Na današnji dan
1954
Rodi se Bob Rock, ki pozneje poskrbi za produkcijo najbolj znanih albumov Metallice, Mötley Crüe in drugih
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

1. 3. 2012

Krisiun / Malevolent Creation / Vital Remains / Karnak / HateSower

Gala Hala, Ljubljana / 26. 2. 2012

Že nekaj časa opazujem fenomen, ki je doživel vrhunec na zadnjo februarsko nedeljo, ko so se v Ljubljani, natančneje v Metelkova mestu, ustavila tri velika imena svetovne death metal scene, v spremstvu še dveh brutalizatorjev iz sosednje Italije. Deseti obletnici Dirty Skunks je sledila devetindvajseta ponovitvev Metal Klavnice, neponovljiva Full Of Hate in seveda nedeljska turneja Sounds Of Extreme. Čeprav so vsi koncertni datumi ugodno »padli« na konec tedna, je bilo več kot očitno, da je trenutno zanimanje za death metal koncerte dosti večje kot za black metal koncerte. Iskanje razlogov v manj kakovostni ponudbi slednjih se mi zdi povsem nerealno in zgrešeno, tako da bo glavni »krivec« deljen okus scene, ki se trenutno pač nekoliko bolj nagiba v omenjeno smer.
Na Metelkovo prispem pol ure pred uradnim pričetkom koncerta. Slika, ki se mi je prikazala, ni bila nič prida obetavna in je nakazovala povsem drugo zgodbo, kateri priča sem bil kasneje. Dvorana je bila še zaprta, pred njo je stalo le nekaj dolgolascev, skozi zatemnjena okna avtobusa pa sem lahko opazoval, kako bandi večerjajo oziroma sedijo pred televizorjem in gledajo risanke. Kul! Nekaj minut kasneje se že lahko odpravim v prenovoljeno Gala Halo. Ker je bila takrat še bolj ali manj prazna, sem lahko izkoristil zatišje pred nevihto za pozoren ogled in seveda tudi obisk mize z merchandiseom. Po nekajkrat ponovljenih radovednih pogledih naokoli naenkrat na odru zaznam sumljivo dogajanje.
Pet čez sedmo prvi band večera že stoji na odru. Pred vsega največ desetimi pari oči prvič na ta večer udarijo bobni in kitare; HateSower otvorijo Sounds Of Extreme Tour 2012 v Ljubljani. Italijanski kvartet se mi je nekoliko »zasmilil«, saj je začel pred tako rekoč prazno dvorano. Toda ni dolgo ostala takšna. Do konca drugega komada je pred oder naneslo dovolj obiskovalcev, da druga polovica dvorane ni več izgledala prazna. Tudi do prvih krikov navdušenja ni več manjkalo dosti, čeprav se je splošno vzdušje kljub temu pokrivalo z majhnim številom obiskovalcev in splošnim nepoznavanjem banda, kar pa Italijanov sploh ni motilo. Vlogo prvega nastopajočega so opravili profesionalno in glasno (morda nekoliko preveč) in tako do konca svojega nastopa dvorano že kar zadovoljivo napolnili. Minus točka: moteč, blackmetalsko obarvan vokal.
Hitro pospravljanje in še hitrejše postavljanje odra je po kratkem premoru na oder prineslo še drugo italijansko death metal zasedbo, tehničarje Karnak, ki smo jih na isti lokaciji lahko nazadnje videli lanskega maja kot predskupino Kataklysm. Od sonarodnjakov se razlikujejo po nekoliko bolj izdelanih idejah ter hitrejšem in brutalnejšem death metalu. Ta mešanica se je kmalu izkazala kot zadetek okusa publike na ta večer v črno. Sedaj že dobro napolnjena dvorana se je Karnak zahvalila z glasnim aplavzom, med igranjem pa je bilo v prvih vrstah že možno opazovati nekaj dolgih las, ki so se po taktu vrteli v krogu ter padali naprej in nazaj. Reakcije pa niso bile slučajne ali botrovale zgodnjemu konzumiranju alkohola. Karnak so za nekatere dejansko predstavljali odkritje večera, saj svoj brutalni death metal prepletajo z zanimivimi idejami. Če ne bi bili Italijani, katerih se v naših koncih pač drži nek negativen predznak, sem prepričan, da bi si jih ogledalo več ljudi.
Ura še ni bila pol devet, ko se je oder že pripravljal za prve zvezde večera, Vital Remains iz Amerike. Ti so Slovenijo nazadnje obiskali leta 2009 na Mostovni, dve leti poprej pa je med njihovim nastopom po šivih pokala mariborska Pekarna. Takrat smo v naših krajih zadnjič imeli priložnost na odru videti Davea Suzukija, enega najprepoznavnejših članov skupine. Ta je pred omenjeno turnejo s postankom v Novi Gorici band zapustil, kar je pri mnogih ustvarilo grenak priokus. Vseeno pa je bilo jasno, da je med obiskovalci nemalo takšnih, ki so to nedeljo na koncert prišli primarno zaradi njih. To se je dalo razbrati med drugim po skorajda razprodani Gala Hali, ki ni več omogočala nemotenega pogleda na oder izpred mešalne mize. Ko se je kvartet razporedil po malem odru, kjer ni več ostalo dosti prostora za divji performans, je zazvenel intro Where Is Your God Now, kateremu je po pričakovanjih sledil komad Icons Of Evil. Postopoma je postajalo v dvorani vedno bolj vroče in divje, glavne zasluge za to pa gre pripisati frontmanu, ki je intenzivno spodbujal k moshanju in vabil obiskovalce k stage divingu. Po drugem komadu se je našel prvi pogumnež, nakar jih ni zmanjkalo; opogumili sta se celo dve predstavnici nežnejšega spola. Po nekaj več kot pol ure divjega pohoda skozi diskografijo je zazvenel še drugi intro, Let the Killing Begin, ki je napovedal zadnji komad Dechristianize. Popoln zaključek popolnega raztura!
Kot že dvakrat pred tem se je Gala Hala ponovno izpraznila skorajda do zadnjega obiskovalca, saj smo vsi ponovno zbežali na svež zrak, da si oddahnemu in se pripravimo na naslednji napad. Ta je v slogu večera sledil hitro, namreč na oder so stopili drugi Američani večera, Malevolent Creation, ali z drugimi besedami: Motörhead death metala. Band, ki je aktiven že skorajda petindvajset let, je ponudil nekoliko počasnejši, vendar nič manj old-school death metal masaker. Norenje publike se je nadaljevalo, medtem ko so se Malevolent Creation na odru osredotočili na prve studijske izdaje. To so lahko naredili zato, ker so aktualni studijski album izdali pred skoraj dvema letoma, podobno kot Vital Remains, ki so zadnji studijski album izdali leta 2007. Po dobrih petdesetih minutah so tudi Malevolent Creation zapustili oder, sledil je še zadnji in največji vrhunec večera, brazilska nevihta, ki sliši na ime Krisiun.
Od njihovega prvega nastopa v Sloveniji je minilo že skorajda dvanajst let. Takrat so v prijetnih majskih temperaturah kot predskupina nastopili skupaj z Gorgoroth. Po številnih turnejah, še dodatnih štirih obiskih Slovenije ter petih studijskih albumih pa so se vrnili kot headlinerji. In to povsem upravičeno. Z zadnjim albumom The Great Execution so poželi dokaj velik komercialni uspeh, kar jih tudi s tega vidika uvršča v sam svetovni vrh. Toda pustimo številke. Kdor je Krisiun že videl v živo, je vedel, kaj ga čaka. Ekstremno hiter, ekstremno brutalen in ekstremno natančen death metal. Trije bratje, ena duša, ena miselnost, kakor se za družino spodobi. Ker so bili Krisiun, kakor tudi vsi ostali bandi, časovno dokaj omejeni, niso pretiravali s predstavljanjem novega albuma. To je hkrati pomenilo dovolj prostora za stare hite kot so Vicious Wrath ter Bloodcraft, ki so se na deathmetalske duše ulegle kot ata na mamo. Moshanje se je nadaljevalo, stage diving se je spremenil v akrobatske skoke z odra, medtem ko je z Alexa Camarga (basist/pevec) teklo, kot bi ga nekdo polival z vodo. Ko se je basist HateSower na vokalih pridružil Krisiun, je to pomenilo zadnji komad in zaključek odličnega koncerta. V tem trenutku so Krisiun že tako ali tako presegli načrtovano minutažo petdesetih minut. Ker pa je bil odziv nenasitne publike fenomenalen, nam je uspelo iztržiti še eno pesem in tako so Krisiun skupaj s Tonyjem Lazarom (Vital Remains) prvič na slovenskih tleh odigrali In League With Satan legendarnih Venom.
Kaj več na ta večer resnično nismo mogli pričakovati. In čeprav je koncertno leto 2012 še zelo mlado, lahko kljub vsemu vsaj teoretično že govorimo o najboljšem death metal koncertu leta.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
7. 1. 2013Barge To Hell 2012 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
18. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
KONCERTI & FESTIVALI
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi
19. 4. 2024
Diocletian, Sitis, Snøgg, Häxänking
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
19. 4. 2024
Mary Rose, Cowboys from Hell
Klub Jedro, Medvode
19. 4. 2024
Smedja in Smetke, Rogna, Dead Corcoras
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija