REPORTAŽE

21. 5. 2014

Helstar / Mist / Classified

Orto Bar, Ljubljana / 15. 5. 2014

Helstar! No ja, navdušenje pa tako …
V preteklih petih letih so nas obiskali trikrat, vsakič pred polovico manj številnim občinstvom v primerno manjši dvorani. 2009 so se udejanjili v kranjskem Bazenu, tedaj pod poveljstvom punkerskega AKD Izbruh, 2010 so grmeli v Gali Hali. Tokratni obisk teksaških virtuozov je doletela kombinacija zbirateljske navade slovenske publike, konkurenčnih dogodkov na isti dan (iz Kranja tega dne poročajo o odličnem obisku koncerta Ransom Call, Use Less in Sarcasm v sklopu Tedna mladih), najverjetneje pa je dogodek nekoliko potonil med vsemi ostalimi majskimi manifestacijami.
Pred napol praznim Orto Barom so ob pol desetih občinsto na thrash naščuvali medvoški Classified. V bandu je čutiti močno prisotnost bratov Škofljanec v kombinaciji z eksplozivno bobnarsko podlago in melodičnim Bay Area vokalom. Skupina se z novejšimi stvaritvami približuje zvenu Artillery in mestoma Overkill, zrelejši je tudi individualni vložek članov banda, ki so se v poznavanju svojih inštrumentov dodobra izurili, vendar pa kot celota ostaja v rangu otvoritvenega banda, saj avtorsko še niso povsem razprli kril. Band je najbolj aktivne poslušalce obdaroval z merchom in CD-ji.
Naslednjim smo prisluhnili ljubljanskim doomerkam Mist, ki so nas v naslednje dobre pol ure oskrbele s počasnejšo platjo tradicionalnega heavy metala. Začenši s priredbo Pentagram in nadaljujoč z avtorskimi pesmimi so coprnice načarale solidno atmosfero, kakršno se užije v plitvem prestopanju z zaprtimi očmi. Punce so nekje v zadnji tretjini poti med sramežljivim in nedovršenim nastopom do tiste prave odpiljene metal točke, a to brv se najverjetneje prehodi le ob zelo razgretem občinstvu. Poseben čar in »nešto novo, nešto divlje« efekt sproži uporaba inštrumenta »rainstick«, ki ob podlagi akustične kitare avtorske pesmi v celoten set vnese nekaj svežine. Pri vokalnih linijah se kar same ponujajo reference na The Devil's Blood, saj v sebi nosijo tisto pravo peklenskost, kar štejem v velik plus.
Z nekaj več življenja (*znotraj predpisanih gibov) je občinstvo pritisnilo naprej med nastopom Helstar. Band predstavlja čisto svež glasbeni izdelek The Wicked Nest, ob tridesetletnici izdaje plošče Burning Star pa so del repertoarja posvetili tudi temu albumu, žal za ceno zelo zmanjšanega obsega pesmi z osebnega favorita Nosferatu. Uvod je bil v klasičnem slogu Helstar, po intru je band hitro skočil na obrate, James se je prikazal z masko, ki je odsevala naslovnico zadnje plošče. Visoki screami, časoma vprašljive izvedbe, genialna kitarska tehnika in nezmotljiva ritem sekcija, tokrat na basu zastopana z domačim asom Matejem Sušnikom (Metalsteel), so elementi, ki so set naredili zanimiv od začetka do kraja. Poleg skoraj dvajset odigranih pesmi je band koncert potegnil pozno v noč, daleč čez navadno polnočno omejitev Orto Bara, tudi z govori in šalami med skladbami, s katerimi je Rivera opomnil na vse lepe trenutke, ki so se zgodili v Sloveniji ali pa s Slovenci na turneji (Sabbath Judas Sabbath s člani Metalsteel). Zelo rad bi mu verjel, vendar po čedalje pogostejšem mrtvilu znotraj domače metal scene dvomim, da se to navdušenje lahko nadaljuje. Band je zaključil s klasiko Run with the Pack in kljub vsemu pustil lačen del občinstva, ki prisega na neoklasično obdobje teksaških velikanov.


*Ne morem mimo občutka, da je metalska zgodba globalno pred velikim zatonom, kakršen se je zgodil v zgodnjih devetdesetih. Dvorane še vedno polnimo, a zgolj z nepremičnimi telesi in neko pol odsotno umsko navzočnostjo. Poizvedovanje po opitosti (»A ga kej pijete, ajga?«) ter pozivi k dolivanju in moshanju … zvenijo le še kot pokvarjena plošča in dejstvo je, da razen v izjemnih okoliščinah … metoda ne vžge več. Gre torej le še za krč, ki se sproži iz navade po letih in letih recikliranja istih vzorcev, ki so morda v nekem obdobju lahko zadostovali, a ob splošnem staranju scene težko uvidim možnost, da bodo še kdaj sprejeti z navdušenjem. Prav tako je v svoji rigidnosti prekleta metal publika, ki se ji moshati in headbangati več ne da, do gibov, ki so prijaznejši do sklepov, pa čuti krčevit odpor. Tako je med plesu podobni manifestaciji telesnega užitja glasbe, ki ga je vršilo nekaj posameznikov, hitro pritekla fašistična metal komisija, sestavljena iz publike, in pogasila še tisto iskro, ki bi morda uspela v dogodek vnesti nekaj več »čage«. Pozivam k razmisleku, če se kolektivno vzpostavi potreba reguliranja nečesa tako trivialnega, a hkrati življenjsko pomembnega, kot je telesna reakcija na zvočno projekcijo. Si upamo reči, da smo metalci sploh še individualna misleča bitja ali zgolj iščemo zavetje v številkah?

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
23. 2. 2017Helstar / Metalsteel / Reportaže
14. 5. 2014Helstar, Mist, Classified / Novice
27. 9. 2013Mist / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
31. 5. 2024
Britof, Jegulja
Dvorana KS Podlubnik - Stara Loka, Škofja Loka
1. 6. 2024
Metallica
Magna Racino, Ebreichsdorf, Avstrija
1. 6. 2024
Payale Royale, July Jones
Cvetličarna, Ljubljana
4. 6. 2024
Rats Will Feast, Sociasylum, Smedja in Smetke, TupaTupaTam
TrainStation SubArt, Kranj
5. 6. 2024
Hard Charger, Saccage
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
6. 6. 2024
Corey Taylor
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška