NAGRADNE IGRE
Traja do: 13. 6. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

22. 11. 2007

Interceptor / Sabaium / Eruption / Gonoba

Channel Zero, Ljubljana / 15. 11.2007

Fuck Off Commercial turneja Interceptor, Sabaium in številnih spremljevalnih zasedb se bliža koncu, eden izmed zadnjih koncertov pred velikim finalom v Mariboru pa se je zgodil v prestolnici. Čeprav je turneja le redko zapustila štajerske konce, si jo glede pristopa in predvsem angažiranosti sodelujočih marsikateri band lahko vzame za vzgled. Interceptor in Sabaium na vsakem koncertu spremljata vsaj dve zasedbi, z izbiro Gonobe in Eruption so poskrbeli, da je bil ljubljanski v Channel 0 zelo thrashersko obarvan.
Oder so razdevičili najbolj znani slovenski ljubitelji kamel, ki pa se ne glede na čaščenje simpatičnih štirinožnih prebivalcev Severne Afrike bolje kot na njihovih grbah počutijo na odrskih deskah z instrumenti v roki. Gonoba so bili na začetku nekoliko zadržani, kar je bila verjetno posledica tudi še statične publike, a od komada, do komada je imelo vse dogajanje tako na odru kot pod njim več energije in dinamike. Že pri njih pa je do izraza prišel neprimerno izboljšan zvok v Channel 0, ki ga je prinesla nova oprema. Neverjetno, kako se je stvar izboljšala v primerjavi s prejšnjimi sezonami. Pri Gonobi je bilo to zelo dobrodošlo, kajti tako so bile zelo jasno slišne odlične bas linije izpod prstov enega najboljših slovenskih metal basistov, kitarski dvojec je s klasičnimi thrasherskimi riffi in solažami tekel kot namazan, tudi bobnar in vokalist Hopsy sta bila prava. Ob skladbah z obeh demov, himne Gonoba so na svoj račun prišli tudi fani Death. Še en prepričljiv nastop vse boljšega in boljšega banda.
Eruption so svoj thrasherski set začeli ob nabrušeni publiki in slovenski častilci klasičnih Bay Area zvokov niso imeli težkega dela ob dobrem vzdušju tekom celega nastopa. V nasprotju s Sašo Lendero se Eruption frontman Buco spusti na kolena (in to pogosto), prav to pa je po njegovih besedah pravi recept za vzpostavitev boljšega kontakta s publiko. Buco je pokazal, da screame obvlada »u nulo«, vokalno je bil pravi, edino med instrumentalnimi deli se včasih zdi, da ne ve, kam bi se dal in se veliko ukvarja s svojo kapo. Eruption so bili v zelo dobri formi, uigrani, dovolj divji, mogoče manjka še malo več čupiranja drugega kitarista. Pohvalno je, da igrajo vse več svojih komadov in izpuščajo priredbe. Kakšna vseeno paše, kot je recimo Bonded By Blood na koncu, ki jo je Buco odpel ob izdatni pomoči Rager frontmana Gigija v prvi bojni vrsti pod odrom.
V thrasherskem večeru so stilsko izstopali Štajerci Satyricon, hm, pardon Sabaium, ki so tako na nek način pripravljali teren za Štajersko noč v Ljubljani, ki se je zgodila v VPKju nekaj dni kasneje. Sabaium so dobro leto dni po zadnji menjavi zasedbe odlično namazan stroj, uigran in nabit z energijo. V tem prednjači basist Aleš, ki med »nečupavci« nima prave konkurence, kar se tiče energične, samozavestne drže in headbanganja. Njihov atmosferični death metal, ki ima vse več modernih elementov, ni bil po okusu vseh, v večini prisotnih thrasherjev, a tekom koncerta so tudi oni imeli vse več aktivno spremljajočih pod odrom. Sabaium so nekoliko spremenili postavitev na odru, Juretova (tokrat ni pel čistih vokalov) vloga na v nastopu je vse bolj enakovredna Davidovi, ki pa še vseeno nosi glavno besedo.
Zaradi Interceptor je spomine na stare čase prišlo obujat dosti folka, ki je spremljalo band v devetdesetih in že nekaj časa ne hodi več na metal koncerte. Tudi v Channel 0 ni manjkalo takih. Veliko pa je seveda tudi takih, za katere je Fuck Off Commercial turneja prva priložnost videti v živo zasedbo, ki je v veliki meri zaznamovala slovensko metal dogajanje pred desetletjem in več. Interceptor gredo vse pohvale za zelo resen in profesionalen pristop, ki so ga ubrali po ponovni združitvi. To je bilo zelo vidno tudi v samem nastopu skupine, ki je bil izveden na kvalitetno precej višji ravni kot otvoritveni spomladi v Šeščah. Master Of Disaster je prišel v formo in se vrača na »pota stare slave«. Vokalno se je opazno popravil, »odfukan« je kot v svojih najbolj divjih časih. Tudi fizična kondicija je precej boljša kot v Šeščah, kjer se je zaradi izčrpanosti pogosto spustil v sedeči položaj. V Ljubljani je sicer preležal na odru Got The Time, ki jo je odpel kitarist Simon, drugače pa je vseskozi zganjal vragolije, ki malo spominjajo na Barneyja iz Napalm Death. Na srečo nam je bilo prihranjen stage diving, ki ga je že nameraval izvesti, a v trenutnem stanju bi Master ob tem še vseeno naredil pravi disaster. Tudi kot celota so Interceptor delovali že zelo uigrano, motiviranost in z energijo nabit pristop pa pri njih tako ali tako nikoli nista bila vprašljiva. Zaenkrat se držijo še repertoarja, ki so ga predstavili v Šeščah, z nekaj komadi z vseh treh albumov The Beginning, Fade in Mora, novega komada Homo Stupidus ter dveh priredb. Drugih novih oziroma starih komadov še ne dodajajo, največje želja ostaja Goba zla. Mogoče jo naslednjič le odigrajo v celoti – mogoče na zaključku turneje konec novembra v Mariboru, kjer se bo Marc poslovil od svoje znamenite kitare. Kljub pozni uri so Interceptor držali publiko aktivno do konca in več kot spodobno zaključili večer z Zadnjo žrtvijo.
Set lista Interceptor: Intro, Blame, Fade, Blato, Homo Stupidus, Inner Self, Revive, Mors Victrix, Pedofil, Got The Time, Puške Namesto Kruha, Mora, Paparazzo, Zadnja Žrtev.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
19. 11. 2006Sarcasm / Gonoba / Eruption / Galerija
18. 11. 2006Sarcasm / Gonoba / Eruption / Reportaže
5. 10. 2007Interceptor, Sabaium / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
31. 5. 2021
An evening with Nightwish in a Virtual World
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2021
27. obletnica KC PEKARNE [1. del]
Pekarna, Maribor
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka
18. 6. 2021
Javna vaja: Degress
Mladinski center Postojna
18. 6. 2021
STREAM: Slay at Home
slayathomefest.com
19. 6. 2021
Zapuščinska obravnava: Britof in drugi
Dvorišče HUB-a, Slovenj Gradec
24. 6. 2021
Nick Mason's Saucerful Of Secrets
Gasometer, Dunaj, Avstrija