REPORTAŽE

9. 8. 2018

Iron Maiden / Tremonti / Rhapsody Of Fire / The Raven Age

Veliki trg, Trst, Italija / 17. 7. 2018

Trst je naš! Pa čeprav le za en dan. Medtem ko je večina prebivalcev tega obmorskega mesta preživljala normalen torkov popoldan, pa smo imeli nekateri popolnoma drugačne načrte. Ubogi makaronarji se sploh niso zavedali, da se cel bataljon Slovencev odpravlja čez mejo z namenom, da razprši krik in vik v samem centru. Razlog za ponovno okupacijo pa je preprost – ponovni obisk legendarnih Iron Maiden, ki se po slabih dveh letih vračajo v našo bližino. Kaj pa preostane drugega preprostemu človeku, kot da si obleče kovinsko uniformo, naproži nekaj italijanskih »mi scusi« za boljši preboj in se odpravi pogledat ta spektakel … če le prideš do cilja. Italijani namreč niso znani po ravno dobri organizaciji, če sploh kakšni. Enako velja za cestni promet in obnašanje v njem. Še navigacija se je ob prehodu čez mejo vdala in nas prepustila celotnemu kaosu. Tako smo prepuščeni ulicam, ki noter stisnejo komaj en avto, kaj šele, če ti pride še kdo nasproti, s par manevri v stilu »zamiži in upaj na najboljše« le prišli do idiličnega Piazza Unita d'Italia. Tako lokacija kot tudi sama organizacija na prizorišču sta bila na zelo visokem nivoju. Obetal se nam je prav poseben večer.
Odprli so ga angleški melodični metalci The Raven Age, ki si zaslužijo biti na tem odru toliko, kot si dojenček zasluži liziko po glasnem jokanju v trgovini. Razlog, da so danes tukaj, je seveda sin Steva Harissa, George, ki upravlja kitaro. Tako je band že imel priliko se štuliti na zadnji turneji Maidnov, The Book Of Souls, ter še nekaterim ostalim znanim skupinam, kot so Steve Harris – British Lion, Anthrax in Tremonti. V svojem nastopu so nam predstavili svoj edini album, Darkness Will Rise, ki je izšel lansko leto in je tehnično lepo dovršen. Nič posebnega, gremo naprej.
Na vrsto so prišli domačini in gostitelji, Rhapsody Of Fire. Simfonični power metalci imajo kar burno zgodovino glede menjave imena in članov ter celo enega od ustanoviteljev. Tako imamo še eno verzijo, ki se imenuje Luca Turilli's Rhapsody Of Fire. Ampak skoncentrirajmo se na to polovico, ki nas je danes zabavala. Skupina je napol zapolnjenemu trgu odigrala največje hite in požela kar nekaj bučnih aplavzov. Z veliko intenzivnostjo ritma ter klasičnimi vložki klaviatur so izžarevali epičnost in občutek junaštva. Sam zvok bi lahko bil še boljši za večji užitek ob spremljavi hitrih bobnov in kitarskih melodij. Prav tako se mi je zazdelo, da so na nekaterih deli malo kiksnili. Zaključili so s pesmijo Emerald Sword, pri kateri mi je dokončno kliknilo v glavi, da sem že poprej slišal nekaj njihovih del.
Sledil je izvajalec, na katerega sem ta večer čakal skoraj toliko kot na nosilce večera. Pa čeprav sem ga že imel priložnost slišati v Firencah pred točno enim mesecem. Mark Tremonti je vsem predvsem znan kot glavni kitarist hard rock velikanov Alter Bridge. Z lastnim bandom nekako nadaljuje žanrsko vzporedno smer, a še z nekaj več teže. Na ploščah se sliši vse lepo in prav, ampak na žalost danes s tem zvokom ni sovpadal s kontekstom večera. Kolikor ga obožujem, moram s težkim srcem priznati, da sem bil razočaran. Fantom na odru ne gre nič zameriti, saj so se zares potrudili. A videlo se je, da se tonski mojstri niso dovolj pripravili za takšno odstopanje v zvrsti. Tako si komaj ločil določene dele pesmi med seboj, kaj šele besedila vokalov. Tudi publika ni izražala nekega navdušenja, kar je še dodatno zamorilo vzdušje. Na srečo je imel popravni izpit na našem Metaldaysu, kjer sem mu z veseljem še enkrat prisluhnil, da bi se mi znova dokazal. Bo dovolj besed za sedaj, preberite drugi del iz Tolmina, kjer se nam je več kot oddolžil.
Intro »Doctor, doctor, please …«, ki je, kot bi tlesknil s prstom, celoten trg oblekel v črno in napovedal prihod svetovnih legend. Še tik pred mrakom se je nato v ozračje odra dvignila osupljiva replika letala Spitfire ob spremljavi Churchillovega govora, ki je naznanjal začetek pesmi Aces High. S himno letalskim herojem so v velikem skoku odprli svoj veličastni šov in v trenutku poskrbeli za ekstazo med oboževalci. Nadaljevali so z Where Eagles Dare ter udarno 2 Minutes To Midnight. Ob naslednjem komadu smo se s kolegi ironično nasmejali. Namreč med pesmijo The Clansman smo lahko videli prizor, kako okrog 7000 Slovencev sredi Trsta kriči »Freedooom!«. Grem stavit, da je kakšen domačin takrat že klical italijansko ministrstvo za obrambo. Sledil je The Trooper in obvezno mahanje Brucea z zastavo, na odru pa se jim je pridružila tudi njihova velikanska maskota Eddie za en mečevalski dvoboj. Kot vedno je tudi tu Dickinson uprizoril pravo dogodivščino in poskrbel za obilico smeha. Omeniti je treba tudi skladbo Flight Of Icarus, ki so jo izvajali v živo prvič po več kot treh desetletjih. Ob skulpturi Ikara v ozadju si je frontman dal duška z metalci ognja v rokah. Njegove nenehne preobrazbe so se nadaljevale v stilu Sign Of The Cross z meniško opravo in svetlečim križem ter ob eni najbolj prepoznavnih pesmi, Fear Of The Dark. S peklensko The Number Of The Beast ter soimensko Iron Maiden pa naj bi tudi zaključili začrtan program. A kot je bilo za pričakovati, je predvsem makaronarski del publike s svojim tipičnim navijaškim spodbujanjem privabil sekstet nazaj pod luči, ki nam je podaljšal nastop še z The Evil That Men Do, Hallowed Be Thy Name in poskočno Run To The Hills. Pri slednji je pevec spet poskrbel za dozo smeha s svojim otroškim konjem na palici, ki ga je jezdil čez celotno pesem.
Ni kaj, kljub šestdesetim(-ish) letom vedno znova in znova dokazujejo, v kako dobri formi se držijo. Sploh Bruce potrjuje, da je za svoja leta v izjemni fizični in vokalni kondiciji. Sicer je imel pri najvišjih tonih kakšen zastoj, a to so bile res malenkostne težavice, ki smo jih v sekundi pozabili. V slabih dveh urah so nam v sklopu turneje Legacy Of The Beast prikazali svoje »best of« komade, ki so jih prikovali v zvezde. Zvoka se ne da prehvaliti, prav tako ne vzdušja, ki je kraljevalo. Normalno bi se po takem spektaklu še malo zadržal in v miru strnil misli, a te cena piva (6 €) in delavnik kolegov naslednji dan hitro preusmeri v umik. Pa saj ni važno, dobili smo to, po kar smo prišli, in še več. Tudi Trst se je ob konkretno večinskem obisku iz Slovenije zdel lepo domač. Gremo na naslednji logični cilj, Istro.

SORODNE VSEBINE:
4. 9. 2015Iron Maiden - The Book Of Souls / Recenzije
4. 1. 2010Iron Maiden / Novice
16. 7. 2006Rhapsody Of Fire / Novice
8. 4. 2003Iron Maiden / Novice
8. 2. 2002Iron Maiden tribute / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
12. 8. 2022
Lamb of God / Kreator / Cattle Decapitation / Blood Incantation / Vended
Reportaža
1. 8. 2022
Gojira / Alien Weaponry / Employed To Serve
Reportaža
29. 7. 2022
Slipknot / Vended
Reportaža
27. 7. 2022
Area 53 Festival 2022
Reportaža
22. 7. 2022
Iz zakulisja: Ensanguinate
Reportaža
19. 7. 2022
Judas Priest / The Dead Daisies
Reportaža
18. 7. 2022
Iron Maiden / Airbourne / Lord Of The Lost
Reportaža
13. 7. 2022
Kiss / Dirty Honey
KONCERTI & FESTIVALI
18. 8. 2022
Kaltenbach Open Air 2022
Spital am Semmering, Avstrija
18. 8. 2022
Frantic Fest 2022
Francavilla al Mare, Abruzzo, Italija
19. 8. 2022
Odprto/Open: Challenger, Damnation
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 8. 2022
Črna Šagra: Ellende, Guattari, Ways Of A Heretic, Spirits of Stygia
Pobegi - Čežarji
19. 8. 2022
Sabaton
Ljetna pozornica, Opatija, Hrvaška
20. 8. 2022
StonerKras Fest
Prosek, Trst, Kras