REPORTAŽE

18. 4. 2014

Diabolical / Souldrainer / Hatescript

Dvorana Gustaf, Maribor / 16. 4. 2014

V sredo se je v štajerski prestolnici – slovenski, ne avstrijski – ustavila karavana švedskega death metala. Ob relativno nepoznanih imenih sem takoj postal skeptičen in miselno pozdravil pogum organizatorja, ki se je odločil za realizacijo koncerta sredi tedna v Mariboru. Sicer sem do zadnjega upal, da se bodo moje bojazni izkazale za odvečne in neupravičene, toda prihod v dvorano, ko je prvi band že igral, je povsem potrdil žalostno sliko mariborske scene: za ekstremne oblike glasbe v tem mestu očitno ni ne prostora ne zanimanja. Če bi Maribor gostil večja imena scene, lahko kot gostitelj seveda zmeraj računa na obiskovalce iz bližnjih in nekoliko bolj oddaljenih krajev, a za tovrstne underground dogodke, ki živijo (in umrejo) bolj ali manj ob (ne)podpori lokalnih obiskovalcev, pa je stanje na Štajerskem že nekaj let porazno. Sicer sem zmeraj vesel, da se v mojem mestu nekaj dogaja, a organiziranje koncertov v domačem kraju za vsako ceno pod črto vsaj za bande pomeni določen minus, saj ti dandanes ob nizkih honorarjih računajo še na to, da bodo prodali vsaj nekaj svojega »mercha«. Ker po kar nekaj zaporednih razočaranjih nad zanimanjem za metal koncerte v Mariboru menim, da je le-ta s tega vidika klinično mrtev, ker za njegovo oživitev ne vidim pravega recepta in na podlagi izkušnje z aktivno in hvaležno publiko iz Velenja prejšnji konec tedna, bi bilo morda smotrno, da se tovrstni dogodki preselijo na drug konec Štajerske. In verjemite mi, dragi bralci, te besede sem zapisal z zelo težkim srcem.
A to je v tančico negotovosti zavita prihodnost, sedanjost pa je najprej ponudila nastop melodičnih death/thrash/metalcorovcev Hatescript. Za vse, ki banda niso poznali, je bila na platnu za njim vidna projekcija njegovega logotipa. Poleg slabega obiska je celoten koncertni večer spremljal tudi slabši zvok, ki je razumevanje kitarskih melodij izredno oteževal, saj so jih bobni, bas in vokali skoraj povsem povozili. Sicer se je stanje izboljševalo, a za sledenje nastopu je bilo potrebne kar nekaj fantazije in pozornih ušes. Drugače pa je kvintet na odru deloval zelo sproščeno, na slab obisk pa je odreagiral s pravo mero humorja ter hvaležnosti tistim redkim, ki smo se samoiniciativno odpravili v Gustaf. Glede na naslove pesmi, ki jih še imam v glavi, so Hatescript v pol ure predstavili nekaj komadov s prvenca Eyes of a Broken Mind, kakovostno pa bi jih uvrstil v zlato sredino lestvice z naslednjim podvprašanjem: Mar obstaja samo en način igranja breakdownov?
V podoben kakovostni razred bi umestil tudi band Souldrainer, ki letos s svojim tretjim studijskim albumom Architect praznuje petnajst let obstoja. Po sprva bolj medlem mnenju o slišanem me je band najprej zbudil s Heaven's Gate, ki so ga spremljali v ozadju predvajan govor in melodične klaviature, nato pa je povsem pritegnil mojo pozornost s komadom Revolt 666 (med pisanjem teh vrstic se je izkazalo, da gre za priredbo nekega drugega švedskega banda z imenom Kent). Po predstavitvi še zadnjega komada Turn Your Back z aktualnega studijskega albuma je band udaril še s Fed By Fire, ki me ni prepričal z enako navdušenostjo, kot ga je pevec napovedal. Morda zaradi tega, ker trojici manjka še en kitarist, ki bi zapolnil luknjo. Švedi so se poslovili s prav tako melodičnim, že nekoliko blackmetalskim They All Die s svojega prvenca.
Ob enajstih so nato kot zadnji nastopajoči oder zavzeli še Diabolical, ki se trenutno nahajajo na tretjem delu promocijske turneje aktualnega albuma Neogenesis. Sledi še četrti del turneje, v sklopu katerega bodo nastopali pretežno v Nemčiji skupaj s Facebreaker, ButWeTryIt in Nemost. Z njihovim nastopom je pridevnik »melodični« bolj ali manj zapustil dvorano, namesto njega se je po dvorani dodobra razširil hiter in udaren švedski death metal. A kdor žanr pozna, ve, da le-ta po definiciji čisto brez melodičnosti ne zmore. Kot vizualna podpora se na platnu ni več prikazoval samo logotip banda, temveč je bila polovica nastopa kvinteta obogatena z videoposnetki, kar je statičnim obiskovalcem koncerta všečno popestrilo koncertno izkušnjo. Band je polovico svojega nastopa posvetil novemu albumu, ki ga je izdal tudi kot »media book« s skorajda stostransko knjižico (!), zaključil pa je zelo udarno z Wolves Choir in Children of the Mushroom Cloud ter tako potešil želje po organiziranem hrupu vseh navzočih v dvorani.
Setlista Diabolical: Into Oblivion, Metamorphosis, Extinction, Pavor Nocturnus, World in Silence, Reincarnation of the Damned, Sightless 6, Eye, Fields of Nihil, Wolves' Choir, Children of the Mushroom Cloud.

SORODNE VSEBINE:
27. 2. 2024Needless / XSUS / Galerija
8. 11. 2023Betrayed / Ghastly Ashes / Galerija
10. 4. 2014Diabolical / Novice
2. 3. 2003Diabolical / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 2. 2024
Voltumna / Taste Of Plague
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
KONCERTI & FESTIVALI
29. 2. 2024
Suicide Silence
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
29. 2. 2024
Hard Rock Night: Guilty Of Joy, Life On Display
Orto Bar, Ljubljana
29. 2. 2024
KoD: Spirits of Stygia, Smedja in Smetke, Čarne Marjetice
Menza pri Koritu, Ljubljana
1. 3. 2024
Noise Wagon Vol. 11: Civilian Thrower, Proudhon, Restos Humanos, Kontrau, Narkan
Binario 9, Viale Miramare 51, Trst, Italija
1. 3. 2024
Thy Light, Afraid of Destiny
Orto bar, Ljubljana
1. 3. 2024
Undecroft, Dekapited, Violentor
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor