REPORTAŽE

6. 4. 2023

Heedless Elegance / Decline The Fall / Life on Display

Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor / 1. 4. 2023
Avtorica: Tina Urek

Štajerska prestolnica je bila še pred nekaj meseci moj drugi dom, kjer sem spletla mnogokatera prijateljstva, večere ob vikendih pa skoraj vedno preživela v dvorani Gustaf ali sosednjem klubu MC. In če v Ljubljani za koncertno sceno skrbijo Dirty Skunks, so krivci v Mariboru že precej znani Defenders Of Metal. Koncerti v Gustafu pod njihovim okriljem potekajo vsaj vsake dva tedna, če ne vsakega. Žal se mnogokrat zgodi, da bandi ne zadovoljijo zanimanja publike, saj gre po navadi za koncerte manj znanih tujih zasedb. Pred nekaj leti sem povsem naključno šla na koncert madžarskih Omega Diatribe, ki so takrat koncertirali z Whitechapel, in so me s svojim nastopom izjemno navdušili. Zakaj to zdaj omenjam, pa bo kmalu jasno. V soboto oz. na dan norcev so namreč v Maribor ponovno priromali Madžari, tokrat prav tako moderni metalcoraši Heedless Elegance, ki so poskrbeli za pravo norijo na odru in pod njim. A pojdimo od začetka.

Dogodek se je pričel okoli 21h, ko se je tako pred dvorano in v njeni notranjosti zbralo presenetljivo lepo število ljudi. Po hitri debati in grleni osvežitvi so na oder stopili domači mladci melodičnega death metala, Life on Display. Fante sem prvič na odru videla pred nekaj meseci v ljubljanskem Orto Baru in že takrat sem jih hitro povezala s finskimi Children of Bodom, vsaj kar se tiče zvoka in kitarskih riffov. Na samem začetku koncerta je zvok še malo pešal, a ga je tonski mojster kar hitro popravil. Morda zelo zanimivo dejstvo, ki sem ga pravzaprav prebrala ob pisanju te reportaže, je to, da so tako Life on Display kot tudi vodilni band večera Headless Elegance skupaj stali na taistem odru (t.j. v Gustafu) pred skoraj točno letom dni! Kakorkoli, fantje imajo že izdan EP Souls on the Edge, v kolikor me spomin ne vara, pa so celoten nastop posvetili lastnim komadom. Zakaj so se odločili za komuniciranje s publiko v angleščini sicer ne vem, vsekakor pa je bil njihov nastop kljub rosnim letom zelo profesionalen in dovršen. Morda sem pogrešala še malo več gibanja na odru, a vseeno verjamem, da fante čaka še zanimiva in uspešna pot na domači sceni.

Takoj za njimi so na oder stopili (po novem) malteško-slovensko-italijanski metalcorovci Decline the Fall. Tudi ti so mariborski publiki že precej dobro znani, saj imajo v zasedbi znan obraz mariborske metal scene, prav tako pa so že stali na odru sosednjega kluba MC. Pomembno je omeniti tudi to, da se je že med nastopom zasedbe Life on Display in predvsem tik pred nastopom DTF dvorana precej napolnila – pa ne s »starimi« obrazi, ampak z mladino, ki ni bila videti, da jih šteje več od 18. Opremljena z majicami zasedbe je v bojnih položajih v prvi vrsti čakala na pričetek koncerta. Kasneje sem izvedela, da gre za zanimivo glasbeno navezo, saj si DTF v Mariboru delijo prostor za vaje s skupino mladih nadebudnih glasbenikov, ki jih večkrat poslušajo na vajah in sprašujejo za nasvete ipd. Tako je bil njihov sobotni nastop še toliko bolj poseben. No, poseben je bil tudi zato, ker je band nastopil v prenovljeni zasedbi. Svoj povsem prvi, krstni koncert je odigral basist Gregor, ki ga nekateri morda poznate pod ustvarjalnim imenom solo projekta Astora. Precej pogosteje na odru stoji kitarist Giuseppe Taormina, ki sicer prihaja iz Sicilije, a trenutno živi in ustvarja v Gradcu. Stavek, ki sem ga takoj po koncertu izrekla vsakemu izmed članov, pa ga zapišem še tukaj: »Prej ste zveneli kot band, sedaj pa še izgledate tako!« To, da je imel Gregor krstni koncert, sploh nisem mogla verjeti. Ja, seveda, še je prostora za izboljšave, a tako prezenca kot energija na odru sta bili odlični. Prav tako energično in bojevito sta se imela na odru oba kitarista, ki sta se skoraj da ne lovila po odru in iskala popolno mesto za solažo ali izbrani riff. Zasedba kot takšna je zvenela res suvereno, odločno in profesionalno, zato odlični odzivi publike sploh niso bili nepričakovani. Kar se tiče njihove setliste, so nam pripravili izbor svojih najbolj znanih pesmi s premierno odigranima komadoma s prihajajočega tretjega studijskega albuma. V kolikor vas bo pot poleti odnesla v Velenje na Metaldays, lahko njihov nastop preverite v živo tudi sami.

Kot nosilci večera so se predstavili prav tako predstavniki modernih lomljenih ritmov, Madžari Heedless Elegance. Če mi verjamete ali ne, tako dovršenega koncerta že dolgo nisem videla. Sploh pa ne v dvorani Gustaf! Fantje niso s sabo pripeljali zgolj odrskega outfita in instrumentov, ampak tudi luči in naprave za dim! Zadimljena dvorana, stroboskopske ledike in dvignjen podest za vokalista, energija, kruljenje, lomljenje ritmov, skandiranje iz prve vrste, moshanje in vzklikanje, vse to je dajalo občutek razprodanega koncerta zasedbe tipa Bleed From Within nekje v prestolnici. Publika je fantom res jedla iz roke, saj smo jih na oder poklicali nazaj kar dvakrat. Žalostna resnica je ta, da so kljub profesionalnosti, odlični glasbi in investicijam v opremo v domači deželi še vedno (pre)malo prepoznani, kar jim seveda tudi nekako ovira konkreten predor na tuje trge. Kar so povedali tudi sami po koncertu, ko smo imeli priložnost poklepetati. Sicer je zasedba na sceni od leta 2018, leta 2019 so izdali prvenec Wanderer in leta 2021 prav tako celovečerec Libra.


Kar se tiče njihove glasbe, kot sem že omenila, igrajo moderni metalcore s precej breakdowni, namesto clean vokala pa se vokalist raje poigrava z globokim kruljenjem in screami. Takoj ko so stopili na oder, me je sicer presenetila njegova oprava – srebrn telovnik in srebrn suknjič. A če sodimo po imenu, je bilo to verjetno za pričakovati. Melodične kitare brez dodatne nasičenosti in breakdowni na pravem mestu so pripravili pravi glasbeni orgazem. Brez pretiravanja lahko rečem, da je bila dvorana z razlogom tako prijetno zapolnjena in da so me fantje presenetili do te mere, da lahko njihov koncert zagotovo uvrstim precej visoko na letošnji osebni lestvici!

Gustaf in DOM, hvala! Delajte dalje in filajte naša ušesa z dobro glasbo!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
26. 2. 2024Voltumna / Taste Of Plague / Reportaže
1. 3. 2021Decline The Fall - Our Own Demise / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
24. 6. 2024
Tolminator Warm Up: Brujeria, Smedja in Smetke
Reportaža
19. 6. 2024
Dekadent in Združeno medvoško gledališče – gledališka predstava Antigona
Reportaža
18. 6. 2024
30. obletnica KC Pekarna: Shanti Nilaya
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
KONCERTI & FESTIVALI
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj
26. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
27. 6. 2024
Basinfirefest 2024
Spálené Poříčí, Češka Republika
28. 6. 2024
ODPOVEDANO!Cahn Fest 2024
Kipe v Trbovljah
29. 6. 2024
Scorpions
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
29. 6. 2024
Black Ritual Graz 2024: Arkona, Irdorath, Blessmon, Karner, Synkende, Draugr
Explosiv, Gradec, Avstrija