Na današnji dan
1987
Testament debitirajo z albumom The Legacy
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

15. 12. 2000

Morbid Angel / Enslaved / The Crown / Dying Fetus / Behemoth / Hypnos

Arena, Dunaj, Avstrija / 15. 12. 2000
Avtor: Črnobog

Zaradi hude suše koncertov v naši bližnji in malo manj bližnji okolici smo se morali za potešitev primarnih metalskih potreb odpeljati vse do avstrijske prestolnice Dunaja, kjer se je dotična zadeva odvijala.
Na prizorišče smo prispeli okoli pol petih in začudeni ugotovili, da ni nikjer v Areni ali njeni okolici prav nobenega plakata, ki bi napovedoval koncert. Vseeno se je kmalu izkazalo, da je lokacija prava in tudi obiskovalci so počasi začeli curljati na kup. Začetek je bil napovedan za 18:00 in do takrat se je pred Areno nabralo, po mojih ocenah, okrog 500 ljudi. Karte so začeli prodajati okoli 18:15, v dvorano pa so nas spustili nekaj čez pol sedem in kot se za avstrijsko organizacijo spodobi, ni bilo potrebno prav dolgo čakati na začetek "Antichristmas" festivala.
Prvi so nastopili Čehi Hypnos. Hypnos naj bi nastali iz članov bivših Krabathor. Predstavili so slabe pol ure klasičnega, ne pretirano brutalnega death metala, seveda popolnoma v slogu Krabathor. Kljub relativno dobremu in energičnemu nastopu množice niso pretirano navdušili, pa tudi na mene osebno niso naredili kakšnega posebnega vtisa. Pač, death metal kot death metal, vse že tisočkrat videno.
Naslednji so bili že stari znanci, Poljaki Behemoth. Tokrat sem jih videl v živo četrtič. Behemoth so mene in celotno našo druščino popolnoma razočarali. Dejstvo je, da takšni koraki nazaj, kot jih dela ta band ne vodijo nikamor. Najbolj na živce mi je šlo sledeče: zelo očitno je, da igrajo samo še za denar in prav nič več za oboževalce; spremenili so image, tako da zdaj zgledajo kot kopica klovnov; izpustili so firebreathing pri komadu From The Pagan Vastlands, ki je bil malodane njihov zaščitni znak in forsirali svoj nov album. Prav tako niso igrali prav nobenega komada z albuma Pandemonic Incantation, ki je bil povod za odlično turnejo z Deicide, na kateri je nastal eden najboljših live Cdjev (na tej turneji so pri nas nastopili 22.2.1999). Pevec Nergal se je tokrat "izkazal" s popolnoma ignorantskim odnosom do publike, kar pri njih vsekakor ni bilo v navadi. Moram reči, da mi je bilo pri njih še najbolj všeč, da so končali že v dobre pol ure, tudi oni pa so pustili publiko relativno hladno.
Povsem druga zgodba pa so Dying Fetus. O njih sicer ne vem veliko, ker sem jih prvič slišal dan pred koncertom, a ostaja dejstvo da je njim uspelo folk totalno "razrajcat". Očitno je bilo, da imajo za sabo hordo zelo zvestih oboževalcev (eden od njih je pripotoval celo iz Bosne), saj še nikoli prej nisem doživel, da bi publika death metal komade pela malodane v zboru. Igrali so nekakšno mešanico zelo brutalnega death metala, grinda ter hardcora, ki je publiko na trenutke pripravila do prave evforije. Začel se je stage diving ter HC poskakovanje, saj so njihovi fani tudi številni skejterji. Omenil bi še, da so imeli dva pevca (kitarista in basista), ki sta delovala na dveh različnih frekvencah, s pripombo, da je eden od njiju to delo opravljal neprimerno boljše od drugega. Pohvalil bi rad tudi njihovega bobnarja, ki se je resnično dobro izkazal.
Sledili so The Crown (bivši Crown of Thorns), ki so se predstavili s tako tipičnim švedskim death metalom, da je kar bolelo. Skratka dokaj dobro izveden precej brutalni death metal brez pretirane mere kreativnosti. Publika je bila ob njihovem nastopu precej ravnodušna, če pa se je že kdo razživel, pa je bilo to bolj zaradi alkohola kot zaradi njihove glasbe. Igrali so več kot eno uro, kar je za predskupino takega ranga odločno preveč. Proti koncu so že prav presedali. Imeli pa so dokaj zanimivega pevca. Možakar je bil namreč visok kar okrog dva metra.
Po končanem, dokaj dolgem ogrevanju pa se je začelo zares. Na vrsti so bili namreč Enslaved. Enslaved so začetniki norveškega viking metala, katerih gonilna sila je pevec in basist Gruntle Kjelson, ob boku pa mu stoji Ivar Bjornson, ki ga poznamo kot vodilnega pri Borknagar. Zelo zanimiv je tudi njihov image. Izgledali so namreč, kot da bi pred koncertom posekali pol gozda, iz dreves stesali ladjo ter se z njo pripeljali na Dunaj, kar je vsekakor pohvalno. Kljub temu, da sem Enslaved pričakoval z majhnim strahom, kako se bo vse skupaj razpletlo, je bil strah popolnoma odveč. Novi album Madraum, ki so ga pretežno prezentirali, v živo zveni odlično. Zelo prijetno me je presenetil Gruntle Kjelson, ki je poleg tega da je res odličen vokalist tudi zelo prijazen možakar. Njegovi vokali segajo vse od klasičnih vikinških clean sekcij do zelo brutalnega black screama.
Kot sem že omenil, so igrali predvsem komade z novega albuma, niso pa manjkale tudi uspešnice z albuma Eld, pa tudi Frost ni ostal nepozabljen. Igrali so dobro uro in zelo očitno je bilo, da njihova glasba ni namenjena prav vsem, saj se je v prvi vrsti celotna zasedba zamenjala, vse skupaj pa je postalo tudi veliko bolj disciplinirano. Ljudi, ki Enslaved poznajo, je njihov nastop popolnoma navdušil, medtem ko so bili med njihovim nastopom ostali dokaj hladni.
Okrog 23:20 so prišli na vrsto zvezde večera - Morbid Angel, ki so brez dvoma eden največjih death metal bandov. Pred nastopom so z odra odstranili druge bobne ter vso ostalo nepotrebno kramo. Že cel čas koncerta je ozadje odra krasila ogromna zastava Gateways To Annihalation in pred nastopom Morbidov so vanjo namerili reflektor, tako da je zasijala v polnem blišču. Potem se je začelo... V popolni temi so Morbid Angel prišli na oder, ter brez kakršnegakoli uvoda začeli s Summoning Redemption, ki je prvi komad na zadnjem albumu Gateways To Annihalation. Sledila sta Umalamahari in He Who Sleeps z albuma Formulas Fatal To The Flesh. Kaj kmalu je bilo jasno, da je Steve Tucker s svojim vokalom bombastično napredoval, saj je bil tokrat neprimerno boljši kot leta 1997, ko smo jih videli v Kranju. Očitno je bil takrat še preveč zelen za take ase kot so Morbid Angel. Po kratki pavzi, v kateri sta Azagtoth in Rutan zamenjala sedemstrunske kitare z običajnimi, se je show nadaljeval.
Prvi komad v drugi rundi je bil Ageless, Still I Am, potem pa so sledile uspešnice kot so: Day of Suffering, Pain Divine, Lord Of All Fevers, Thy Kingdom Come in Rapture. Temperatura v dvorani se je povzpela do vrelišča, folku pa se je dobesedno utrgalo. Sledila je zopet obvezna menjava kitar, ter dva komada z novega albuma: To The Victor in Opening The Gates, med njima pa World Of Shit (The Promised Land) s Covenanta. Ko je bilo to končano, so se hoteli že posloviti, a je folk sitnaril tako dolgo, da so prišli nazaj na oder, ter užgali še Sworn To The Black s Covenanta, za katerega so na albumu Laibach Remixes naši Laibach delali remix, zaključili pa so z enim svojih prvih komadov, Chapel Of Ghouls. Kljub temu, da smo slišali nekaj njihovih največjih uspešnic, pa je najboljše vseeno manjkalo. Niso namreč odigrali God Of Emptiness, prav tako kot tudi ne Blessed Are The Sick, ki sta po mojem mnenju (in po mnenju številnih drugih) njihova najboljša komada. Očitno Tucker le še ni toliko zrel s svojim vokalom, da bi se lahko spuščal v takšne podvige. Sam sem pogrešal tudi Covenant Of Death z albuma Formulas Fatal To The Flesh, ki so ga igrali v Kranju, zato sem pričakoval da ga bodo tudi tukaj.
Celoten nastop je bil izveden brezhibno, zelo energično, ter popolnoma profesionalno. Azagtoth cel nastop niti za sekundo ni pokazal frisa, po koncertu pa je skočil med folk ter delil avtograme in obeske. S tem je dokazal, da se Morbidi še niso prodali ter da si še vedno zaslužijo spoštovanje celotnega metalskega sveta. Za večino bandov, ki so na sceni tako dolgo, bi bilo brez dvoma bolje da razpadejo, kot pa spravljajo v sramoto sebe in ves metalski svet; Morbid Angel pa so dokazali, da death metal ni mrtev in da so še vedno bandi, ki ostajajo zvesti samemu sebi ter večnim death metal privržencem.

SORODNE VSEBINE:
12. 11. 2013Brutal Assault 2013 / Reportaže
7. 1. 2013Barge To Hell 2012 / Reportaže
11. 5. 2005Enslaved / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
18. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
KONCERTI & FESTIVALI
21. 4. 2024
1914, White Ward, Funeral Pile, Three Eyes Of The Void
Backstage, München, Nemčija
21. 4. 2024
Grima, Ultar
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
22. 4. 2024
Ozric Tentacles, Silas & Saski
TrainStation SubArt, Kranj
23. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 4. 2024
Consumer, Trigger
Kontejnr, Postojna
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana