ves čas na višku, medtem ko je hitrost glasbe nihala med hitrim in »Kako je lahko to sploh mogoče?«.

Za eksploziven zaključek večera so poskrbeli Despised Icon. Montrealski band z dvema vokalistoma že 20 let širi brutalni deathcore po planetu in je tudi v Sloveniji marsikoga navdušil. Bandov brutalni deathcore s številnimi slam vložki in spremembami ritma je kot pri Decapitated delil hude udarce, od katerih je bilo občinstvo postopno bolj vzburjeno, do stopnje, da so se poslušalci kar vzpenjali na oder in skakali z njega. Ob težkih blastbeatih, breakdownih in slam trenutkih pa je bil nastop Kanadčanov tudi bogat z »zborčki« obeh vokalistov, ki delujejo nekako stadionsko in so prav iz tega razloga učinkoviti. Seveda je bilo vse podprto s profesionalno in tehnično popolno izvedbo, k čemer je tudi prispevalo dobro delo toncev. Skupina je trenutno na delu za novo ploščo.

Koncert se je zaključil ob 23h z običajnimi zahvalami in pohvalami slovenskemu občinstvu in sceni; to misel so izrazili tudi vsi predhodno nastopajoči bandi.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
16. 2. 2012Decapitated / Novice
25. 10. 2003Decapitated / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
Reportaža
21. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting 2023, 2. dan
KONCERTI & FESTIVALI
23. 2. 2024
Voltumna, Taste of Plague
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
23. 2. 2024
Etienne Von Chelleri, Løben
KIŠD, Izola
24. 2. 2024
Burial, Ensanguinate
Klub eMCe plac, Velenje
24. 2. 2024
Human Host Body, Omega Sun, Guattari, Paranoise, NOAIR
Center mladih Koper
29. 2. 2024
Suicide Silence
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
29. 2. 2024
Hard Rock Night: Guilty Of Joy, Life On Display
Orto Bar, Ljubljana