Na današnji dan
1996
Satyricon izdajo svoj tretji album Nemesis Divina, na katerem je tudi skladba Mother North
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 4. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

8. 9. 2020

Gruden

MC Pekarna, Maribor / 5. 9. 2020

Tako je konec avgusta društvo Brutal Partysan v sodelovanju z društvom IndiJanez najavilo svoj prvi septembrski koncert:

»Na krščanskih ritualih se zbira na tisoče vernikov, kmalu bodo šolske klopi zasedli učenci in dijaki, še do nedavnega je desettisoče Slovencev, vključno s Kacinom, letovalo na Hrvaškem. Korona nima za burek. V totem Mariboru je čista tuga, zato predstavljamo postkoronski septembrski koncertni cikel. Za začetek se lahko mastno podmažemo z veselim ansamblom Gruden. Prvotni duo se je razširil in tako pridobil Bojano, bivšo točajko za šankom MC-ja kot glavno vokalistko. Na dan žena smo skupaj pričakali prihod korone in kulturne zavese. To je bil njihov zadnji koncert in nasploh zadnji koncert v MC-ju pred karanteno. Spodobi se in pravično je, da sedaj ista zasedba krsti oder v mračnih novih časih.«

Koncert je bil napovedan ob 20. uri, začel pa se je nekaj minut pred pol deveto, a je bila trojica na odru še zmeraj gotova pred 21. uro. Gruden imajo namreč trenutno še zmeraj zelo malo avtorskega gradiva, medtem ko očitno niso ljubitelji priredb, s katerimi bi lahko podaljšali svoj nastop. Tega so raje podaljšali tako, da so pred in med avtorske komade vrinili nekaj improvizacije. Po koncertu mi je postalo jasno, kaj se Matej, kitarist in drugi vokalist, bobnar Matjaž in Bojana ves čas dogovarjajo. Kdor torej ni poznal komadov, kot so Knife Cuts, Shoot the Vulture ali Rumors, med katere spadam tudi sam, sploh ni opazil ali vedel, kaj se dejansko dogaja na odru, kje se en komad začne in konča oziroma se nadaljuje drugi. Sicer sem že med samim nastopom opazil, da je band na trenutke konkretno odneslo, sploh ob koncu, ko je Matej udaril po kitari, jo prislonil ob ojačevalec in stopil do svojih efektov ter začel vrteti gumbe in nas poskušal popeljati v trans z neke vrste elektro noise improvizacijo. Tako kot tekom celotnega koncerta je tudi v tem trenutku na polno dogajalo pevki Bojani. Ta namreč ni potrebovala posebnega povabila, da se pridruži kitaristu na kolenih in s svojo čupo dobesedno dvigne nekaj prahu. Ko se je trojica glasbeno odmaknila od repetitivnih sludge/stoner ritmov v bolj meditativne vode, je bilo prav zanimivo opazovati, kako Bojana cepetaje spremlja glasbo, ko pa je začela še migati z boki in rokami, pa sem imel občutek, da gledam trebušno plesalko. Nisem ravno prepričan, ali je bil to tudi njen namen, a tistih 20 obiskovalcev, ki smo si upali izvesti rezervacijo, se »registrirati« po navodilih NIJZ in plačati prostovoljni prispevek, smo tako prišli še vizualno na svoj račun. No, vsaj moški del publike. Ženske so pa lahko uživale ob pogledu na kitarista in bobnarja, ki sta prav tako vidno uživala med nastopom.

Tako, s koncertom Gruden je bil led prebit tudi na mariborski alternativni sceni, kar pomeni, da bomo v bodoče vsako soboto deležni še kakšnega, vse dokler se vreme ali nam vsem znane trenutne razmere ne poigrajo preveč z nami. Ali dokler se Partysanovci ne naveličajo svojega dela/poslanstva, če bi se trenutno stanje vleklo predolgo.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
8. 9. 2020Gruden / Galerija
2. 11. 2011Metal Attack XX: Voice Of The Soul / Reportaže
30. 9. 2020Vulvathrone / Reportaže
12. 11. 2019Asmodeus / Grob / Smrt / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
22. 4. 2021
STREAM: Rock System, Uporabniki
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
26. 4. 2021
ODPOVEDANO! Wolfheart, Mors Principium Est, BRHG, Atlas
Orto Bar, Ljubljana
29. 4. 2021
STREAM: Emptiness
Le Botanique
29. 4. 2021
SWR Barroselas Metalfest 23
Barroselas, Portugalska
30. 4. 2021
Netherlands Deathfest 2021
Eindhoven, Nizozemska
30. 4. 2021
ODPOVEDANO! A Cure for Happiness Open Air Festival 2021
Pruh, Svečina