REPORTAŽE

7. 3. 2012

Neaera / Mainline / Life In Peril

MC Pekarna, Maribor / 1. 3. 2012

»Kdor ne riskira, ne profitira.« Tokrat sem ponovno riskiral, vendar žal nisem profitiral. In kaj je bila nagrada? Pravočasno ujeti pričetek koncerta. Ker se je le štiri dni pred tem koncert v okviru turneje Sounds Of Extreme v Ljubljani pričel točno ob napovedani uri, sem sicer vedel, da se organizatorji, kot so Dirty Skunks in Sindian Underground, držijo napovedanega urnika, a mi iz osebnih razlogov do pekarniškega Kluba MC ni uspelo priti prej kot nekaj čez deveto zvečer, zato sem ob prihodu večino obiskovalcev koncerta srečal pred dvorano. Po nekaj prijazno izmenjanih besedah z vratarjem, ki je za vstop zahteval mojo klubsko izkaznico, sem se le dve minuti zatem lahko prepričal, da je v dvorani vendarle ostalo deset radovednežev, ki so spremljali tonsko vajo drugega banda večera. Vendar naj se držim vrstnega reda nastopajočih, zato sem se želel pred drugim nastopom prepričati o kakovosti slišanega prvega. Po nekajminutnem pogovoru z osebjem, ki je iz »oddaljenega« šanka spremljalo koncert, sem izvedel, da mlad hrvaški metalcore band Life In Peril ni ravno prepričal. Kar je morebiti tudi bil razlog, da je devetdeset odstotkov publike raje zbežalo ven na svež zrak, kjer so bile temperature vse kaj drugega kot zimske. Ker sem si prihranil mučno stanje v dvorani ter trpinčenja slušnih koščic, sem pod črto vseeno nekaj malega profitiral.
»Več sreče prihodnjič.« To brez trohice sarkazma ali osornosti želim drugim nastopajočim večera, Italijanom Mainline. Ko je ob pol desetih zazvenela sirena, ki v MC-ju naznanja pričetek koncerta, odziv nanjo ni bili ravno velik. Ker vsak rad špekulira, sem se tudi sam spraševal o razlogih za slab obisk oziroma večje zanimanje za družabno sedenje ob hladni pijači pred dvorano. Prvi razlog bi lahko bil neprepričljiv nastop prvega banda, drugi razlog nepoznavanje banda, ki ravnokar stoji na odru ter nezainteresiranost za spoznavanja le-tega, kot tretji in zadnji razlog pa sem pomislil na enostavno dejstvo, da si vsi želijo videti le glavni band večera in nič drugega. Mainline so po nekoliko predolgem intru prikapljali na oder, kakor so počasi prikapljali še zadnji obiskovalci v dvorano, ko se že slišali prve kitare in bobne. Pred koncertom o Mainline nisem vedel ničesar, razen kratke informacije, ki sem jo prebral na strani organizatorja. S pomočjo te sem izvedel, da kvintet igra metalcore, ki sega od počasnih atmosferičnih delov do brutalnih šusov. Osebno bi si želel več slednjega, dobil pa sem več prvega. Kot dodatna višnja na skisani smetani so me zmotili kričeči vokali, občasno mešani s čistim petjem basista. V primerjavi z bandom, ki je v zaodrju še čakal na svoj nastop, so Mainline ob (pretirani) žanrski pestrosti delovali nekoliko dezorientirani, skakanje iz ene skrajnosti v drugo je motilo in oviralo skakanje pod odrom. Tako pevcu s strani publike ni uspelu izvabiti več kot ritmično miganje z boki (tukaj ciljam predvsem na ženski del publike) ter prepričljiv aplavz po koncu posameznih komadov. In to kljub večkratnim poskusom, med katerimi je pevec celo skočil z odra ter posameznike potiskal nekoliko bližje k bandu. Dokler se dva mladca na drugi polovici koncerta nista odločila, da bosta kar sama otvorila norenje oziroma moshanju podobno skakanje, so se obiskovalci dejansko približali odru, nato so se pa spet umaknili v varno drugo polovico dvorane.
»Upanje umre zadnje.« Tako je tudi bilo. Ker sem Neaero prvič in zadnjič v živo videl in slišal v začetku leta 2007, ko so kot predskupina nastopili pred velikimi Kataklysm, moja pričakovanja niso bila ravno visoka. Drugačnega mnenja je bila publika, ki je sedaj dodobra napolnila dvorano, čeprav je še veliko manjkalo, da bi ta pokala po šivih. Sem pa med koncertom na hitro preveril, koliko obiskovalcev je ostalo pred dvorano, kjer sem presenetljivo našel le še varnostnika na svojem stolu in trojico, ki se je z njim pogovarjala. Pohvalno! V dvorani se je medtem odvijal death metal koncert s primesmi metalcora. Osebno se mi je najbolj dopadel kruleči vokal (ki je takšen tudi ostal ves čas koncerta) ter neprestano divjanje bobnov. K odrski prezenci je veliko prispeval pevec z nenehnim nagovarjanjem publike, da naj ta stopi le nekoliko bliže k odru, ter s povabili h crowd surfingu. Trajalo je nekaj časa in dovolj močnih mladcev, saj se pevec po lastnih besedah ni želel zlomiti pod kakšno krhko mladenko (katerih ni manjkalo med publiko). Po prvem neuspelem poskusu je pet ali šest mladeničev le izbralo pravo tehniko, s katero so pevca ponesli en meter daleč. Kakor koli že, pričujoča slika je pomenila, da so bili Neaera dobro sprejeti, zabava je bila na višku, tako pod odrom kot tudi na njemu. Tekom koncerta sta se band in publika v smislu vokalne pomoči iz publike ter kratkega zavzemanja odra s strani le-te večkrat zlila v eno. Poleg pevca so bili tudi ostali člani pri komunikaciji s publiko zelo aktivni, medtem ko so igranje podkrepili z intenzivnim čupanjem. Vidno in slišno navdušena publika je po (pre)hitrih petinštiridesetih minutah, ko so Neaera prvič zapustili oder, zahtevala »Zugabe«. Kar je pa tudi edini minus, ki bi ga lahko pripisal nastopu Nemcev. Nenehno skakanje in norenje očitno ne gre v nedogled, čeprav kvintetu ob petih izdanih studijskih albumih še hitro ne bi zmanjkalo repertoarja. Kratko minutažo je band želel nadoknaditi z večkrat ponovljenim povabilom k druženju pri mizi z merchandiseom in ob pivu, preden so še poslednjič udarili po instrumentih.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
8. 10. 2015Metal Erection Vol. III / Reportaže
19. 10. 2010Neaera / Novice
15. 7. 2015WelicoRuss / Reportaže
7. 6. 2010Neaera / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
16. 9. 2021
KoD: Sober Assault, Licence to Hate, Life on Display
Orto Bar, Ljubljana
16. 9. 2021
Mentors, Uporabniki
Dvorana Gustaf, Maribor
18. 9. 2021
Ostrigina metalurgija: Ways of a Heretic, Ensanguinate, Human Host Body
MKC Pri rdeči ostrigi, Škofja Loka
18. 9. 2021
Karst Rock fest
Camping Pian del Grisa, Italija
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana