Na današnji dan
1983
Anvil izdajo svoj tretji album Forged in Fire
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

12. 2. 2014

Lipstikk N' Leathür Festival Vol. 5: Broken Arrow / Tomcat / Black Dynamite

Klub Jedro, Medvode / 8. 2. 2014
Avtor: Gorjanec

Prva polovica letošnjega februarja je z dogodki zelo bogata, in če sem žural že v četrtek in petek, zakaj ne bi še v soboto? Tokrat me je pot vodila v Medvode na tradicionalni, že peti Lipstikk N' Leathür Festival, ki se je kot večina njegovih poprejšnjih izvedb tudi letos odvil v Klubu Jedro. Za razliko od lanske edicije, ki so jo po dobri plati zaznamovala presenetljiva glasbena odkritja z drugih strani meja, po drugi plati pa slaba obiskanost, je bila slednja tokrat nadvse zadovoljiva (ob tako borni vstopnini bi bilo pričakovati kaj manj že škandal), na odru so se zvrstile izključno domače zasedbe, dogodek pa bo delno ostal v spominu tudi zaradi pomanjkanja kitaristov. A več o tem v nadaljevanju reportaže.
Z novinarskimi kolegi iz Rockline in Vala 202 smo na lokacijo prišli med prvimi in ujeli še zadnje priprave pred uradnim začetkom dogodka, ki so nakazovale večer dobre glasbe, posredovane skozi temu primerno urejen zvočni sistem. Po odprtju duri se je dvorana Jedra dokaj hitro začela polniti in kmalu so na oder stopili Black Dynamite. Mladci iz Krope, ki sem jih tokrat uspel v živo uzreti prvič, so kot ogrevalni band svojo vlogo vzeli resno in nam v približno pol urice predstavili svoj lani izdani demo, ki nikakor ne zveni slabo, bodo pa fantje morali še precej delati na lastni glasbeni identiteti, preden se lahko nadejajo večje prepoznavnosti.
Po krajši pavzi so se zatemnile luči in spustilo se je platno, ki je napovedovalo nastop Tomcat, hard rock naveze z vseh koncev Slovenije in sedežem v prestolnici. Fantje so namreč konec lanskega leta v taisti dvorani snemali videospot za svoj novi single Adrenalin, ki je kot uvod v koncert doživel svoj premierni prikaz in posledično požel bučen aplavz. Takoj zatem pa so na odru udarili Tomcat in odžgali repertoar v znamenju svojega prvenca Bits N' Pieces, ki je poskrbel za razgiban glasbeni nabor, fane pa so presenetili tudi s tremi novimi komadi (vključujoč prej omenjeni single). Žal pa se je še posebej pri svežem materialu poznala odsotnost kitarista Roka Barleta, ki je občutno spremljala celoten koncert Tomcat, kar je precej zanimivo glede na to, da je band pred nedavno pridobitvijo v obliki drugega kitarista Grega Žagarja ves čas deloval kot četverica. Očitno skupina z dvema kitarama zveni toliko bolje, da smo se poslušalci na tistih nekaj koncertih, ki so jih v takšni zasedbi odigrali, že nekoliko razvadili.
Čast headlinerjev večera je znova pripadla starim znancem festivala – Broken Arrow. Brežiška zasedba je od svojih praktično najstniških glam začetkov dozorela v enega najbolj prepoznavnih in popularnih bandov v slovenski hard'n'heavy sceni, glasbeno pa so se prelevili v zrelo mešanico spevnega AOR-a 70-ih in 80-ih, katere produkt je tudi njihov decembra izdani album Feel the Arrow. Skupina pa tekom svojega skoraj desetletnega delovanja ni rasla samo po kvaliteti, temveč tudi kvantiteti, saj dandanes skupaj z mičnima backvokalistkama že standardno na odru nastopajo kot sedmerica. No, tokrat izjemoma s članom manj, saj je bil koncert žal primoran izpustiti kitarist Bor Marolt, njegova odsotnost pa se je v zvočni sliki močno čutila. Broken Arrow imajo pač kompleksne aranžmaje, pri katerih se vsak manjkajoči faktor zelo pozna. Kljub temu to razpoloženja publike, ki je bila sicer nekoliko manj številčna kot med Tomcat, ni kvarilo in uživali smo ob kako uro in pol dolgem repertoarju, ki se je zavlekel skoraj do enih ponoči. Fantje in dekleti so nam postregli (če odštejemo okoliščine) z brezhibno odigrano mešanico starih in novih hitov, med katerimi sem osebnega favorita (verjetno zaradi izstopajoče udarnosti) našel na skrajnem koncu prvenca, v skladbi Fight Fire with Fire. In čeprav bi lahko pomanjkljivosti v glasbi Broken Arrow iskali kvečjemu s povečevalnim steklom, se človeku sem pa tja vendarle kakšna utrne, v tem primeru glede vokala. Čeprav se je Matjaž Predanič tokrat odkupil za manjši manko kondicije konec oktobra na Glamoweenu, se mi nekako dozdeva, da je idejni vodja skupine s perfekcionističnim odnosom do glasbe z le-to presegel zmožnosti svojega vokala. V kolikor je ta povsem solidno uspeval v starejših komadih, bi mi ob novejših stvaritvah bolj prijal močnejši glas z večjim razponom. A kot rečeno, gre za perfekcionistično dlakocepljenje, kajti Broken Arrow so rock skupina, ki ji številna znana imena, ki velike dvorane polnijo z neizbirčno študentsko rajo, ne sežejo do kolen.
Še en odličen koncert v medvoškem Jedru, klubu, v katerega se vedno rad vračam, pa ne zgolj zaradi bližine mojega rodnega mesta, temveč predvsem zaradi standardno dobrega vzdušja in profesionalnega odnosa do dela. Komaj pa čakam, da se začne v zvezi s šankom tudi Jedro zgledovati po nenehno naraščajočem številu barov in klubov ter v redno ponudbo vključi kako normalno (tako po ceni kot po okusu) vrsto piva. Že res, da so kelnarce neizmerno simpatične, ampak če se z nekoliko umetniške svobode oprem na eno legendarnih izjav Ala Bundyja: v nakup piva me že morda premamijo luštne dečve, toda k pitju le-tega me pripravi predvsem njegov okus (ali pa misel na zmaja v podobi grozne babnice, ki me z nabrušenim valjarjem čaka doma).

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
17. 12. 2010Broken Arrow, Tomcat / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
27. 3. 2024
Cynic / Obscura / Cryptosis
Reportaža
26. 3. 2024
Enslaved / Svalbard / Wayfarer
Reportaža
25. 3. 2024
Taake / Nordjevel / Theotoxin
KONCERTI & FESTIVALI
13. 4. 2024
Eruption, Necrosophy, Xenogod
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
13. 4. 2024
Claustrum, Intoxichate, Gastritis
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
13. 4. 2024
Metal razpaljotka: Fanteria di prima linea, Spirits of Stygia
Baza 13, Kočevje
13. 4. 2024
Riot Squad, La Squadra Demolizioni, Exit Catacomb
Bizarnica pri Mariči, Metelkova, Ljubljana
14. 4. 2024
Finntroll, Suotana, Metsatöll
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana