Na današnji dan
2016
Izide novi album Black Wizard z naslovom New Waste
NAGRADNE IGRE
Traja do: 29. 1. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

7. 11. 2016

Metal Erection Vol. 6.66: Snøgg / Srd / Ways of a Heretic

MC Pekarna, Maribor / 4. 11. 2016

Minuli petek se je v štajerski prestolnici zgodila šesta edicija metalskih koncertnih večerov z imenom Metal Erection. Organizator Brutal Partysan Booking se je tokrat malo poigral s številkami in v znamenju hudičevega števila 666 na peklenski oder Kluba MC Pekarna postavil tri black metal bande – in ne šest, kot je morda kdo od vas pomislil. Zanimanje za dogodek je, ko so se prijave in rezervacije začele množiti in se do zaključka zbiranja niso želele ustaviti niti pri »magični stotki«, presenetilo celo organizatorja. Izredno visoka udeležba za black metal koncert z izključno slovenskimi nastopajočimi je obetala odlično vzdušje, ki se je dejansko udejanjilo. Maribor oziroma Klub MC Pekarna je ponovno uspešno zaživel v soju metalskih lučk, predvidoma zadnji Metal Erection večer leta pa je ponovno bil uspešen z vseh možnih vidikov.
Po konkretni zamudi glede na najavljen pričetek koncerta so oder prvi zavzeli Ways of a Heretic. Mladci iz Sevnice so po neuradnih informacijah, ki sem jih prejel od kolega zunaj pred dvorano med srkanjem špricerja, uradne pijače večera, v Mariboru v živo nastopili komaj četrtič. Skromna kilometrina se bandu zagotovo pozna na različnih ravneh, še najbolj smešno pa so izpadli povezovalni nagovori pevca med posameznimi komadi, ki so poskrbeli za prijetno dozo smeha in prekinili hude poglede na oder z nasmehom od ušesa do ušesa. Sicer pa kvartet iz Sevnice prisega na starošolski black metal po vzoru enih in edinih Mayhem, od katerih so zaigrali dve priredbi, ki sta sicer bili zelo všečni, vendar je njuna izvedba kazala tipične znake pomanjkanja kakovosti, ki po mojem na splošno tepejo band. Ali je bila razlog za to trema, premala odrska uigranost ali dejansko pomanjkanje znanja, se bo sčasoma še izkazalo, vendar imajo fantiči, ki po mehki koži na obrazu sodeč v povprečju še ne dosegajo polnoletnosti, še več kot dovolj časa in prostora, da se v tej zvezi izpopolnijo. Vsekakor so mi bili njihovi avtorski komadi, ki temeljijo na enostavnem in srednje hitrem old school black metalu, všeč.
Po ustreznem ogrevanju je na oder stopila mlada, komaj pred kratkim ustanovljena petčlanska zasedba Srd. Čeprav je band komajda ugledal luč sveta, je od prve sekunde dalje na odru dajal občutek, da gre za skupino, ki v nespremenjeni zasedbi deluje že vrsto let. Uniformirani izgled, uigranost in jasna glasbena vizija so me po le nekaj minutah prepričali v to, da band resnično obeta. Kajti spadam namreč med tiste redke, ki Srd nismo množično konzumirali preko spletnega video kanala YouTube, temveč sem vrgel oko na Kupo trpljenja in Sočo le v tolikšni meri, da sem si lahko ustvaril bežen vtis o bandovem black metalu. Ideja, ki jo je kvintet realiziral s Sočo, se mi sicer zdi zelo sveža za slovenski glasbeni prostor, toda upodobitev v živo je v prvi vrsti pešala zaradi preslabo razumljivega vokala v uvodnih minutah do krika. Poleg tega sem še opazil, da dajejo Prekmurci relativno velik poudarek black'n'rollu, vzporednice s Taake oziroma njihovim frontmanom Hoestom pa je Goranova obrazna mimika in gestika ponujala kar sama od sebe. Bandove viže so sicer na določene trenutke zvenele predvidljivo, toda dokler ne bom držal njihovega albuma v rokah in dobil priložnosti večkratnega intenzivnega poslušanja, se bom vzdržal prehitrih sodb v eno ali drugo smer. O tem, ali so odlični ali »samo« zelo dobri, se bom opredelil v recenziji, če bom dobil priložnost zanjo. Fantje, predvsem Goran, s tem sem posredno želel povedati, da pričakujem od vas en podpisan izvod prvenca, ki naj bi izšel v začetku naslednjega leta pri založbi On Parole.
Ko so Srd utihnili, se je skorajda povsem polna dvorana spraznila in na odru so se začele čudne priprave za nastop Snøgg. Presenečen sem namreč bil, ko sem na odru opazoval, kako kar pet glasbenikov uglašuje svoje instrumente, saj so mi bili Snøgg iz Velenja v živo in na plošči poznani kot duet. No, tudi ta misterij se je hitro razjasnil, kajti Velenjčana sta k sodelovanju povabila tuje glasbenike, s katerimi so skupaj odkrivali in širili meje lastnega glasbenega ustvarjanja. Po začetnem, bolj klasičnem izboru komadov, ki me je spominjal na stare čase norveških Gehenna, je band ponudil še eksperimentalen noise komad. Predstavljene glasbene širjave zagotovo konkretno presegajo tradicionalne okvirje izbranega žanra, intenzivnost in dolžina komadov pa po drugi strani dodatno ne dopuščata sodb po le enkratnem poslušanju. Projekt Mørka in Ulva je vsekakor neprimeren za vse tradicionaliste, kaj bodo povedali avantgardisti, bomo pa še videli. Gotovo je samo eno: Snøgg sta bila, tako kot banda pred njima, poleg vsega drugega še hudičevo glasna.

SORODNE VSEBINE:
18. 2. 2015Metal Erection Vol. 1 / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
29. 1. 2023
Katatonia, Sólstafir, Som
Arena Wien, Dunaj, Avstrija
30. 1. 2023
Deprivacija, Ater Era
Kontejnr, Postojna
1. 2. 2023
Revocation, Goatwhore, Alluvial, Creeping Death
Viper Room, Dunaj
2. 2. 2023
KoD: Deprivacija, Sign of the Devil
Orto Bar, Ljubljana
3. 2. 2023
On Parole XXI – 21 let založbe On Parole
Kulturno društvo Svoboda Trbovlje
3. 2. 2023
Beesus, Jegulja
Figa Rock Bar, Koper