REPORTAŽE

10. 6. 2011

Misanthropic Desire / Asmodeus / Penitenziagite / Frozen Solid

Rdeča Ostriga, Škofja Loka / 4. 6, 2011

Zopet nam je nasproti prišla koncertno bogata sobota, ki je z razpršenostjo glasbenih dogodkov na vsakih nekaj kilometrov pod noge tiščala več možnih poti in s tem jasno manjšo frekvenco tistih, ki so jih posamično lahko prehodili. Na Gorenjskem smo razkol družbe doživljali predvsem na račun alternativnega koncerta v ljubljanski Gromki, od koder poročajo o približno isti udeležbi, torej nekaj čez petdeset obiskovalcev. Naklonjen tradiciji sem se v spremstvu mlajšega dela kranjskih metal entuzijastov podal na Ostrigin Live In-Sanity, kamor so me zvabile skomine ob zvokih Penitenziagite, ki se v tem delu države že dlje časa niso postavili na ogled, spremljale pa so jih skupine, ki prihajajo iz vseh oklepajočih držav, razen Madžarske.
Prvi so se na oder podali hrvati Frozen Solid, ki name osebno niso naredili pretiranega vtisa. Gre za melodični death metal, ki se ob manj distorziranem zvoku kitare na čase spogleduje s počasnejšimi nastniškimi rock riffi, obvezno pa vsak komad zabelijo z breakdowni, ki so metalcem po nekaj komadih kmalu dolgočasni. V spominu gotovo ostane markantni frontman nižje rasti, ki za svoj stas iz grla žene dovolj močan vokal, linije pa so primerne glasbeni podlagi, ki bi tudi lahko bila bolj razgibana. Publika, ki je na breakdowne reagirala z neodobravanjem, je že med prvim bandom naznanila trend, ki je bil podoben pri vseh bandih; pogledamo prvih nekaj komadov, čemur sledi polprisotno poslušanje ob druženju na terasi.
Penitenziagite so bili poglavje zase in s strani publike očitno najbolj pričakovan band tega večera, kar so opravičili do potankosti. Ob odličnem zvoku, kjer smo prvič po dolgem času lahko razločili vse domiselne kitarske linije, se je, death metalu primerno, prvim vrstam utrgalo, čupe so poskrbele za kar nekaj prepiha, razgreta telesa pa za vročino. Dinamika, preplet hitrih in počasnih delov ter prvovrsten vokal frontmana, ki je v polo majici izgledal, kot da je ravnokar odložil osnovno šolo, nudijo tisti pravi užitek, ki ga ne podaja vsak band. V ansambel se odlično vkljaplja tudi novinec Matic na basu, ki sicer s krajšo dolžino las in manjšim razponom med rameni kot predhodnik Matej še ne nudi tistega behemothovskega vzdušja, a zadovoljivo obvlada svoj inštrument in v kotu za basiste dodaja dovolj čupanja ter odrske prisotnosti, da nismo pogrešali drugega kot grmenja v pljučih, ki je ob taki jakosti za pravo doživetost koncerta nujno potrebno, vendar ozvočenje v Ostrigi tega spektra valov žal ne premore. V navalu evforije, v prepletu tako novejših stvaritev kot tistih, ki nam plešejo po mislih že nekaj časa, sem le s težavo spremljal dogajanje za mano in začudeno opazil podobno redčenje kot med prvim bandom.Sploh se ne bom trudil razumeti, zakaj hudiča ljudje odhjajo med tako odličnimi trenutki, saj pivo ne bo nikamor ušlo. Prvim vrstam je šla v slast vsaka sekunda, ob zaključku me je žulila le misel, da bodo vokali, ki so band nasledili, lahko deležni kvečjemu posmeha. Če si Penitenziagite še niste pogledali v živo, si privoščite to uslugo in zaplavajte v norem growlu, ki te dobesedno objame in dvigne.
Asmodeus, band, ki sem ga od blizu videl prvič, slišal pa mnogo najbolj norih pivske zgodbe od ljudi, ki sicer v sceni niso več tako aktivni, a iz osebnih izkušenj vem, da so si z dnom flaše na »ti«. In ob prvih sekundah vstopa v Ostrigo se člani izkažejo za točno take, kot jih opisujejo zgodbe; vedno dobrovoljni, izredno družabni in takoj pripravljeni na dejavnosti, ki jih nudi terasa kluba. V pogovoru s kitaristom, ki se je zadnji pridružil bandu in je prej nabiral izkušnje pri Impurity, smo izmenjali nekaj besed o sceni, nadaljevali pa s temo, ki bi se je sicer otepali, a čedalje slabša situacija pripelje do tega, da se je človek mora dotakniti in pogledati kako je drugod; govorim namreč o politiki. Izvem, da pri Avstrijcih divja isto nezadovoljstvo z vodilnimi, da še vedno služijo obvezni vojaški rok ter da tako kot pri nas peša gospodarstvo, država pa rešuje svojo rit s povečevanjem represije. Na oder je band stopil pred solidno številčno, od Penitenziagite ogreto publiko visokih pričakovanj in band ji je rade volje ustregel. Gre za dokaj mračnjaški black metal kova Dark Funeral, ob prepletu zanimivih ostrih leadov, ki pa nikoli ne izstopijo iz podlage odprtih akordov v molu. Jasno na račun prejšnjega banda vokal ni začaral publike, je pa napetost do konca nastopa obdržal v zraku nek prisrčen občutek banda, ki se očitno na tej strani Alp odlično počuti, kar je bilo razvidno tudi iz nagovorov publiki, ki je iz prve roke izvedela, da je band prišel po sedemletni odsotnosti. Asmodeus posega po klasični black metalski garderobi in corpse paintu, iz usnja lasatega frontmana segajo poldrugi decimeter dolga bodala, kitarista ob njegovem levem in desnem boku pa v viteških telovnikih z utrjenima telesoma in obritima glavama delujeta kot trdnjavi in publiki servirata hladen militanten pogled. Odličen nastop, boljši od pretežne polovice black metal šumenja, ki sem se ga nažrl v preteklih sezonah.
Zadnji je ob zmanjšani pozornosti in interesu publike večer zaključili italjanski trio Misanthropic Desire, ki se mu poreklo vidi na kilometer daleč. Kričeča podoba nekoliko bolj mišičastega, razkrvavljenega frontmana na kitari in mikrofonu, ob spremljavi nekoliko bolj zaobljene ritem sekcije, ki je poskrbela za kar nekaj tehničnih težav in v primerjavi s prejšnjima bandoma niso dosegali primerne kvalitete. Visoki black metalski kriki ob izredno depresivnih kitarah ob pozni uri niso bili dovolj, da bi se pustili zadrževati.
Ostriga se je tudi tokrat izkazala za odlično destinacijo, ki je na račun vsaj dveh bandov nasitila obiskovalce z izrednim zadovoljstvom, potrebno pa je tudi spomniti, da je Live In-Sanity eden redkih dogodkov, ki sploh daje priložnost manj poznanim skupinam iz okoliških držav, kar je finančno marsikdaj pretežko izpeljati, take geste v težkih časih pa ne gre jemati za nekaj samoumevnega.

SORODNE VSEBINE:
26. 3. 2024Ta petek bo na Mostovni vroče / Novice
4. 8. 2023Tolminator Metal Fest 2023, 4. dan / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
19. 6. 2024
Dekadent in Združeno medvoško gledališče – gledališka predstava Antigona
Reportaža
18. 6. 2024
30. obletnica KC Pekarna: Shanti Nilaya
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
Reportaža
5. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 2. dan
KONCERTI & FESTIVALI
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj
26. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija