Na današnji dan
1983
Cliff Burton odigra svoj prvi koncert z Metallico
NAGRADNE IGRE
Traja do: 10. 3. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

5. 4. 2011

Paganfest 2011

Cvetličarna, Ljubljana / 23. 3. 2011

Rock the Nation nas večkrat na leto preseneti z zanimivimi paketi, ki so nekako centrirani na en žanr. Tako smo doživeli Heidenfest, Thrashfest, Power of Metal, nedavno pa se je odvil še Paganfest, ki je nekako poudarjal folk, black, pagan in v enem primeru celo death metal. Prva slabost Paganfesta je bila, da se je vse skupaj začelo prezgodaj, tako prvi dve skupini Kivimetsän Druidi in Arafel nista dobili pravega odziva.
Kot prvi so na oder stopili Kivimetsän Druidi, ki so predstavljali simfonični folk metal. Še ena hibridizacija žanrov, ki se ni ravno posrečila. Publika se je raje posvečala svoji pijači zunaj, kot pa da bi skupini dala priložnost. No, tisti majhen delež občinstva se je navduševal nad simpatično pevko, kar je pa tudi vse. Podobno se je zgodilo z Arafel, ki je pripeljala malenkost več publike; verjetno zaradi bivšega pevca skupine Equilibrium, Helgeja Stange. Arafel so napram prvi skupini pristopili bolj agresivno, s tem da je bilo prisotnih nekaj black metal elementov. Oči so si mnogi pasli nad simpatično violinistko, kar je več kot dober razlog za ogled takega koncerta, tudi če glasba ni ravno v skladu z interesi.
Varg je bila ena izmed skupin, ki je imela večji potencial kot prvi dve, sodeč po dobrem odzivu na Metalcampu. Kljub temu da opisi pravijo, da naj bi šlo za pagan/viking metal se je zdelo, da Varg posegajo največ po black metalu. »Namazanci« Varg so v štiridesetih minutah predstavili presek svoje diskografije in dobili za odigrano zelo dober odziv. Publika je proti koncu sodelovala že z moshanjem, Varg pa so zapustili oder z nasmeškom, upajoč, da se čimprej vrnejo z daljšim setom.
Ena najbolj pričakovanih skupin so bili povsod opevani Moonsorrow, ki slovijo po izredno dolgih skladbah in pristnosti. Še dodaten plus si zaslužijo, da kljub prepoznavnosti niso začeli pisati besedil v angleškem jeziku, temveč še vedno v finskem. Za navdušenje nad Moonsorrow njihov nastop ni bil ravno ustrezen. Zagodel jo je zvok, bas bobni so bili namreč tako naglas, da so drugi inštrumenti zelo slabo prišli do izraza. Vseeno je publika neizmerno uživala in jih podpirala s čupanjem itd. Kljub vsej pozitivni atmosferi so se pri Moonsorrow pojavili nekateri pomisleki. Čemu tako dolge skladbe, ki so nepotrebno razvlečene s preveč ponavljajočimi deli? Kar je rezultiralo predvsem v izgubi dinamike, kljub kakšnemu folk vložku. Mogoče so Moonsorrow v nekih ozirih unikatni, a žal glasba pove bistvo in pri tem je mnogokrat padla beseda precenjeno. Na koncu, po precej dolgočasnem nastopu Korpiklaani, so Moonsorrow izpadli pravzaprav kot svetla točka tega festivala.
Za mnoge pa so bili svetla točka legende švedskega death metala, ki se ukvarjajo z vikinško tematiko, Unleashed. Z Unleashed smo imeli večjo srečo kot Moonsorrow, kar se zvoka tiče. Kar se tiče nastopa pa tudi, vsaj tako je veljalo za tiste, ki so sodelovali z norenjem pod odrom. Unleashed, ki obstajajo že enaindvajset let, se ne vidi znakov utrujenosti. Pevcu Johnnyju Hedlundu na čase malce peša vokal, vendar je bil nastop v celoti odigran suvereno in brez večjih napak. Edina škoda je bila, da so imeli Unleashed na voljo premalo časa, da bi odigrali še kakšen starejši komad, tako da smo bili deležni le skladb Before The Creation Of Time in Into Glory Ride, ostalo pa je bil poudarek na novejših stvaritvah in seveda na zadnjem albumu As Yggdrasil Trembles. Napram zadnjemu koncertu v Gali hali je bilo prav presenetljivo, kako dober odziv so dobili Unleashed, ko je kazalo, da so se mnogi nanje požvižgali. Upamo, da bodo Unleashed prišli še enkrat in z bolj ustreznim supportom.
Setlista Unleashed: Courage Today, Victory Tommorow, This Is Our World Now, The Longships Are Coming, This Time We Fight, Wir Kapitulieren Niemals, Don't Want To Be Born, Black Horizon, In Victory Or Defeat, Into Glory Ride, Midvinterblot, Hammer Batallion, Before The Creation Of Time.
Korpiklaani so v Sloveniji že stari znanci. Ne mine leto, da se famozni folk metalci ne bi pojavili pri nas. Resda odličen band za žuranje, a njihove skladbe zvenije precej enolično, ne glede na vpeljavo harmonike in violine, kar daje predvsem kičast občutek. Ves čas se je zdelo, da so na oder skočili distorzirani Agropop. Nastop Agropop in Korpiklaani se razlikuje le v tem, da Korpiklaani ne igrajo na gasilskih veselicah, kljub temu da bi bili tam idealni za promocijo alkoholnih pijač, sodeč po naslovih skladb a la Vodka, Tequila (in neodigrani Beer Beer). In ko zagrizen metalec misli, da je slišal vse hudo, se naenkrat odigra še Iron Fist od Motörhead – s harmoniko in violino. Ubogi Lemmy; ko bo slišal tole, bo verjetno začel razmišljati o množičnem poboju ali mogoče celo samomoru. Korpiklaani so se sicer izkazali s solidnim nastopom, a na koncu je bil priokus precej grenak zaradi slabega zvoka.
Dobro obiskan Paganfest je bil dovoljšen dokaz, da bo Rock The Nation presenetil z njim še naslednje leto, saj trend folk metala še ni upadel in še nekaj časa tudi ne bo.

SORODNE VSEBINE:
10. 7. 2015Nummirock 2015 / Reportaže
3. 4. 2012Unleashed / Novice
25. 5. 2009Varg Vikernes / Novice
5. 10. 2007Korpiklaani / Novice
29. 11. 2006Unleashed - Midvinterblot / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 2. 2024
Voltumna / Taste Of Plague
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
KONCERTI & FESTIVALI
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija
8. 3. 2024
Dan rock žena 2024: Nervosa, Hellcats, Rougenoire
Orto Bar, Ljubljana