REPORTAŽE

7. 11. 2014

Human Putrefaction / Ater Era / Idolatria

Mostovna, Nova Gorica / 1. 11. 2014

To, kar sta v Prekmurju in na Štajerskem brezposelnost in v Ljubljani megla, so na Primorskem (Obala in Kras) sonce, morje in lepo vreme. Očitno je razkorak med idilično in navidezno lepo zunanjo podobo in nič kaj prida prijetno realnostjo dovolj velik, da se z njim napajajo vsi metal navdušenci in (predvsem) ustvarjalci, ki skozi izrazno moč najplemenitejše kovine širijo gnev nad sodobnim svetom. Tokrat na dan mrtvih v Mostovni.
Prvi za to nalogo poklicani so bili Idolatria iz Italije. Za imenom in za maskami (beri: tremi črnimi kapucami in pevčevim corpse paintom) se skrivajo štirje mladeniči, ki so zapisani hitremu in zlobnemu black metalu. Če pa bi bil ta povrhu vsega še vsaj malo privlačen, bi band s tem sebi kot tudi vsem obiskovalcem sobotnega dogodka naredil veliko uslugo. Namesto tega smo slišali sedem komadov, ki v prevladujoči najvišji prestavi vsi zvenijo bolj ali manj enako. Najbolj smešno pri tovrstnih bandih pa je, da vsi v svojo diskografijo vključijo tudi kakšen low tempo komad, ki sploh v živo ustvarja močan kontrast. Toda dotičen komad, ki v živo ne izstopa samo zaradi kontrasta, je dejansko zelo dober, poslušljiv in catchy, le da band ne razume, da bi se moral raje podati v ustvarjanje tovrstne glasbe namesto n-te ponovitve že slišanega šusa. Pod črto Idolatria sploh niso bili slab izbor za predskupino, s svojim približno štiridesetminutnim nastopom so zagotovo bili dovolj kratki, da niso začeli najedati.
Kot drugi black metal akt je oder zavzela prva slovenska zasedba večera, Ater Era. Band se je razvil iz ostankov že zdavnaj pokopanih Torka, trojica okoli pevca in kitarista S.S.-a pa igra moderno različico črne kovine, ki je začinjena s pravšnjo dozo psihedelike. Kaj več o njihovi glasbi si lahko preberete v recenziji njihovega drugega albuma Beneath Inanimate Grime, s katerim je band tudi otvoril svoj nastop. Natančneje s pesmijo Death of the Bell Ringer, nakar je sledil še drugi komad z iste plošče, Drifts of Dead Ground. V kolikor me je prvi komad le spomnil na to, kako je ta band zmeraj luštno poslušati v živo, me je slednji takoj prisilil v bolj razgibano spremljanje nastopa. Navdušenje me ni spustilo do konca njihovega nastopa, pravilnost odločitve o obisku koncerta pa je bila potrjena najkasneje med omenjenim komadom.
Setlista Ater Era: Death of the Bell Ringer, Drifts of Dead Ground, Quod Mox Servi Erimus, To Shatter Limbs, Red Thorah.
Prvemu vrhuncu večera je kljub začetni skepsi sledil še drugi. Sveče na vsaki strani odra manjše od dveh dvoran so neutrudno gorele dalje, medtem ko se je ob zaključku dne, ko se v Sloveniji spominjamo mrtvih svojcev, na odru pripravljal glavni band večera, Human Putrefaction. Kraševci so na dotični večer/noč praznovali rojstvo svojega prvorojenčka Anti- Human Nekro Kvlt. Predstavitev, ki je sprva delovala kot še n-ta ponovitev svojstvene izvedbe črne maše, se je k sreči odvila drugače. Četverica je svoj nastop popestrila z realnimi posnetki, ki so se v glavnem vrteli okoli grozot druge svetovne vojne, med drugim so prikazovali tudi nečloveške eksperimente zloveščega nacističnega zdravnika Mengeleja. Za dodaten prikaz neusmiljenega in zaradi napačnih vrednot zamegljenega človeškega uma, s čimer je band v mojih očeh dodobra vizualiziral osrednje sporočilo svojega prvenca (vsak drug namen prikazanih posnetkov bi se mi namreč zdel otročji in povsem zgrešen), smo večkrat zapored lahko osvežili spomin na podobi letal, ki treščita v Svetovni trgovski center (WTC) v New Yorku. Kot tematsko nekoliko zgrešene sem občutil le slike goreče cerkve med Raped With Christian Cross, s katerimi je kvartet deloval preveč klišejsko in neposredno. Sicer pa je »dokumentarec« v ozadju povsem zaposlil moje misli in čute, ki so bili ob kombinaciji hitrih in nalezljivih zvokov popolnoma zaposleni. V kolikor bo band še v bodoče nastopal na takšen način, lahko vsem ljubiteljem black metala le toplo priporočam obisk njihovega koncerta, v kolikor pa je šlo za edinstven performans, pa je lahko žal vsem, ki so ga izpustili. Čeprav smo bili obiskovalci le statično dinamični na svoji polovici kvadratnega metra osebnega prostora, mislim, da na koncu do polovice napolnjene dvorane nihče ni zapustil nezadovoljen.
Setlista Human Putrefaction (v celoti odigran in predvajan prvenec): Intro (Devoured Into The Maze Of Agony), Legion Of Satan, Desecration*, Godlike Perversion, Raped With Christian Cross, Pariah, Nekrosadist, Land Of The Monolith, Outro (Redeemed Through Post-Agonized Bleeding)**.

*Če se vokalist ni zmotil pri napovedovanju, je band najprej zaigral Desecration in šele nato Godlike Perversion, medtem ko si oba komada na albumu sledita v obratnem vrstnem redu.
** Škoda, da band ni vztrajal na kolenih celih devet minut, kolikor traja outro, saj bi na ta način dejansko upravičil njegov smoter.

SORODNE VSEBINE:
2. 2. 2018Ater Era - Clades / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
25. 5. 2024
Rammstein
Ušće, Beograd, Srbija
25. 5. 2024
AC/DC
RCF Arena, Reggio Emilia, Italija
25. 5. 2024
From Goat to Death: Athiria, Cold December, Darkfall, Fallen Utopia, Scion Of Darkness
Alpen-Adria-Platz 1, Celovec, Avstrija
26. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija
29. 5. 2024
Metallica
Ippodromo Snai La Maura, Milano, Italija
31. 5. 2024
Britof, Jegulja
Dvorana KS Podlubnik - Stara Loka, Škofja Loka