Na današnji dan
1987
Testament debitirajo z albumom The Legacy
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

2. 2. 2001

Hammerfall / Virgin Steele / Freedom Call

Orpheum, Gradec in Rockhaus, Salzburg (oboje Avstrija) / 2. in 3. 2. 2001

V petek, 2. 2., v Grazu in naslednji dan še v Salzburgu so skupaj z Virgin Steele in Freedom Call nastopili švedski metal kralji Hamerfall. Ker se ne zgodi prav pogosto, da se kak band na turneji dvakrat ustavi tako blizu naših krajev, smo se odločili, da si bomo ogledali oba koncerta (S Perotom sva bila na obeh, Ajda in Matija pa sta izbrala vsak svoj dan). Zato bo ta reportaža malce drugačna od ostalih in bo združevala vtise dveh koncertov. Pa začnimo lepo po vrsti.
Pred Orpheum smo v petek prišli bolj zgodaj, med prvimi, kar morda ni bilo najboljše, saj v mrazu nimaš tam kaj početi in tako smo le čakali do pol osmih na začetek koncerta. Kot prvi so bili na vrsti eni najobetavnejših nemških heavy metal bandov Freedom Call. Ponavadi je Orpheum ob nastopu prvega banda na pol prazen, tokrat pa je bilo drugače; in to tudi upravičeno. Lepo napolnjena hala je imela kaj videti. Freedom Call so presenetili s svojim nastopom in takoj ustvarili zelo dobro vzdušje. Za to je z zelo energičnim nastopom poskrbel predvsem kitarist/ pevec Chris Bay, ki je vzpostavil zelo dober odnos s publiko. Odlično delo pa je opravil tudi bobnar Daniel Zimmerman (drugače bobna tudi pri Gamma Ray). Malce sramežljivo je na trenutke deloval solo kitarist. No, vseeno mu ni kaj očitati. Je še mlad, se bo že navadil. Po pol ure dolgem nastopu, v katerem so odigrali po tri komade iz obeh plošč, je band ob odobravanju publike zapustil oder.
Po krajšem odmoru so bili na vrsti legendarni ameriški heavy metalci Virgin Steele. Vznemirjenje (vsaj med nami) je bilo veliko, saj smo že dolgo in težko pričakovali njihov nastop. Najprej je na oder prišel nek majhen, suhi bobnar. ˝Ej, to pa že ni Frank Gilchriest˝, sem ga čudno gledal. Ko pa sta na oder prišla Ed Pursino in kot zadnji David ˝Zeus˝ DeFies, se je začelo: Invictus prvi komad. Sledili pa so v glavnem iz obeh oper, The House Of Atreus ter akustična verzija Emalaith in legendarna Burning Of Rome. Njihov nastop je bil odličen; kakšen užitek je gledati Davida na odru – njegov način petja, igranja na klavir…Vendar, bilo je prekratko, vsega tri četrt ure za 20 let ustvarjanja! Pa še zaradi scene, ki so jo imeli Hamerfall, so bili prostorsko zelo omejeni. Vzdušje je bilo tisto pravo, vendar bo vseeno treba počakati na njihovo turnejo, kjer bodo headlinerji.
Sledila je malce daljša pavza, nato pa skupina, zaradi katere je večina prišla v Orpheum, Hamerfall. Že na začetku, ko je na oder prišla njihova maskota (vitez) in ob uvodnih taktih Templars Of Steel, je pri publiki prišlo do prave ˝eksplozije˝ navdušenja, ki je trajala dobesedno ves koncert (uro in pol).
Kaj reči o samem nastopu? Sama scena je bila zelo dobra, dvignjene bobne so zakrivala “grajska vrata”, ki so se spustila ob začetku in dvignila (ter obenem zakrila ves band) ob koncu nastopa, bilo je veliko pirotehnike. Glede banda pa vse najboljše. Delovali so zelo uigrano, kot pravi team, bili so polni energije, vzpostavili so odličen kontakt s publiko. Moram reči, da so glede na zadnjo turnejo zelo popravili svoj nastop. Tudi izbor komadov bi težko bil boljši. Med Legacy Of Kings pa je Joachim z decibelmetrom meril glasnost publike. Naprava je pokazala 125,8 decibelov, kar je bilo več kot na Dunaju prejšnji dan.
Po koncertu smo še malo podebatirali (tudi z Joshom, novim 19-letnim basistom Virgin Steel, ki je prijeten sogovornik) in se počasi odpravili proti domu, saj naslednji dan ni bilo dosti časa za spanec.
Sam začetek sobote ni bil najbolj vzpodbuden, saj ni prijetno slišati, da je v Avstriji, še posebej v okolici Salzburga, zapadlo pol metra snega in da je na cestah veliko zastojev. To nas seveda ni odvrnilo od poti in kot se je kasneje izkazalo, je bil ves strah zaman. Ceste so bile lepo splužene (ne pa tako kot pri nas, ko sneg že skoraj prej skopni, preden začnejo plužiti) in, neverjetno, zastoji so bili v nasprotni smeri avtoceste. Tudi tokrat smo prišli bolj zgodaj, vendar smo čas do koncerta porabili dosti bolj koristno kot prejšnji dan (beri: naredili intervju). Rockhouse je dosti manjši od Orpheuma, zato pa je ozračje še bolj domače kot tam.Ob pol devetih so na oder prišli Freedom Call. Žal niso začeli tako kot v Grazu, kjer je pevec prišel na oder z gorečo baklo in ˝bruhnil˝ ogenj. A njihov nastop je bil tokrat še boljši (tudi kitarist je deloval bolj sproščeno). Najbrž tudi zaradi odličnega odziva publike, nad katerim so bili vidno presenečeni. Nasploh se mi zdi, da je bilo vzdušje v Salzburgu malenkost boljše. To pa predvsem zato, ker je bila mala hala že med Freedom Call skoraj čisto polna.
Nato so nastopili Virgin Steele. Temperatura se je med njihovim nastopom le še dvignila. Zopet je bil to odličen nastop, s pravim profesionalnim pristopom vseh članov. Žal mi je bilo edino, da so, tako kot vsi bandi, odigrali enake komade kot prejšnji dan. Lahko bi odigrali kaj več starejšega, kot na primer Noble Savage ali Symphony Of Steel. Pa drugič.
Sledili so še Hamerfall. Zaradi dosti manjšega odra, ki je bil temu primerno manj “okrašen”, je bilo tudi nekaj manj pirotehnike. Sam nastop pa je bil zelo podoben tistemu v Grazu. Tudi tu naj bi publika dosegla glasnost 125,8 decibelov, a v to malce dvomim, saj Joachim tega rezultata, v nasprotju z vsemi drugimi ni pokazal. Med koncertom pa so roadyji med obiskovalke delili backstage passe. Kako so jih potem izkoristile pa ne bi vedel.
Set lista Freedom Call: We Are One, Freedom Call, Shine On, Quest, Rise Up, Hymn To The Brave
Set lista Virgin Steele: Invictus, Wine Of Violence, In Triumph Or Tragedy, Return Of The King, Great Sword Of Flame, Emalaith, Burning Of Rome, Through The Ring Of Fire
Set lista Hamerfall: Templars Of Steel, The Metal Age, Stronger Than All, A Legend Reborn, Steel Meets Steel, At The End Of The Rainbow, Let The Hammer Fall, The Dragon Lies Bleeding, drumsolo, Raise The Hammer, Glory To The Brave, The Way Of The Warrior, Legacy Of Kings // Renegade, Heeding The Call, Hamerfall

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
22. 12. 2011Freedom Call / Novice
20. 4. 2008Hammerfall / Novice
12. 7. 2001Virgin Steele / Novice
1. 10. 2000Hammerfall - Legacy Of Kings / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
18. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
KONCERTI & FESTIVALI
21. 4. 2024
1914, White Ward, Funeral Pile, Three Eyes Of The Void
Backstage, München, Nemčija
21. 4. 2024
Grima, Ultar
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
22. 4. 2024
Ozric Tentacles, Silas & Saski
TrainStation SubArt, Kranj
23. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 4. 2024
Consumer, Trigger
Kontejnr, Postojna
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana