REPORTAŽE

23. 1. 2012

Ondskapt / The One / Somrak

Orto Bar, Ljubljana / 16. 1. 2012

V sklopu turneje Ominous Worship Of The Divine so se v Ljubljani ustavili švedski black metal (o)kultneži Ondskapt, ki jih na turneji spremljajo še britanski Grki The One in domača obalna zasedba Somrak. Za promocijo je bilo dobro poskrbljeno in moja pričakovanja so bila na visokem nivoju. Od koncerta zasedbe Watain v Mariboru je minilo ravno dovolj časa, da si je moja duša zaželela ponovnega črnometalskega rituala, serviranega na švedski način. Da se je koncert pri nas sploh zgodil, gre zasluga dvojici Dirty Skunks, ki sta nesebično priskočila na pomoč promotorjem turneje. Posledično je to potegnilo za seboj tudi spremembo lokacije iz Metelkove v meni vse bolj odtujeni Orto bar.
Če smo se z leti le navadili, da se koncerti začnejo ob načrtovani uri, temu ta večer ni bilo tako. Torej ravno dovolj za krajši klepet z življem pred Orto barom, ki se je vztrajno kopičil. Med obiskovalci je bilo prisotnih kar nekaj novih fac, kar toplo pozdravljam. Nato pa, željno pričakovan začetek koncerta. Meglica se je razpršila z odra med publiko in pozicije so zasedli prvi v nizu, domača četverica Somrak. Večer so odprli s skladbo Altars Of His Beneath, nov štiklc s prihajajoče težko pričakovane druge plošče. V prvi meri me je presenetilo solidno ozvočenje in razločnost vseh inštrumentov, a le do momenta, ko se je vključil tudi vokal. Žal je bil ta prenaglas do te mere, da je zasenčil vse inštrumente in jih naredil manj razločne. Nov komad se je precej razvlekel in skozi večji del deloval dokaj monotono. Morebiti bi v prihodnje lahko Somrak svoj nastop odprli s kakšnim od komadov, ki je publiki bolj znan. S tem bi med obiskovalci hitreje ustvarili primerno vzdušje, nove stvaritve pa predstavili tekom koncerta. Tako pa se je že v samih začetnih momentih publika praktično zacementirala in v večjem delu ostala precej ravnodušna. Sledil je še en nov komad Apotheosis, med katerim se je del obiskovalcev že polagoma prepustil toku pravovernega black metala. No, vrhunec nastopa pa je bil definitivno že vsem poznani Banished Into The Void s prvenca The Abhorred Blessings. Tukaj so končno popustile zadnje zavore. V rokah J.D.-ja se je znašla sveta knjiga krščanstva, ki se je je lotil z obrednim pljunkom, trganjem listov in lučanje le-teh med obiskovalce, medtem ko so v ozadju grmeli hitri bobni in suverena kitarska linija z odlično bas podlago. Somrak so tako končali veliko prekratek nastop, publika pa na žalost ni premogla večje vzpodbude in namesto, da bi slišali še kakšnega od kultnih komadov je band nemo zapustil oder. Tisti trenutek še slutil nisem, da je bila to svetlejša točka tistega večera in v pričakovanju naslednjega banda odhitel na zrak.
Ta poteza se je izkazala za pravo, saj me je po povratku pričakal močno zadimljen prostor z ostrim vonjem po cerkvenem kadilu. Nad odrom je visela črna zastava z belim pentagramom, na oder pa sta stopila le dva možakarja, odeta v meniško opravo. The One je duet, ki skupaj sodeluje od 2006 dalje in je v rokerskem baru tako pričaral (anti)cerkveni obred. Da lahko dvojica glasbenikov na odru odlično deluje smo se prepričali že lani na koncertu več kot odličnih Inquisition in prvi občutki so bili podobni tisti izkušnji, a so se dokaj hitro razvodeneli. The One z enoličnim kitarskim riffom, ob podpori doslednega blast beatanja in naravnost šamanskim vokalom, doseže mantro vibracij in občutij, s katerimi poslušalca ritualno popelje onkraj znanega. Žal energije, ki jo premoreta na njunih studijskih ploščah (v mislih imam predvsem zadnjo I, Master), nista znala v celoti udejaniti v živo. Šibek zvok, bobnarjeve težave in na koncu še tehnični problemi s kitaro, so utopili vse iluzije nadnaravnega in priča smo bili še enemu kratkemu nastopu, ki ni izpolnil pričakovanj.
Sledila je nerazumljivo dolga pavza, ki je pošteno ohladila publiko. Prihod članov Ondskapt je tako odzvenel v prazno, brez evforije. Svoj nastop so odprli s komadom I. z njihove prve plošče Draco Sit Mihi Dux. Zvočna slika se je še poslabšala, ritem kitara se je v miksu popolnoma izgubila. Za nameček pa je nastop frontmana Acerbusa deloval zelo neprepričljivo, skoraj nezainteresirano in situacije ni izboljšal niti poziv publiki »Come on, motherfuckers!« ter pri večini dosegel samo še večji odpor. Sledil je komad Feeding The Flames z druge plošče Dödens Evangelium. Kar je moč slišati na plošči se je ta večer v živo popolnoma skazilo ob prej naštetih dejavnikih. Vmes so ob tehnični pomoči le uspeli usposobiti ritem kitaro in koncert je med komadom Ominous Worship Of The Divine le zaživel, vsaj prvi dve vrsti. Skozi čas se je vzdušje resnično popravilo in doseglo svoj vrh v Djävulens Ande, ki pa je bil tudi zadnji komad tega večera, čeravno so imeli »ustvarjalci zla« na spisku še kakšno skladbo ali dve, do izvedbe le-teh pa ob precejšnji apatičnosti publike ni prišlo.
Ni potrebno izpostavljati, da ta koncert ni izpolnil mojih velikih pričakovanj. Ta večer je šlo marsikaj narobe, gre za kar nekaj dejavnikov in zmes vseh teh je botroval k podpovprečni koncertni izkušnji. Veseli me dejstvo, da je bilo na dogodku nekaj svežih obrazov in upam, da jih ta večer ni odvrnil od nadaljnjega raziskovanja tega ekstremnega žanra, ki se kot kaže, tudi sam bori s krizo identitete.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
13. 1. 2012Ondskapt, The One, Somrak / Novice
5. 1. 2012Ondskapt, The One, Somrak / Novice
22. 12. 2010Ondskapt, Somrak / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
1. 2. 2023
The Canyon Observer
Reportaža
31. 1. 2023
Iz zakulisja: Dark Sphere
Reportaža
24. 1. 2023
Dirty Skunks Fest: 20 Years of Stench, 2. dan
Reportaža
23. 1. 2023
Dirty Skunks Fest: 20 Years of Stench, 1. dan
Reportaža
5. 1. 2023
Space Unicorn on Fire
Reportaža
23. 12. 2022
Iz zakulisja: Morost
Reportaža
20. 12. 2022
Kadilnica of Death: Pelhan, Challanger, Black Ivy
Reportaža
19. 12. 2022
Cowboys From Hell / Kaoz
KONCERTI & FESTIVALI
6. 2. 2023
Twilight Force, Seven Spires, Silver Bullet
Orto Bar, Ljubljana
6. 2. 2023
Grift, Gašper Letonja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 2. 2023
Warlung, Kadabra
MKNŽ, Ilirska Bistrica
9. 2. 2023
Inmate, Mojstri Pasivne Agresije
Orto Bar, Ljubljana
9. 2. 2023
Bring Me The Horizon, A Day To Remember
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
10. 2. 2023
Metal Kittens: Spirits of Stygia, Smrt, In Heaven
MC Podlaga Sežana, Sežana