REPORTAŽE

29. 4. 2022

Inferno Metal Festival 2022, 4. dan

Rockefeller Music Hall in klub John Dee, Oslo, Norveška / 17. 4. 2022

Na Inferno Metal Festivalu 2022 so 4. dan nastopili:
 
Rockefeller:
16.30 Whoredom Rife
18.00 Oranssi Pazuzu
19.30 Myrkskog
21.30 Kreator
00.00 Taake
 
John Dee:
17.15 Eridu
18.45 Nyrst
20.30 Dyscarnate
23.00 Order
 
Whoredom Rife na Inferno Metal Festivalu 2022
Whoredom Rife so vzhajajoče zvezde na black metal nebu. Band je bil ustanovljen leta 2014 v Trondheimu, do danes pa je že izdal tri studijske albume, EP-je in split Pakt s stanovskimi kolegi, legendami Taake. Proti pričakovanjem pa se Whoredom Rife niso tako zelo močno osredotočili na svoj aktualni album Winds of Wrath, s katerega smo slišali samo uvodni komad Curse of the Moon in The Gospel of Hate. Več časa so možakarji namenili starejšim komadom, od katerih mi je v ušesih ostal predvsem zaključni Gitt til Odin. Če bo zasedba sledila zastavljeni kakovosti, bomo od nje z veseljem še marsikaj slišali.
 
Oranssi Pazuzu na Inferno Metal Festivalu 2022
Oranssi Pazuzu naj bi bili po navedbah Metal arhivov psihedelična black metal zasedba, toda po slišanem bi jih klasificiral kot eksperimentalno metal zasedbo z black metal vokalom. In četudi sem nastop spremljal Fincev od začetka do konca, nimam niti približno pojma, česa vsega sem bil deležen. Na odru sem spremljal tri klaviaturiste, dva kitarista, enega baskitarista, enega bobnarja in enega pevca, kar skupaj znese pet oseb. Sem morda manjkal v prvem razredu pri matematiki, ko smo jemali seštevanje števil do deset? Niti približno. Poglejte v galerijo in vam bo takoj vse jasno. Če pa tega nočete, pa na tem mestu kratka razlaga: član zasedbe, ki je stal skrajno desno, je igral na klaviature in kitaro, pri čemer je nemalokrat kitara ležala na tleh, ko jo je igral. Resnično se opravičujem vsem, ki ste se veselili branja te reportaže zaradi prispevka o Oranssi Pazuzu, toda v tem primeru moram priznati svojo popolno nevednost in nepoznavanje banda, ki pa me z nastopom tudi ni prepričal k temu, da mu doma prisluhnem. Preprosto: niti približno po mojem okusu.
 
Myrkskog na Inferno Metal Festivalu 2022
Po Fincih sem bil relativno vesel nastopa Myrkskog. Sicer tudi tej norveški death metal zasedbi nikoli nisem aktivno sledil, a njen direktni pristop dosti bolj ustreza glasbi, ki jo večinoma konzumiram. Myrkskog so začeli kot black metal band, kasneje pa se posvetili brutal death metalu, ki so ga tudi delili z nami. Edina dva albuma so posneli leta 2000 in 2002, med nastopom pa so se bolj ali manj enakomerno posvetili obema. Zaradi očitnega odstopanja od metala predhodne zasedbe se je konkretno razživela tudi publika, ki je kazala zobe in še nerazvit potencial, ki naj bi bil sproščen nekaj nastopov kasneje.
 
Kreator na Inferno Metal Festivalu 2022
Nemški thrasherji so bili edini svoje vrste na festivalu. Izstopali pa niso le zaradi tega, temveč in predvsem zaradi profesionalnega in dodelanega nastopa. Po drugi strani bi lahko že rekli rutinsko naučenega, toda zakaj bi se človek pretvarjal, da nekaj ne zna, če mu pa gre tisto tako zelo dobro od rok. O čem govorim? Želim povedati, da ne vidim razloga, da bi Mille Petrozza kakor koli spreminjal nastop, nagovore, koreografijo, ko pa ta v živo zadene točno tiste prave točke. Sicer bi skorajda zamudil najljubši komad Violent Revolution, ker sem se pri stojnici s hrano zapletel v pogovor z norveškimi ljubitelji naših Laibach, a k sreči so mi ušli samo prvi toni. A že med temi se je videlo in čutilo, da Kreator kljub svoji »drugačnosti« in tudi po zaslugi uporabe ognja na tem festivalu ekstremne glasbe niso nobeni eksoti. Nemci s svojim agresivnim in hitrim thrashem povsem ustrezajo osrednji programski ideji festivala, zaradi česar so tudi imeli tako množično publiko. In da se vrnem k uvodni misli … V skladu s to smo že n-tič lahko slišali, zakaj smo vsi v publiki Hordes of Chaos, kako zelo nam je zasedba hvaležna (Hail to the Hordes) in da Mille rad z nami vihti Zastavo sovraštva (Flag of Hate). Pričakovano tudi ni manjkal zaključni Pleasure to Kill, preden se je zasedba še drugič in dokončno poslovila. In preden to naredim tudi jaz, naj povzamem Milletove besede: obnašajte se na koncertu tako, kot da je ta vaš zadnji, saj nikoli ne veste, katera kriza ali vojna nam bo v bodoče morda preprečila tovrstna druženja.
 
Order na Inferno Metal Festivalu 2022
Kot me je radovednost en dan prej gnala v klet na nastop Gnide, tako me je tudi tokrat na nastop Order. Pri tej gre za neke vrste all-star zasedbo z dvema bivšima članoma Mayhem, in sicer Manheim in Messiah, ter live kitaristom Satyricon, Andersom Oddenom. Bas kitaro pa vihti Stu Manx, ki v tej zvezi ne igra nobene vloge, sicer pa povsem ustreza omenjeni priletni zasedbi abrahamovcev. Ko sem obiskal zasedbo med signing sessionom, sem si mislil, da njihov metal ne more biti preveč divji, kar se je kasneje med nastopom tudi deloma potrdilo. Sicer znajo Order stopiti na gas, toda predvsem bobnar po nekaj trenutkih divjanja potrebuje predah, zaradi česar se stvari bolj ali manj med vsakim komadom umirijo. Order tako ne odkrivajo tople vode, je pa njihova glasba dovolj zanimiva, da zna nagovoriti širši del poslušalstva.
 
Taake na Inferno Metal Festivalu 2022
Poleg Kampfar nas bodo tudi Taake kmalu obiskali. In podobno kot njihovi stanovski kolegi so tudi Hoest & co. ponudili bolj ali manj poznan venček komadov, med katerimi sem dejansko pogrešal Nattestid ser porten vid I. To smo sicer slišali, ampak samo njeno akustično različico, ki je del kompilacije Avvik, na kateri so zbrani vsi komadi zadnjih treh EP-jev, ki so pred tem izšli samo na vinilu. Močno osredotočenje na album Noregs Vaapen je doživelo vrhunec med komadom Myr in ponovno uporabo bendža. Brez tega vložka bi sicer govoril o relativno mlačnem nastopu brez pravih presenečenj, toda po drugi strani so Taake ponudili isto kot vedno. In če jih v preteklosti zaradi tega nismo karali, zakaj bi jih zdaj? Kaj pravite? Ste jih? No, potem pa ste že v preteklosti imeli prav, medtem ko bom sam vseeno še enkrat tvegal in obiskal koncert v Ljubljani. Da se resnično prepričam.

SORODNE VSEBINE:
28. 4. 2022Inferno Metal Festival 2022, 3. dan / Reportaže
26. 4. 2022Inferno Metal Festival 2022, 1. dan / Reportaže
25. 4. 2022Inferno Metal Festival 2022: Warm Up / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 6. 2022
Iz zakulisja: SkyEye
Reportaža
10. 6. 2022
Marduk / Doodswens
Reportaža
8. 6. 2022
Heathen / Toxik
Reportaža
2. 6. 2022
Marduk / Doodswens
Reportaža
27. 5. 2022
Rammstein / Jatekok
Reportaža
26. 5. 2022
Alive! Metal Fest
Reportaža
25. 5. 2022
Kadilnica of Death Fest
Reportaža
25. 5. 2022
Iron Maiden / Lord of the Lost
KONCERTI & FESTIVALI
25. 6. 2022
Distoržn: Ater Era, Morost, Snøgg
TrainStation SubArt, Kranj
25. 6. 2022
Slow Order, Usil
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
27. 6. 2022
Mastodon
Arena, Dunaj, Avstrija
28. 6. 2022
Alice Cooper, Michael Monroe
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
28. 6. 2022
Mastodon, Kvelertak, Baroness
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
30. 6. 2022
UK Tech-Fest 2022
Newark, Združeno kraljestvo