Na današnji dan
1988
Iron Maiden izdajo legendarni album Seventh Son of a Seventh Son
NAGRADNE IGRE
Traja do: 4. 4. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

25. 10. 2010

Keller / Eliminator / Thraw

Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka / 16. 10. 2010

Po stari šegi je kot že pretekla leta tudi letos škofjeloška Ostriga na široko odprla svoja vrata metalcem ob začetku študijske sezone. V seriji Live In-Sanity skoraj ni bilo dogodka, ki bi bil revno obiskan in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Pomembnejši dogodki, ki jih je bilo vredno spremljati s treznejšo glavo so bili ta teden že mimo in čiste vesti ter vedrega duha smo iz raznoraznih koncev pripotovali po novo dozo življenjsko pomembnih zvokov in nekaj kapljice. Govorice o morebitnem prenehanju delovanja kluba zaradi finančnih težav so tudi tokrat več mesecev prihajale na uho in uresničitev dogodka je marsikomu iz pete potegnila trn negotovosti. Vzdušje v Ostrigi je vedno popolno in ta duh ostane s človekom še dolgo po samem obisku, tokrat pa je bilo še posebej ugodno in sproščeno, saj je bila organizacijska režija minimalna in je zaobsegala kvečjemu tonskega mojstra in organizatorja Groma v enem, prijaznega natakarja in prijetno blagajničarko, ki pa so ravno tako zmogli oskrbeti dobrih sto žejnih metalcev, izkušnje v tem klubu pa velevajo, da je varnostna služba na metal dogodkih odveč in nemalokrat le v škodo. Za ritual s tremi thrash bandi smo odšteli 4 evre, kar je bilo po godu tudi lokalnim pijančkom.
Glasbeni program se je začel z dobrodošlo zamudo nekaj čez deseto uro, začuda pa so se prvi na odru pojavili Thraw, katerim smo pripisovali headlinersko vlogo. Ne glede na razpored smo jih zasluženo kot headlinerje tudi sprejeli, saj je bila masa ljudi pod odrom tisti čas največja in tudi odziv najbučnejši, čemur sem bil priča prvič, saj navadno prvi bandi igrajo sami sebi. Ansambel je že s prvimi riffi po zraku pognal zgledno število čup, prve vrste so pevcu Rudi jedle iz roke. Tudi med nagovori in pavzami tišina ni imela kaj iskati, pač pa je vse skupaj izgledalo kot kaotično prepletanje pozivov z odra in klepetanja ter strinjanja o vrhunskosti banda pod odrom in po svoje začenjam ceniti pijane pogumneže, ki na oder vpijejo slogane v stilu »Špilej, jebemtiboga!«. Band je že nekaj časa na sceni, a kljub temu nismo znali skupaj zbrani našteti treh komadov, ki bi jih radi slišali na ukaz banda, naj povemo kaj odigrati naslednje, tako da se publika v svoji vestnosti vseeno ni dokazala.V celotnem repertoarju ni bilo niti enega povprečnega riffa, posebej v slast pa so šli genialni prehodi in menjave ritmov med riffi, ki dajo vsaki pesmi prepoznavnost, publiko naložijo z eksplozivnostjo in pokažejo, da Thraw niso generičen thrash band, pač pa se močno spogledujejo tudi z death metalom, ki sem ga prepoznal kot glasbo, ki najbolj pretkano vključuje vse te nalezljive elemente. Posebej sem si tokrat zapomnil še Domna na kitari, ki iz nje ni iztisnil le zvoka, pač pa tudi nekaj vizualnih potez. Po dobre pol ure sem utrujen moral na zrak na teraso kluba, ki pa je skoraj do zaključka banda nisem zapustil; Ločani so namreč visoko razvita spiritualna bitja in v iskanju dobre debate smo preživeli kar nekaj lepih trenutkov v izvajanju starodavnih indijanskih obredov.
Setlista Thraw: Condemnation, Beats Of Aggression, Injecting Hate, Angeleater, Mage's Rage, Pandemic Reflection, Mad Butcher (cover), Serial Killer (cover), A Piece Of Madness.
Nasledili so jih celjsko-velenjski Eliminator, ki pa žal niso poželi takšnega odziva. Band je sicer odigral korektno, a sta energija in velikost množice pod odrom bandu pripeli sidro, da nikakor niso mogli izpluti v objem navdušenja, tako pa je tudi z vsakim komadom band deloval nekoliko bolj zadržano. Resnično škoda, saj je band vložil kar nekaj truda v zamenjavo članov, pisanje novih komadov in predvsem promocijo. Da želijo obrniti nov list priča napoved o spremembi imena, ki nam je ostal neznanka. Kot rečeno je bila sama izvedba solidna, nova člana sta se lepo vključila in predvsem kitarist popolnoma enakopravno sodeluje v aranžmajih. Kljub vsemu je predstavljen material v primerjavi s Thraw deloval dolgočasno in na ritmičnem nivoju nerazgibano. Letni čas prinaša kašljanje, smrkanje in nasplošno slabše počutje, kar je nemara udarilo tudi po frontmanu Žigi, ki je v primerjavi s prejšnjimi koncerti pel precej manj agresivno in nas tako ni prepričal tako kot vokalista ostalih bandov. Tudi začetni poskusi v višini so nekoliko zvodeneli, zato jih proti zaključku programa ni bilo, vseeno pa se barva glasu odlično poda pri izvedbi Forbidden priredbe. Kakorkoli, izkušnja je malo šokirala, saj smo se na vseh prejšnjih koncertih znali solidno razčupati.
Zopet je sledila daljša pavza in do nastopa Keller nas je večina že blodila v alkoholnem deliriju. In ravno to je dalo čar nastopu zadnjega banda... Zvok, kakršen koli je bil, zvenelo je popolno, vokal kot vedno iz človeka potegne ves srd in ga sprosti skozi valovanje teles. Zaradi pozne ure je nekaj obiskovalcev že vzelo pot pod noge, tisti, ki pa so ostali, pa so bili toliko bolj aktivni in bandi radi povedo, da to cenijo bolj kot polno dvorano zadržancev. Vaskova zamenjava se je v band zavidljivo dobro vpeljala in na čase spelje pozornost na svoje strune. Detajli bodo ostali v dvorani, saj smo družno kar nekajkrat zagledali dno kozarca, namesto spomina pa je toliko bolj živ občutek zadovoljstva po vsem kar smo to soboto doživeli. Osebni vrhunec nastopa Keller sta bila vsem dobro poznana komada Death Command in Summon The Mortals.
Setlista Keller: In Hands Of Tormentor, Spreading Evil, Sentenced To Death, Quicksand Of Lust, Death Command, Holy Slaughter, Beyond Recognition, Slavery, Summon The Mortals, Keller, Follow My Lead.
Trije thrash bandi, tri povsem različne izkušnje. Poleg odličnega večera z opisanimi ansambli so nam v sredini tedna igrali tudi Eruption in Negligence in javno potekajo razprave o »thrash revivalu«, ki pa naj bi bil posledica labilnosti publike, ki vsake nekaj let zamenja modno muho. Pa vendar ne gre za sprenevedanje publike, pač pa sceno v prvi vrsti oblikujejo bandi, ki nase prilepijo množice. In dokler bodo bandi takega kova vztrajali, se nam za sceno resnično ni treba bati. Poleg dotičnega koncerta, ki je bil prijetno zapolnjen z obiskovalci so na isti dan beležili dobro prodajo kart in rekordno vsoto na šanku tudi na Vrhniki s Shutdown in ChaosStar, istočasno pa je z rokami v zraku množica obiskovalcev sprejela Dark Tranquillity. Upajmo na še več tako uspešnih metalskih vikendov!

SORODNE VSEBINE:
12. 7. 2011Keller / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
11. 4. 2021
STREAM: Postojna špila #8 – Nefarious Vermin
Facebook v živo
20. 4. 2021
ODPOVEDANO! Yes
Arena, Dunaj, Avstrija
26. 4. 2021
ODPOVEDANO! Wolfheart, Mors Principium Est, BRHG, Atlas
Orto Bar, Ljubljana
29. 4. 2021
SWR Barroselas Metalfest 23
Barroselas, Portugalska
30. 4. 2021
Netherlands Deathfest 2021
Eindhoven, Nizozemska
30. 4. 2021
ODPOVEDANO! A Cure for Happiness Open Air Festival 2021
Pruh, Svečina