Na današnji dan
1987
Testament debitirajo z albumom The Legacy
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

28. 1. 2020

Phantasmagoria / Cold Storm

MC Pekarna, Maribor / 25. 1. 2020

Le en dan po black in doom dogodku z Ghost Of Veronica in Old Night v ljubljanski Gromki sem že imel na muhi drug koncertni dogodek. Tokrat v Mariboru in tematsko ponovno izven okvirjev, ki predstavljajo moje osebne glasbene preference. V štajerski prestolnici sta bila na meniju dark rock in dark wave, ki so ju postregli kultni Hrvati Phantasmagoria in vzhajajoče ime dark wave scene Cold Storm. Program sobotnega večera se je začel ob 21. uri:

20.00 vrata
21.00 DJ Marko Obscura (Coffins as Beds)
22.00 Cold Storm
23.00 Phantasmagoria
00.30 Afterparty w/ DJ Tomi Phantasma in DJ Marko Obscura

Novico o tem, da bo DJ Marko Obscura vrtel glasbo tudi pred nastopom gostov iz Nemčije, sem izvedel relativno pozno, in sicer na večer dogodka, le nekaj ur pred njegovim začetkom. In ker nisem vedel, kaj naj točno pričakujem, sem tudi nekoliko zmedeno strmel na oder, medtem ko je iz zvočnikov prihajala glasna glasba. Skozi kasnejši pogovor z Markom Obscuro sem lahko izvedel, da je odvrtel EP svoje zasedbe Coffins as Beds, s katero se trenutno mudi po nemških odrih. Le za sobotni nastop dolgoletnega prijatelja Tomija Phantasme in njegovega banda Phantasmagoria je Marko za en večer prekinil turnejo in v klubu MC Pekarna predstavil EP s štirimi dark wave komadi, ki so nastali enkrat v devetdesetih prejšnjega stoletja.

Z nekoliko zamude je oder zavzela trojica z imenom Cold Storm. Dejansko gre za tandem Mad Tax in Cem Bergerac, ki v živo nastopa kot trio. Zasedba ima za seboj eno izdajo, in sicer album Stealth Punk, kateremu so Bavarci posvetili večji del nastopa. Gre za kombinacijo dark wave, electro, dark/synth pop glasbe s primesmi industrial metala, vendar vse skupaj zveni dosti bolj popish kot metalsko. A kreacije iz hiše Cold Storm so vse kaj drugega kot mainstreamovski pop, saj njuno glasbo preveva izredno hladno in mračno vzdušje. Atmosfera je dodatno začinjena z maničnim vokalom, ki besedila komadov, kot so Second Lie, Lie And Deny Yourself ali Slave Mantra, predstavijo v luči pesimizma in norosti.

Dosti bolj tradicionalno so zveneli Hrvati, glavne zvezde večera. Pri Phantasmagorii gre za zasedbo, ki je nastala kot reakcija na postpunk sceno konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, in sicer z namenom, da ustvari nekaj drugačnega. In medtem ko so si že v času bivše skupne države Jugoslavije prislužili kultni status, jim kljub veliki prepoznavnosti nikoli ni uspelo izdati uradnega polnopravnega studijskega celovečerca. Namesto tega je zasedba s svojimi najprepoznavnejšimi komadi, kot so Alex, Poziv u raj, Ja gledam svojim očima ali Better World, sodelovala pri izdaji nekaterih kompilacij za Croatia Records, Dancing Bear ali Rock Eksplozija, minulo soboto pa je večino teh zaigrala tudi v živo. Nekdanjo temačnost in mističnost je band, ki v živo namesto pravega bobnarja še zmeraj uporablja ritem mašino, ustvaril z debelo umetno meglo, ki je dodobra onemogočala jasen pogled na posamezne člane, svoje pa je zagotovo v prvi vrsti tudi naredil njihov dark rock, ki ni zmeraj sestavljen iz avtorskega gradiva. Slišali smo namreč več priredb, najslavnejša med njimi pa je zagotovo bila priredba pesmi She's Lost Control angleških postpankerjev Joy Division. Sicer brezhiben nastop je bil za nekaj minut prekinjen, ker je kitarist moral zamenjati počeno struno, a po tem je potekal nastop do konca brez negativnih presenečenj. Po slabi uri in pol je zasedba zaključila svoj nastop s še enim svojim hitom, dodatno priredbo z naslovom Djevojka od bronce legendarnih makedonskih dark rockerjev Mizar.

Čeprav sem se minuli konec tedna še enkrat več znašel na meni bolj ali manj neznanem glasbenem terenu, sem v družbi nekaj desetglave množice preživel prijeten in poučen večer. In četudi nisem tako energično migal z boki kot večji del mladenk v dvorani – konec koncev pri meni tudi ne bi izgledalo tako privlačno – sem prepričan, da se bom še kdaj udeležil tematskega večera Danse Macabre, ki je v opisani izvedbi doživel svojo drugo edicijo.

SORODNE VSEBINE:
29. 8. 2016Metaldays 2016, 4.dan / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
18. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
KONCERTI & FESTIVALI
21. 4. 2024
1914, White Ward, Funeral Pile, Three Eyes Of The Void
Backstage, München, Nemčija
21. 4. 2024
Grima, Ultar
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
22. 4. 2024
Ozric Tentacles, Silas & Saski
TrainStation SubArt, Kranj
23. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 4. 2024
Consumer, Trigger
Kontejnr, Postojna
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana