Na današnji dan
2016
Izide novi album Black Wizard z naslovom New Waste
NAGRADNE IGRE
Traja do: 29. 1. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

28. 11. 2022

Finntroll / Skálmöld / Brymir

Orto Bar, Ljubljana / 23. 11. 2022
Avtorica: Tina Urek

23. 11. 2022, dan, ko smo po kar nekaj prestavljenih turnejah le dočakali prihod skandinavske folk metal karavane v Ljubljano. Zgodnja ura koncerta je vsem, ki smo sredi delovnega tedna priromali v prestolnico, več kot ustrezala. Prav tako pa je interes za koncert s prihodom že pred sedmo zvečer pokazalo kar lepo število ljudi.

Brez dolgovezenja so točno ob 19. uri na oder stopili Finci Brymir. Zasedba, ki sem jo tokrat prvič videla in slišala, zveni tako »finsko«, da bi jo brez težav umestila na pravo mesto brez dodatne predstavitve. Fantje so na sceni od leta 2006, takrat so se imenovali Lai Lai Hei. Ime so si »izposodili« po naslovu komada njihovih rojakov Ensiferum, preigravali pa so priredbe. Kmalu so ugotovili, da je čas za resno glasbo, se preimenovali in do danes izdali štiri dolgometražne albume. Zadnji, Voices In The Sky, je izšel konec letošnjega poletja. Sicer pa je njihova osrednja zvrst melodični death metal, ki ga obogatijo s simfoničnostjo in folk metalom. Na njihovem koncertu se je definitivno napolnilo 50 % dvorane, ki je sledila njihovi glasbi, nagovorom z odra in takoj pokazala tok večera. V svojem 45-minutnem koncertu so nam predstavili osem komadov, ki so v večini predstavljali prav aktualni plošček. Energijsko nabiti komadi, skorajda spevni refreni in odlična uigranost so poskrbeli za odličen uvod v večer. Mene in zagotovo še mnoge druge so prepričali, da jim bomo prisluhnili še večkrat. No, pika na i, ki sem jo pozabila omeniti, pa je dejstvo, da je bil koncert v Sloveniji pred leti prav njihov prvi zunaj domače dežele.
Setlista Brymir: Voices In The Sky, Landfall, Ride On, Spirit!, Starportal, Borderland, Forged In War, Fly With Me, Wings Of Fire.

Naslednji so na oder stopili Islandci Skálmöld. Šestčlanska zasedba se je na odru Orto Bara kar malo stiskala, vendar pa jim to ni onemogočilo odigrati odličnega nastopa za publiko, ki se je še povečala. V trojici folk metala so Skálmöld predstavniki najbolj tradicionalnega pagan folk metala, ki je poslušalce do neke mere umiril, vsi pred odrom so se prepustili melodijam in nordijskemu ritualu. Skálmöld sem za razliko od Brymir vsaj delno poznala, nekajkrat sem jih celo videla v živo. Predvsem njihove prve izdaje Baldur and Börn Loka so bile kar nekajkrat na mojem seznamu predvajanja. Ali je bil kriv manjši oder, slabši zvok, prevelika nasičenost v premajhnem prostoru, ne vem, a nekako me njihov koncert ni navdušil in sem prisluhnila morda prvim trem ali štirim komadom. Vokal je bil sicer dobro slišen, a ko so na odru tri kitare, bas, klaviature in bobni, sta potrebni res dobri akustika in razporeditev zvoka, da ne pride do šumov oziroma prenasičenosti.
Setlista Skálmöld: Gleipnir, Brúnin, Narfi, Mara, Miðgarðsormur, Niflheimur, Móri, Niðavellir, Að vetri, Kvaðning.

Točni kot ura so se malo po 21. uri mimo bara sprehodili »hummpa« blackened folk metalci Finntroll. Našpičena ušesa, temačni corpse paint in izgled, kot da so prišli iz podzemnega black'n'roll puba, pričajo o odraslosti in vrnitvi h koreninam, o čemer sva se z Vrethom pogovarjala v intervjuju pred dvema letoma. Fantje so prav tako leta 2020 izdali album Vredesvävd, na uradno predstavitev katerega smo zaradi vsem znanih razlogov morali čakati skoraj tri leta. Dvorana se je za njihov koncert povsem napolnila, zaradi česa je bilo sprehajanje do bara precej brezpredmetno. Čeprav smo od setliste pričakovali večinoma nove komade, so se troli sprehodili po diskografiji vse do Jaktens Tid, s katerega so odigrali dva komada. Preden se osredotočim na komade, pa bom omenila zvok. Mnogi so po koncertu govorili o groznem zvoku, šumih, nerazločnosti in slabem vokalu, sama pa na tej točki ne morem biti ravno objektivna, ker sem se koncerta zelo veselila in sem kljub vsemu brez težav prepoznala vsak komad in uživala ob temačni »hummpi«, ki so nam jo odigrali Finntroll.

Nastop so začeli z Att Döda med en sten, ki otvori že omenjeno aktualni plošček. Nadaljevali so z Nedgang s ploščka Ur Jordens Djup, ki je tudi prva uradna izdaja z Vrethom. Skakanje so do neke mere upočasnili z vrnitvijo k najnovejšemu materialu s komadom Ylaren, ki s spevnostjo vokala daje prvo možnost za sodelovanje publike. Ko smo že pri publiki, je vredno omeniti, da razgreta publika fantom res ni pustila dihati in je s konstantnim skandiranjem, ploskanjem, kričanjem in čupanjem poskrbela, da energija ni upadla niti za odstotek. Vreth in druščina ošiljenih ušes so koncert v Orto Baru izkoristili za uradno najavo njihovega nastopa na novem metalskem dojenčku Sotočja, festivalu Tolminator, in kar se mene tiče, jih bo v osrčju tolminskih gozdov več kot odlično gledati. Kot omenjeno so se Finci med svojim nastopom sprehodili po (skoraj) celotni diskografiji, izpustili pa niso niti hitov, kot so Trollhammaren, Solsagan, Mask, Jaktens Tid in Under Bergens Rot. Zgodnja ura začetka je pomenila tudi zgoden koncert, kar je za nas, ki smo študentska leta nehali uživati že pred kar nekaj časa, več kot dobrodošlo. Nekaj pred 23. uro so Finntroll odigrali zadnji ton, zabava z nekaterimi od članov se je, sodeč po fotografijah na družbenih omrežjih, nadaljevala še nekaj časa v noč, sama pa sem se s polno glavo vtisov odpravila proti počitku.
Setlista Finntroll: Att Döda Med En Sten, Nedgång, Ylaren, Människopesten, Den frusna munnen, Solsagan, Svartberg, Slaget vid blodsälv, Fiskarens fiende, Ormfolk, Nattfödd, Trollhammaren, Skogsdotter, Mask. Encore: Under bergets rot, Jaktens tid, Midvinterdraken.

A tudi ta teden bo zame, tako kot tudi za mnoge druge metalske duše, Orto Bar ponovno odprl svoja vrata. V soboto nas namreč čaka odličen death metal koncert z Nile in Krisiun na čelu. Vabljeni!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
24. 10. 2011Heidenfest 2011 / Reportaže
2. 2. 2007Finntroll / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
29. 1. 2023
Katatonia, Sólstafir, Som
Arena Wien, Dunaj, Avstrija
30. 1. 2023
Deprivacija, Ater Era
Kontejnr, Postojna
1. 2. 2023
Revocation, Goatwhore, Alluvial, Creeping Death
Viper Room, Dunaj
2. 2. 2023
KoD: Deprivacija, Sign of the Devil
Orto Bar, Ljubljana
3. 2. 2023
On Parole XXI – 21 let založbe On Parole
Kulturno društvo Svoboda Trbovlje
3. 2. 2023
Beesus, Jegulja
Figa Rock Bar, Koper