REPORTAŽE

27. 1. 2006

Helloween / Prospect / Metalsteel

VPK, Ljubljana / 23. 1. 2006

Začetniki nekoč slovite hamburške metal scene in utemeljitelji melodičnega heavy metala so poleg britanskih heavy metal bandov eni redkih, ki so tudi pri nas od osemdesetih dalje ohranili status enega najpriljubljenejših metal bandov, ki ga uživa praktično po celem svetu. Zato ne čudi, da so v ponedeljek sami napolnili VPK, prišle pa so praktično vse generacije metalcev (staro, malo manj staro in mlado), kar se pri nas zgodi zelo redko. Na turneji so jih sicer spremljali rojaki Primal Fear, ki pa so dan pred ljubljanskim koncertom končali s svojim delom turneje. Mesto glavne predskupine je tako pripadla domačinom Prospect, koncert pa so odprli Metalsteel.
Medvodčani so na oder stopili pred osmo uro in še pred dokaj prazno dvorano, ki se je sčasoma začela polniti. Ta nastop je bil čisto nekaj drugega kot prvi po izidu novega albuma Taste The Sin v Jurščah, čast igrati z bandi kova Helloween te ne doleti ravno vsak dan, a Metalsteel so si ta nastop brez dvoma zaslužili. »Sibirska zima«, ki je v zadnjih dneh zajela Slovenijo, (žal v nepravem trenutku) ni prizanesla Bennyju, ki mu je zaradi zdravstvenih težav odpovedal vokal, a tudi to je sestavni del »biznisa«. Tako je bolj v ospredje stopil basist Matej, ki je nekako prevzel vlogo frontmana. Drugače je bilo odigrano zelo na nivoju, ob najbolj znanem komadu s prvenca Usoda, Novi svet, so predstavili še najudarnejše s Taste The Sin, kar je v primeru, ko na razpolago nimaš več kot pol ure časa, tudi najbolj primerno.
Set lista Metalsteel: Eye Of The Piramid, The Curse Of Love, Novi svet, Trapped In The Nightmare, The Lonely Man’s Revenge, Heavy Metal Is Our Religion.
Prospect se zadnje čase bolj kot na koncertnih odrih zadržujejo v studiu, kjer pripravljajo svoj tretji album. Ko pa pridejo na odre, v repertoar v največji meri že uvrščajo nov material in tudi tokrat ni bilo drugače, kajti s prvih dveh albumov so odigrali le instrumental Orient Express. Z novim instrumentalom Therion pa so svoj nastop tudi odprli. Prospect so imeli zelo dober zvok, Robi je blestel, odigrano je bilo zelo dobro, tudi nov predstavljeni material zveni zelo obetavno, a glede na odzive izgleda, da je bil za Helloween publiko ta le preveč progresivno orientiran in kompleksen ter premalo speven. Pri bandih a la Dream Theater, Communic bi Prospect gotovo izpadli bolje.
Set lista Prospect: Therion, Killing, Into The Light, Jole, Chronicles Of Man, Orient Express, Balada, Mystic And Illusion, 666, Beware.
Dokaj umirjena dvorana je v trenutku oživela, ko so se iz zvočnikov zaslišali prvi takti AC/DC klasike For Those About To Rock, ki je pomenila uvod v nastop Helloween. Že ta je nakazal, da se zna večer izteči veliko uspešneje kot je bilo to primer na njihovih headlinerskih nastopih, ki smo si jih ogledali na turnejah za albuma Rabbit Don't Come Easy in The Dark Ride. Vzdušje, ki ga je pripravila naša publika, se niti slučajno ne more primerjati in krepko »potolče« vzdušje na nemških oziroma avstrijskih koncertih. In če je tako skoraj skozi celi slabi dve uri, potem vtisi enostavno morajo biti pozitivni. Koncert je bil čisto v skladu z njihovim motom »happy, happy, Helloween«, v nastop so vključili pravo dozo humorja, ki je prevladovala v bobnarskem in kitarskem solo vložku, kjer je Markus Danija izzval na miniaturnih bobnih, Dani pa Sascho na miniaturni kitari. Drugače pa je vlogo glavnega zabavljača opravljal Andi. Poglavje zase je bil Weiki, ki s svojimi mimikami obraza včasih daje občutek, kot da je čisto nezainteresiran, včasih, da se zelo zabava, je pa nekoliko omejil število pokajenih cigaret med koncertom. Mogoče pa je tokrat le bolj užival in se zato ni dolgočasil s cigareti. Andi bi sicer kakšne nagovore oziroma komentarje lahko skrajšal, drugače pa je zelo dober entertainer.
O izboru komadov bi se dalo diskutirati, The Invisible Man bi lahko prestavili v začetni del repertoarja, trije dolgi epi so tudi bili preveč, Occasion Avenue bi mirne duše lahko zamenjali z recimo dvema komadoma z albumov Walls Of Jericho, Master Of The Rings ali Better Than Raw, ki so jih v celoti izpustili; zamenjali bi lahko tudi Hell Was Made In Heaven. Razumljivo je, da je bil poudarek na treh Keeperjih, a edino pravo presenečenje je bila A Tale That Wasn't Right. Ko smo že pri Keeperjih, namesto Keeper Of The Seven Keys bi lahko kdaj odigrali Halloween, a vprašanje, kako bi izpadla z Derisovim vokalom, ki že tako ali tako šepa pri pesmih iz Kiskejevega obdobja. Zanimivo je, da z izjemo dveh, igrajo le komade, ki so jih napisali izključno trenutni člani zasedbe. I Want Out in Future World (ali je res vedno potrebno vleči en komad v nedogled?) pač ne morejo izpustiti, a material od Grapowa, Kuscha, Kiskeja so v celoti črtali iz repertoarja. Ok, pač idealnega izbora pri njih ne more biti nikoli in zato to kaj dosti ne zmanjšuje dejstva, da so Helloween »razturili« VPK.
Set lista Helloween: The King For A 1000 Years, Eagle Fly Free, Hell Was Made In Heaven, Keeper Of The Seven Keys, A Tale That Wasn't Right, drum solo, Occasion Avenue, Mr. Torture, If I Could Fly, guitar solo, Power, Future World, The Invisible Man, Mrs. God, I Want Out, Dr. Stein.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
28. 12. 2007Prospect / Metalsteel / Galerija
27. 1. 2006Helloween / Prospect / Metalsteel / Galerija
29. 9. 2004Metal Camp 2004 / Reportaže
18. 1. 2004Anti X-Mass Festival 2003 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
14. 5. 2021
STREAM: Metalsteel – TRIBUTE TO LEGENDS
Klub Jedro, Medvode
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija