REPORTAŽE

8. 9. 2020

Gruden

MC Pekarna, Maribor / 5. 9. 2020

Tako je konec avgusta društvo Brutal Partysan v sodelovanju z društvom IndiJanez najavilo svoj prvi septembrski koncert:

»Na krščanskih ritualih se zbira na tisoče vernikov, kmalu bodo šolske klopi zasedli učenci in dijaki, še do nedavnega je desettisoče Slovencev, vključno s Kacinom, letovalo na Hrvaškem. Korona nima za burek. V totem Mariboru je čista tuga, zato predstavljamo postkoronski septembrski koncertni cikel. Za začetek se lahko mastno podmažemo z veselim ansamblom Gruden. Prvotni duo se je razširil in tako pridobil Bojano, bivšo točajko za šankom MC-ja kot glavno vokalistko. Na dan žena smo skupaj pričakali prihod korone in kulturne zavese. To je bil njihov zadnji koncert in nasploh zadnji koncert v MC-ju pred karanteno. Spodobi se in pravično je, da sedaj ista zasedba krsti oder v mračnih novih časih.«

Koncert je bil napovedan ob 20. uri, začel pa se je nekaj minut pred pol deveto, a je bila trojica na odru še zmeraj gotova pred 21. uro. Gruden imajo namreč trenutno še zmeraj zelo malo avtorskega gradiva, medtem ko očitno niso ljubitelji priredb, s katerimi bi lahko podaljšali svoj nastop. Tega so raje podaljšali tako, da so pred in med avtorske komade vrinili nekaj improvizacije. Po koncertu mi je postalo jasno, kaj se Matej, kitarist in drugi vokalist, bobnar Matjaž in Bojana ves čas dogovarjajo. Kdor torej ni poznal komadov, kot so Knife Cuts, Shoot the Vulture ali Rumors, med katere spadam tudi sam, sploh ni opazil ali vedel, kaj se dejansko dogaja na odru, kje se en komad začne in konča oziroma se nadaljuje drugi. Sicer sem že med samim nastopom opazil, da je band na trenutke konkretno odneslo, sploh ob koncu, ko je Matej udaril po kitari, jo prislonil ob ojačevalec in stopil do svojih efektov ter začel vrteti gumbe in nas poskušal popeljati v trans z neke vrste elektro noise improvizacijo. Tako kot tekom celotnega koncerta je tudi v tem trenutku na polno dogajalo pevki Bojani. Ta namreč ni potrebovala posebnega povabila, da se pridruži kitaristu na kolenih in s svojo čupo dobesedno dvigne nekaj prahu. Ko se je trojica glasbeno odmaknila od repetitivnih sludge/stoner ritmov v bolj meditativne vode, je bilo prav zanimivo opazovati, kako Bojana cepetaje spremlja glasbo, ko pa je začela še migati z boki in rokami, pa sem imel občutek, da gledam trebušno plesalko. Nisem ravno prepričan, ali je bil to tudi njen namen, a tistih 20 obiskovalcev, ki smo si upali izvesti rezervacijo, se »registrirati« po navodilih NIJZ in plačati prostovoljni prispevek, smo tako prišli še vizualno na svoj račun. No, vsaj moški del publike. Ženske so pa lahko uživale ob pogledu na kitarista in bobnarja, ki sta prav tako vidno uživala med nastopom.

Tako, s koncertom Gruden je bil led prebit tudi na mariborski alternativni sceni, kar pomeni, da bomo v bodoče vsako soboto deležni še kakšnega, vse dokler se vreme ali nam vsem znane trenutne razmere ne poigrajo preveč z nami. Ali dokler se Partysanovci ne naveličajo svojega dela/poslanstva, če bi se trenutno stanje vleklo predolgo.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
8. 9. 2020Gruden / Galerija
21. 9. 2020Taste Of Plague / Galerija
21. 3. 2012Blaze Bayley / Reportaže
19. 4. 2011Bullet / Enforcer / Skullfist / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
2. 8. 2021
Trnovfest: Black Ivy
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
5. 8. 2021
Trnovfest: Hogminister
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
7. 8. 2021
Trainstation Subart Open Air: Srd, Jegulja, Reach A.D., Smrt, Razvalina
TrainStation SubArt, Kranj
11. 8. 2021
Trnovfest: Tidal Waves
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
11. 8. 2021
Bloodstock Open Air 2021
Walton-on-Trent, Združeno kraljestvo
13. 8. 2021
Metal on the Hill 2021
Schlossberg, Gradec, Avstrija