REPORTAŽE

13. 4. 2016

Metal Night: Armaroth / Morywa / Abolished

MKC Kolnkišta, Ptuj / 9. 4. 2016

Gospod glavni urednik uredništva spletnega metal magazina Paranoid, spoštovani gospod Peter Gregorc, po tej poti Vam sporočam, da sem minulo soboto v majhnem štajerskem mestu v (in pred) še manjšem klubu opravljal svojo DOLŽNOST razpečevanja Paranoidovih koledarčkov. Povpraševanje je bilo veliko, vsi prejemniki so bili Vašega darila, ki ste ga bili pripravljeni v svojem prostem času izdelati za nas navadne smrtnike, zelo veseli, zanimanje je bilo celo tako veliko, da mi je koledarčkov zmanjkalo, zaradi česar Vaš glas ni dosegel vseh bogoskrunskih obiskovalcev kovinskega rajanja. Upam, da bom kljub svoji površnosti še zmeraj smel opravljati družbenokoristno in voluntersko delo novinarja za Vaš medij, katerega imperij bo drugo leto dočakal polnoletnost. Ob tej isti priložnosti Vam še prenašam sporočilo organizatorja sobotnega dogodka, da se bodo tudi oni še naprej trudili s tiskovinami in vse obiskovalce svojih dogodkov – tako kot dotično soboto – za njihov prihod nagradili z vstopnico. Jaz sem mojo že shranil v svoj album, kjer bo z mano vred dočakala nekoč težko prislužen metalski pokoj.

Tako je, pisala se je druga aprilska sobota, in tri slovenske death metal zasedbe so se odpravile na krajšo ali malo daljšo potovanje proti vzhodu Slovenije, v naše dokumentirano najstarejše mesto. Ptuj in MKC Kolnkišta sta gostila zelo všečen paket, ki so ga sestavljale naslednje skupine: Armaroth kot headlinerje so spremljali še Morywa in Abolished. Poleg zasedb me je po skorajda sedmih letih na Ptuj vlekla tudi radovednost, kako ta »kolnkišta« dejansko zgleda. Ko sem bil še otrok, smo imeli eno malo v dnevni sobi, in spomini nanjo so še zmeraj povezani s toplimi in prijetnimi čustvi. No, nekaj podobnega je tudi tale klub: majhen in na koncu strmih in zavitih stopnic skrit kotiček se ob polovični zasedenosti skromnih kapacitet tudi hitro segreje.
Prvi, ki so se znojili na ta večer na odru, so bili Abolished. Fantje koncertirajo na slovenskih odrih menda že okoli leto in pol, zato verjamem, da ste se že kdaj spotaknili ob njihov death metal. Konec koncev so fantje samo v začetku tega meseca odigrali kar tri koncerte, poleg tega na Ptuju so v Mariboru vskočili namesto Vasectomy, ki so v Beltincih ogrevali publiko prav za njih. Skratka, fantje imajo za seboj dovolj odrske kilometrine, manjka jim samo še tista pikica na i v obliki okrogle plastike, ki jo vsi tako zelo cenimo. V tej zvezi je band na svojem YT-kanalu že objavil dva demo posnetka, in sicer za komada Feindliche Infanterie in Drowned and Raped, ki so ju tudi oba odigrali. Tako kot obe skupini za njimi tudi Abolished ne igrajo samo death metal, temveč imajo tega konkretno začinjenega s pravo mero groova, thrasha in ščepcem blacka. Rezultat je v glavnem srednje hiter death metal, ki takoj potegne k čupanju, le na zvočni ravni bandu manjka prava mera prepoznavnosti. Kljub slednji okoliščini so bili Abolished glavno presenečenje večera, ki so en dan prej v Beltincih po besedah stanovskega kolega Gorana »pojebali vse ostale«.
S prepoznavnostjo naslednjega banda sicer nimam več nobenih težav, saj sem tega v živo v zadnjem času videl že tolikokrat, da me je njegov pevec/kitarist Peter označil za njihovega štajerskega zalezovalca. Po Petrovih besedah namreč še nisem izpustil nobenega njihovega nastopa na štajerskih tleh, to opazko pa kljub opolzki konotaciji sprejemam z veseljem in ponosom, kot njihovo majico v Slovenski Bistrici.
Skratka, Morywa, in ne kot ste nekateri morda mislili Moríva ali Morajva, se že konkretno pripravljajo na svoj nastop na MetalDays. Kvartet na odru deluje zmeraj bolj sproščen, zabaven in prepričljiv, za tisto pikico na i, o katerih sem pisal nekaj vrstic više, pa bo menda tudi poskrbljeno. Band je namreč tik pred izdajo svojega prvenca. Peter mi je sicer izdal nekaj internih informacij, a o tem, kateri komadi bodo na njem, pa lahko samo ugibam. Menim, da Wreck ne bo manjkal, tako kot tudi ne meni najbolj ljuba Sinus in Subconscious. Konec koncev tudi malo hitrejši Goddamned ni slab, saj dodobra razbije njihovo tipično »Noctiferia vs. Fear Factory« groove štancarijo, ob poslušanju katere se mi je v soboto porodila še ena asociacija: Frantic (Metallica). Komad navajam le s pozitivnimi mislimi, saj vem, kako je bila ta plošča sicer sprejeta. Skratka, fantje, spet ste bili odlični in zgleda, da se vidimo čez manj kot en mesec v Velenju – torej ponovno na štajerskih tleh.
Krepko čez polnoč, ničkoliko popitih litrov alkohola in par zanimivih debat kasneje so nato udarili še Armaroth. In to konkretno, najmočneje v tem večeru. Klemnova majica od Cannibal Corpse mi je risala nasmeh na obraz, saj so se mi Kranjčani po teh skromnih stikih, ki sem jih imel z njimi, v spomin vtisnili kot slovenski Kanibali. Zakaj tako menim? Ja kaj jih še niste slišali? No, šalo na stran. Armaroth sicer res nekoliko zvenijo kot ameriški Kanibali, toda sčasoma se je band uspešno otresel tovrstnih primerjav, saj je v svojo glasbo vpletel dobršno dozo melanholičnosti in spiritualnosti ali, kot so sami zapisali na svojem FB-profilu, psihedeličnosti. O slednji prepričuje kvintet z nedavno izdanim singlom Daimox, ki smo ga menda slišali tudi v soboto. Temu bi ob bok takoj postavil prav tako odličen komad, ki bo izdan na prihajajočem prvencu, vendar skupina zanj še nima imena: začne se pa z zasanjano kitarsko melodijo, ki človeka takoj odpihne. Nič manj pa nas niso odpihnili s Cell That We Bleed In in drugimi komadi z EP-ja False Vision. In ker je bila publika tekom celotnega večera bolj ali manj neaktivna in neodzivna na različne spodbude s strani nastopajočih, je kvintet iz Kranja na koncu s priredbo in divjim poskakovanjem po odru pokazal, kaj to pomeni narediti norišnico.
Na poti domov in še med pisanjem teh vrstic me navdaja misel, da sem bil v soboto priča nastopu trenutno treh najbolj izvirnih slovenskih death metal zasedb. Okusi so seveda različni in jasno mi je, da je konkurenca tudi v tem metalskem podžanru v Sloveniji zelo velika, a vse tri skupine odlikuje nekaj unikatnega, zaradi česar znajo ob ugodni konstelaciji pravih trenutkov v bodoče navduševati še daleč več kot samo nekaj deset glav metalskih osebkov na Ptuju.

SORODNE VSEBINE:
22. 3. 2016Metal Night v MKC Kolnkišta / Novice
24. 12. 2018Morywa z novima članoma / Novice
26. 6. 2017Ostrigina metalurgija / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka