REPORTAŽE

7. 3. 2012

Neaera / Mainline / Life In Peril

MC Pekarna, Maribor / 1. 3. 2012

»Kdor ne riskira, ne profitira.« Tokrat sem ponovno riskiral, vendar žal nisem profitiral. In kaj je bila nagrada? Pravočasno ujeti pričetek koncerta. Ker se je le štiri dni pred tem koncert v okviru turneje Sounds Of Extreme v Ljubljani pričel točno ob napovedani uri, sem sicer vedel, da se organizatorji, kot so Dirty Skunks in Sindian Underground, držijo napovedanega urnika, a mi iz osebnih razlogov do pekarniškega Kluba MC ni uspelo priti prej kot nekaj čez deveto zvečer, zato sem ob prihodu večino obiskovalcev koncerta srečal pred dvorano. Po nekaj prijazno izmenjanih besedah z vratarjem, ki je za vstop zahteval mojo klubsko izkaznico, sem se le dve minuti zatem lahko prepričal, da je v dvorani vendarle ostalo deset radovednežev, ki so spremljali tonsko vajo drugega banda večera. Vendar naj se držim vrstnega reda nastopajočih, zato sem se želel pred drugim nastopom prepričati o kakovosti slišanega prvega. Po nekajminutnem pogovoru z osebjem, ki je iz »oddaljenega« šanka spremljalo koncert, sem izvedel, da mlad hrvaški metalcore band Life In Peril ni ravno prepričal. Kar je morebiti tudi bil razlog, da je devetdeset odstotkov publike raje zbežalo ven na svež zrak, kjer so bile temperature vse kaj drugega kot zimske. Ker sem si prihranil mučno stanje v dvorani ter trpinčenja slušnih koščic, sem pod črto vseeno nekaj malega profitiral.
»Več sreče prihodnjič.« To brez trohice sarkazma ali osornosti želim drugim nastopajočim večera, Italijanom Mainline. Ko je ob pol desetih zazvenela sirena, ki v MC-ju naznanja pričetek koncerta, odziv nanjo ni bili ravno velik. Ker vsak rad špekulira, sem se tudi sam spraševal o razlogih za slab obisk oziroma večje zanimanje za družabno sedenje ob hladni pijači pred dvorano. Prvi razlog bi lahko bil neprepričljiv nastop prvega banda, drugi razlog nepoznavanje banda, ki ravnokar stoji na odru ter nezainteresiranost za spoznavanja le-tega, kot tretji in zadnji razlog pa sem pomislil na enostavno dejstvo, da si vsi želijo videti le glavni band večera in nič drugega. Mainline so po nekoliko predolgem intru prikapljali na oder, kakor so počasi prikapljali še zadnji obiskovalci v dvorano, ko se že slišali prve kitare in bobne. Pred koncertom o Mainline nisem vedel ničesar, razen kratke informacije, ki sem jo prebral na strani organizatorja. S pomočjo te sem izvedel, da kvintet igra metalcore, ki sega od počasnih atmosferičnih delov do brutalnih šusov. Osebno bi si želel več slednjega, dobil pa sem več prvega. Kot dodatna višnja na skisani smetani so me zmotili kričeči vokali, občasno mešani s čistim petjem basista. V primerjavi z bandom, ki je v zaodrju še čakal na svoj nastop, so Mainline ob (pretirani) žanrski pestrosti delovali nekoliko dezorientirani, skakanje iz ene skrajnosti v drugo je motilo in oviralo skakanje pod odrom. Tako pevcu s strani publike ni uspelu izvabiti več kot ritmično miganje z boki (tukaj ciljam predvsem na ženski del publike) ter prepričljiv aplavz po koncu posameznih komadov. In to kljub večkratnim poskusom, med katerimi je pevec celo skočil z odra ter posameznike potiskal nekoliko bližje k bandu. Dokler se dva mladca na drugi polovici koncerta nista odločila, da bosta kar sama otvorila norenje oziroma moshanju podobno skakanje, so se obiskovalci dejansko približali odru, nato so se pa spet umaknili v varno drugo polovico dvorane.
»Upanje umre zadnje.« Tako je tudi bilo. Ker sem Neaero prvič in zadnjič v živo videl in slišal v začetku leta 2007, ko so kot predskupina nastopili pred velikimi Kataklysm, moja pričakovanja niso bila ravno visoka. Drugačnega mnenja je bila publika, ki je sedaj dodobra napolnila dvorano, čeprav je še veliko manjkalo, da bi ta pokala po šivih. Sem pa med koncertom na hitro preveril, koliko obiskovalcev je ostalo pred dvorano, kjer sem presenetljivo našel le še varnostnika na svojem stolu in trojico, ki se je z njim pogovarjala. Pohvalno! V dvorani se je medtem odvijal death metal koncert s primesmi metalcora. Osebno se mi je najbolj dopadel kruleči vokal (ki je takšen tudi ostal ves čas koncerta) ter neprestano divjanje bobnov. K odrski prezenci je veliko prispeval pevec z nenehnim nagovarjanjem publike, da naj ta stopi le nekoliko bliže k odru, ter s povabili h crowd surfingu. Trajalo je nekaj časa in dovolj močnih mladcev, saj se pevec po lastnih besedah ni želel zlomiti pod kakšno krhko mladenko (katerih ni manjkalo med publiko). Po prvem neuspelem poskusu je pet ali šest mladeničev le izbralo pravo tehniko, s katero so pevca ponesli en meter daleč. Kakor koli že, pričujoča slika je pomenila, da so bili Neaera dobro sprejeti, zabava je bila na višku, tako pod odrom kot tudi na njemu. Tekom koncerta sta se band in publika v smislu vokalne pomoči iz publike ter kratkega zavzemanja odra s strani le-te večkrat zlila v eno. Poleg pevca so bili tudi ostali člani pri komunikaciji s publiko zelo aktivni, medtem ko so igranje podkrepili z intenzivnim čupanjem. Vidno in slišno navdušena publika je po (pre)hitrih petinštiridesetih minutah, ko so Neaera prvič zapustili oder, zahtevala »Zugabe«. Kar je pa tudi edini minus, ki bi ga lahko pripisal nastopu Nemcev. Nenehno skakanje in norenje očitno ne gre v nedogled, čeprav kvintetu ob petih izdanih studijskih albumih še hitro ne bi zmanjkalo repertoarja. Kratko minutažo je band želel nadoknaditi z večkrat ponovljenim povabilom k druženju pri mizi z merchandiseom in ob pivu, preden so še poslednjič udarili po instrumentih.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
8. 9. 2020Gruden / Reportaže
11. 8. 2004Neaera / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
28. 6. 2022
Chains / Løben
Reportaža
27. 6. 2022
Gloryhammer / Elvenking / Victorius
Reportaža
15. 6. 2022
Iz zakulisja: SkyEye
Reportaža
10. 6. 2022
Marduk / Doodswens
Reportaža
8. 6. 2022
Heathen / Toxik
Reportaža
2. 6. 2022
Marduk / Doodswens
Reportaža
27. 5. 2022
Rammstein / Jatekok
Reportaža
26. 5. 2022
Alive! Metal Fest
KONCERTI & FESTIVALI
28. 6. 2022
Alice Cooper, Michael Monroe
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
28. 6. 2022
Mastodon, Kvelertak, Baroness
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
30. 6. 2022
UK Tech-Fest 2022
Newark, Združeno kraljestvo
1. 7. 2022
Metaljot Raspaljot Open Air Festival 2022
Graščinsko dvorišče, Laško
2. 7. 2022
Whitesnake, Steel Panther
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
5. 7. 2022
Five Finger Death Punch
Sportarena, Budimpešta, Madžarska