Na današnji dan
1956
Rodi se Steven Barry “Lips” Kudlow, kitarist in ustanovni član Anvil
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

18. 7. 2014

Koffin Kats / Kripl

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, Ljutomer / 17. 7. 2014

Metaldays ni edini slovenski festival, ki je letos dopolnil deset let. Na povsem drugem koncu naše male državice »neskončne« ravnice enkrat na leto namesto kolesarjev ali obiskovalcev enega od številnih termalnih kopališč v Ljutomer vabijo ljubitelje filmskih, vinskih, glasbenih in še kakšnih poslastic. Letos ta v nekoliko skrajšanem obsegu od torka, 15. julija, do sobote, 19. julija, praznuje svojo deseto obletnico, ekipa Paranoida pa se je v osrčje Prlekije za vas odpravila na včerajšnji dan, ko so bili glavna glasbena programska točka Kripl iz Postojne ter Koffin Kats iz ZDA.
A tako kot pred dvema letoma si tudi letos nismo ogledali samo koncertnega dogodka, temveč smo se z ogledom kakšnega filma in pokušnjo kakšnega deci dobrega vina želeli seznaniti tudi z ostalim programom ter na splošno začutiti celotno festivalsko dogajanje. Predhodno poslušanje albuma Post Mortal Coital Fixation norveških death metal brutalnežev Kraanium iz domačega pisarniškega stola je botrovalo odločitvi o obisku kino dvorane v Murski Soboti, kjer se je premierno in samo v okviru festivala predvajal akcijski triler Racija 2. Film, ki bi lahko glasbo za soundtrack brez težav iskal tudi med najtežjimi kovinskimi zvoki, bi laično opisal kot »Bruce Lee meets Quentin Tarantino« – resnično najboljši akcijski film zadnjih nekaj let. Sledil je premik iz glavnega mesta Prekmurja v glavno mesto Prlekije, kjer smo bili zaradi tehničnih težav primorani zamenjati ogled filma na glavnem trgu za nekaj sproščenih trenutkov ob dobri kapljici. Ne le ene dobre kapljice pa so se predhodno veselili – in v njej še zmeraj tudi uživali, ko je tja prispela naša ekipa – obiskovalci festivala, ki so pomagali določiti najboljše vino festivala. Nekaj pred enajsto zvečer smo se nato odpravili na obrobje mesta v klub Oxygen, kjer so nastopajoči glasbeniki že čakali na nastop; vendar brez publike.
Skorajda dve uri smo potem opazovali, kako so novi obiskovalci različnih starosti počasi kapljali pred in skozi vrata kluba, kjer je nekaj pred eno zjutraj zasedba Kripl pričela z nastopom. Zame je bil to že drugi obisk njihovega koncerta (in oba sta se zgodila v vzhodnem delu Slovenije), med tem in prejšnjim pa je band izdal svoj drugi demo De Profundis. Trojica se je odločila za isto setlisto kot letos na Kramp Festu, ki pa je samo malenkost drugačna od tiste v Murski Soboti pred skorajda tremi meseci, zato nima smisla, da okoli tega zgubljam preveč besed. Pa tudi sicer je bil koncert dokaj podoben že videnemu, razlika je bila le v klubu, ki je primarno diskoteka in tako ponuja nekoliko drugačno atmosfero in seveda tudi občinstvo. Toda kljub temu da smo bili priča nastopu nadvse primitivnemu in surovemu black metalu, se je na podlagi simplificiranih (polka) ritmov pretežno nemetalska publika uspela identificirati s slišanim in ustrezno zamigati boke, nekateri redki tudi tilnike.
Po uvodnem ogrevanju bokov so po kratkem premoru kaj hitro nastopili še zvezdniki večera, Koffin Kats iz Združenih držav. Povsem na mestu je tukaj zdaj vprašanje, kako sta se black metal band iz Postojne in psychobilly projekt z onstran Luže znašla na istem odru. Kaj imata ta dva banda skupnega? Odgovor je povsem enostaven: tour managerja. Marsikdo zna kljub vsemu vihati nos nad »neprimerno« kombinacijo, a naj zapišem takole: »Če se velika večina nemetalske publike ni pritoževala nad nastopom Kripl, temveč ga je celo znala uživati in nagraditi z aplavzom, zakaj bi pa zdaj, ko je slika obratna, moralo biti drugače? Kaj ne veljamo metalci za izredno tolerantno poslušalstvo?« In da se vrnem v klub: prav tako trojica je s svojimi ritmi takoj zasvojila občinstvo, ki ga je bilo v nasprotju s splošnim trendom redčenja publike z naraščanjem pozne ure zmeraj več. Zabava je bila v polnem teku, Koffin Kats so se sprehodili čez svojo dokaj bogato desetletno diskografijo in jo na sredini nastopa začinili s priredbo Maneater, velikim hitom iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. V kolikor človek naslov izbranega komada razume povsem dobesedno, se mu v mislih kar hitro pojavijo asociacije na predvajane filme v okviru Grossmann Grindhouse – še zadnji film iz te rubrike lahko ujamete danes ob 23h v kino dvorani Kulturni dom.
Urnik in vse ostale informacije najdete še zmeraj na uradni strani festivala, medtem ko bo ta glasbeni vrhunec doživel ravno danes z nastopom punkerjev Niet (prav tako v klubu Oxygen), s poskusom vpisa v Guinnessovo knjigo rekordov pa jutri ob 18h organizator vabi na Glavni trg, kjer bo potekala Zombi četvorka.

SORODNE VSEBINE:
16. 7. 2020Grossmannov filmski četrtek / Novice
8. 7. 2015Live After Death Festival 2015 / Reportaže
30. 5. 2014Kripl - De Profundis (demo) / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 2. 2024
Voltumna / Taste Of Plague
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
KONCERTI & FESTIVALI
2. 3. 2024
Black Abyss Ritval: Guyođ, Saturnists, Naire
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija