REPORTAŽE

20. 4. 2022

Messa / Snøgg

Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana / 15. 4. 2022

Pretekli petek se je italijanska scarlet doom zasedba Messa končno spet vrnila v Ljubljano. Prvič je pri nas nastopila leta 2016, tokrat pa je prav na Metelkovi začela evropsko turnejo. Pred štirimi leti je kot predskupina spremljala Dopethrone, tokrat pa na samostojni turneji večinoma igra z lokalnimi predskupinami. Ekipa R.A.F.A.L. je za njihov koncert v Gromki priskrbela dve raznoliki predskupini, od katerih so žanrsko bližji Mist zadnji trenutek odpovedali zaradi bolezni. Tako so kot edini predvozači koncertni večer ob napovedani uri odprli velenjski Snøgg.

Eksperimentalni black metal dvojec že dalj časa studijsko in v živo sodeluje z noise veteranom Azbuko, tokrat pa je trojici na odru delal družbo še Vrag, vokalist velenjskih black metalcev Kholn. Z bandom je sodeloval že na EP-ju Abeloth, na aktualnem albumu Dan, ko je vrag vzel šalo pa skrbi za živo interpretacijo besed izpod peresa Josipa Jurčiča. Viole, ki ima precej pomembno vlogo na albumu, v živo nismo slišali niti zaigrane niti predvajane, in še vedno nisem prepričana, ali je band sploh nastopil z matrico. Začetek koncerta sem namreč zamudila, do konca nastopa pa je bilo nato ozvočenje porazno. Kar se tiče zvoka, v Gromki nimam nikoli previsokih pričakovanj, vendar so imeli Snøgg kljub eksperimentalnim prijemom in efektom v živo že kar soliden zvok na primer na Dirty Skunks festu 2019, ko so predstavili odlično Chhinnamasto. Masivno brnenje je večkrat požrlo kitarske linije, zato je bilo težko v živo slediti najnovejšemu izdelku banda. Ta je na odru vidno užival in ne glede na tehnične okoliščine dal od sebe soliden nastop. Več sreče z zvokom bodo Snøgg morda imeli ob naslednjem snidenju, do takrat pa si bom album doma zavrtela še večkrat. Upam, da si ga boste tudi vi. Na rodni grudi zaenkrat igrajo še v nedeljo s SitiS v klubu Metulj, nato pa se tudi sami odpravljajo na turnejo, in sicer na relaciji Avstrija–Romunija–Hrvaška.

Ob 22. uri, ko bi morala oder zasesti še druga predskupina, je pred navzoče stopila četverica iz Benečije. Band, ki je pri nas prvič nastopil leta 2016 v Channel Zeru in pozneje v Rogu, letos že v drugo igra tako na Roadburnu kot tudi Hellfestu. Band, ki je prvenec izdal v samozaložbi, je lani prešel pod okrilje Svart Records. Gre seveda za naravni razvoj dogodkov, s katerim se vseeno ne more pohvaliti vsak, še manj pa v tako kratkem času. Predvsem je to band, ki od samega začetka ohranja enako postavo, in do zdaj smo lahko sproščeno dinamiko med člani še vsakič čutili tudi obiskovalci, v čemer se za moje pojme skriva njegov čar. Messo sem prvič v živo videla v Kontovelu nad Trstom, kjer so med drugim odprli koncert za Church of Misery, in se še v živo zaljubila tako v sam band kot njihovo pevko Saro. Takratne rahle zadržanosti tokrat ni bilo več čutiti in tisto dobro uro, ki nam jo je namenil band, je izžarevala samozavest in hvaležnost, najbolj pa je zažarela med skladbama Suspended in Rubedo. Svoje linije je odpela vživeto in zvesto studijskim posnetkom, dodala pa je na primer le vokalni uvod v prvo skladbo večera If You Want Her to be Taken. V nadaljevanju je obiskovalce z bolj poskočnim komadom Dark Horse predramil Rocco, ki je tudi sicer za bobnarskim stolčkom dosledno in z zanosom skrbel za ritmično podlago. S prejšnjega albuma so zaigrali samo skladbi Leah in She Knows, sicer pa so tokratni set seveda večinoma sestavljale skladbe z aktualnega albuma Close, ki ga je band izdal pred dobrim mesecem dni. Velika večina obiskovalcev je nove pesmi kljub temu že poznala po ritmu in na trenutke odpela kakšno kitico s pevko. Vsakič je tudi potrpežljivo počakala, da je Alberto zamenjal kitaro, z bandom ves večer dihala kot eno razgreti zrak in se potila kot da bi bil koncert julija. Na koncu je band tudi vztrajno klicala nazaj, da nam je za bis namenil še skladbo Enoch s skupnega izida z Breit.

Setlista Messa: If You Want Her to Be Taken, Dark Horse, Suspended, Leah, Pilgrim, She knows/Tulsi, Rubedo, bis: Enoch.

Messi smo v petek namenili spodbuden uvod v turnejo, za kar se nam je Sara tudi večkrat zahvalila. Kljub grozni vročini in nevljudnim čvekam pri šanku mi bo prvi pokoronski klubski koncert ostal v lepem spominu. In da Messe res ne gre zamuditi, dokazuje prijateljica, ki je prišla na koncert, čeprav je šele pred dvema tednoma povila drugega otroka. Torej, če na kratko povzamem nastop Messe – čeprav vedno poskrbijo za odličen koncert, so vsakič samo še boljši. Se vidimo ob naslednji priložnosti!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
28. 6. 2022
Chains / Løben
Reportaža
27. 6. 2022
Gloryhammer / Elvenking / Victorius
Reportaža
15. 6. 2022
Iz zakulisja: SkyEye
Reportaža
10. 6. 2022
Marduk / Doodswens
Reportaža
8. 6. 2022
Heathen / Toxik
Reportaža
2. 6. 2022
Marduk / Doodswens
Reportaža
27. 5. 2022
Rammstein / Jatekok
Reportaža
26. 5. 2022
Alive! Metal Fest
KONCERTI & FESTIVALI
28. 6. 2022
Alice Cooper, Michael Monroe
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
28. 6. 2022
Mastodon, Kvelertak, Baroness
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
30. 6. 2022
UK Tech-Fest 2022
Newark, Združeno kraljestvo
1. 7. 2022
Metaljot Raspaljot Open Air Festival 2022
Graščinsko dvorišče, Laško
2. 7. 2022
Whitesnake, Steel Panther
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
5. 7. 2022
Five Finger Death Punch
Sportarena, Budimpešta, Madžarska