REPORTAŽE

23. 8. 2004

Metal Melting Summit 2004

Jazine, Zadar, Hrvaška / 6. 7. 2004

Ker po festivalu Masters Of Rock nekateri še nismo bili »siti Bučk«, smo se nekaj dni kasneje odpravili v Dalmacijo, točneje v Zadar. Vreme za pot je bilo idealno (33° C), zato smo na cilj prispeli precej dehidrirani. Seveda smo morali izgubljeno tekočino nadoknaditi, zato smo se odpravili v najbližji bar.
Internetna stran festivala MMS (Metal Melting Summit) je obljubljala veliko: Paul Di' Anno, Vega, Undercode, Škur, Divlje Jagode in seveda zvezde večera, Helloween. Žal je tik pred festivalom prišlo do večjih sprememb, tako v seznamu nastopajočih, kot tudi v lokaciji festivala. Le-ta je bil mišljen kot open air festival, a je bil zaradi prireditev v bližnji okolici prestavljen – v savno, ups, dvorano Jazine, v katero se je (po podatkih organizatorja) strpalo okoli 1500 ljudi. Po dolgotrajnem čakanju na soncu in manjši komplikacij z redarji (niso se mogli odločiti, skozi katera vrata me smejo/ne smejo spustiti v dvorano), sem končno uspel priti v notranjost. Dogajanje se je začelo z nekajurno zamudo, tonske vaje so se zavlekle za najmanj štiri ure.
Prvi so na oder stopili domačini Škur, band, v katerem igrata tudi organizatorja festivala, Stipe Juras in Goran Paleka. Band je kot kaže dobro poznan med lokalci, kakšne večje prepoznavnosti pa (še) nima. Namesto napovedanih Undercode so festival nadaljevali splitski heavy metalci Stimulans. Četverica je prijetno presenetila, saj je predstavila zelo dober repertoar lastne glasbe. Vega je že dobro poznan band, kar se je dobro videlo pri odzivu publike, ki je pela skoraj vse njihove komade. Žal je njihov nastop pokvaril dokaj slab zvok, ki je bil občutno slabši kot pri Stimulans. Večina publike tega ni opazila, saj je čisto »padla« v glasbo in bila mnogo bolj zadovoljna z nastopom Vege, kot so bili člani banda z organizacijo. Nastop banda Rising Dream je bil idealna priložnost za krajši premor in osvežitev (temperatura v dvorani je bila res neznosna, na srečo je bilo pivo poceni, a ga je bilo potrebno popiti zunaj dvorane!). Rising Dream so se odrezali dosti slabše kot skupine pred njimi. Distorziran vokal, neaktiven vokalist (pol koncerta je sedel ob bobnarju) in mlačen nastop niso prepričali publike. Ker so vsi komaj pričakovali nastop headlinerjev, so bili »veterani« Swantears (pod tem imenom delujejo že desetletje) primorani odigrati kratko set listo.
Kot sem že omenil, je nekaj bandov odpadlo. Žal so bili med njimi tudi Divlje Jagode, ki so nastop odpovedali zaradi prometne nesreče na poti na festival. Skupina je na koncu sicer prišla na cilj, a ni nastopila, zaradi odpovedi Paula Di'Anna pa tako kot 99% publike tudi mi nismo žalovali.
Tako je ostal le še nastop enega banda – Helloween! Njihov nastop je še nekaj dni pred festivalom visel na nitki, a ga je po posredovanju banda management dokončno potrdil. Tik pred koncertom je na oder ponovno stopil organizator, ki je pripravil presenečenje – pred polno dvorano je za roko zaprosil svoje dekle.
»Pumpkini« so nastop pred čisto prepoteno dvorano začeli tako kot na turneji, torej z »mešanico« Starlight in Murderer. Hiter začetek je na noge dvignil celo dvorano, tudi tiste, ki so pred tem posedali na tribunah. Sledil je »kratek komad«, Keeper Of The Seven Keys. Temperatura v že prej preveč razgreti dvorani se je zaradi temperamentne publike še bolj dvignila, o prezračevanju pa ne duha ne sluha. To se je poznalo tudi na nastopu – band je bil vidno pregret. Vseeno se niso dali motiti in nadaljevali so s polno paro. Set lista je bila praktično enaka kot nekaj dni prej na Češkem in Slovaškem, vrinili so le komad Where The Rain Grows. Zanimivo, saj zadnje čase redko igrajo komade z albuma Master Of The Rings. Med nastopom seveda ni manjkal obvezen del »left/right«, ki zaradi živahne in glasne publike ni izpadel dolgočasno. Publika se je »izkazala« tudi pri Forever And One, kjer smo lahko videli ogromno prižganih vžigalnikov. Odličen nastop se je končal po približno dveh urah. Žal, lahko rečemo. Po drugi strani pa bi le redki lahko zdržali še kakšno uro v taki vročini.
Prvi festival MMS je imel sicer ogromno organizacijskih napak, vseeno pa ideja, sploh pa namen (domači bandi igrajo brez honorarja, denar je namenjen skladu za multiplo sklerozo) sploh nista napačna. Organizator na svoji strani (www.metalmelting.tk) za drugo leto že obljublja več ogrevalnih koncertov in festival z velikimi imeni. Glasovanje bo pokazalo, koga boste lahko drugo poletje videli v Zadru.

SORODNE VSEBINE:
26. 10. 2015Helloween / Novice
30. 9. 2004Stimulans - Promo CD 2004 / Recenzije
23. 9. 2006Helloween / Novice
12. 10. 2010Avatar predskupina Helloween / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka