REPORTAŽE

31. 1. 2023

Iz zakulisja: Dark Sphere

Plac, okolica Murske Sobote / 31. 1. 2023
Avtorica: Saša Krajnc

Oktobrski oblaki so viseli nizko nad Ljubljano, ko se je ekipa rubrike Iz zakulisja odpravila na nedeljski izlet. Kakor hitro smo zapustili kotlino na poti proti vzhodu, nas je objelo prešerno trans-trojansko sonce. Kot nalašč za obisk kar treh metalskih skupin, ki domujejo na drugi strani Mure. Prva postojanka Paranoidove prekmurske turneje so bili simfonični black metalci Dark Sphere. Urejena vaška hiša v okolici Murske Sobote na daleč ne daje slutiti, kaj se dogaja za njenimi zidovi. Šele od blizu se opazi, da se rože na oknih občasno potresejo pod težkimi zvoki kitar. S fanti iz Dark Sphere smo se pozdravili na sončnem dvorišču, v prostornem in domačno urejenem studiu so nas čakali piškoti, babica pa nas je presenetila še s kavo. Ta topel sprejem si bomo vsekakor zapomnili.


Podoba lahkotnega nedeljskega jutra se je kaj hitro razblinila, ko so fantje poprijeli za svoje orodje. Za našo rubriko so zvadili skladbo z naslovom Brimstone and Fire, ki je nastala v letu 2021 in za katero fantje povedo, da predstavlja smer, v katero nameravajo iti s svojo glasbo. Naslov skladbe Žveplo in ogenj je biblični izraz za Božjo jezo, ki se najde tako v hebrejski Bibliji kot v krščanski Novi zavezi. Ob rezkih sintetiziranih melodijah se v spomin prikliče oster vonj žveplovega dioksida, kakršnega oddaja udar strele, ko jeza Vsemogočnega po izročilu kroji usodo nezvestih. In ptic na vrtu ni bilo več slišati.


Prostor, kjer nastaja glasba Dark Sphere, ne bi mogel biti bolj drugačen od bunkerjev, ki smo jih vajeni. Že na prvi pogled je jasno, da studio ni le funkcionalna enota, ampak v resnici dom – varno zatočišče, kjer se skupina enako mislečih članov lahko zbere, druži in prepusti svoji ustvarjalnosti. Fantje priznajo, da so nanj zelo navezani. Dark Sphere so nam izdali, da imajo v letu 2023 namen prodreti v tujino, zlasti nemško govorečo, kar je očitno trend med slovenskimi metal bandi. Tako jih bodo lahko poslušalci že aprila ujeli v Gradcu. Kmalu naj bi izšel tudi njihov nov komad z naslovom Stargazer, ki bo bojda nekaj posebnega in o katerem bo več znanega v kratkem. Vsekakor pa nameravajo ostati sveži, zanimivi in predvsem sebi zvesti.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
31. 1. 2023Iz zakulisja: Dark Sphere / Galerija
22. 7. 2022Iz zakulisja: Ensanguinate / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 2. 2024
Voltumna / Taste Of Plague
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
KONCERTI & FESTIVALI
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija
8. 3. 2024
Dan rock žena 2024: Nervosa, Hellcats, Rougenoire
Orto Bar, Ljubljana