Na današnji dan
1983
Anvil izdajo svoj tretji album Forged in Fire
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

18. 12. 2023

Rotten Sound, Warfuck, Extreme Smoke 57

Mostovna, Nova Gorica / 14. 12. 2023

Pretekli četrtek so Novo Gorico pretresli blast beati koncerta treh grind zasedb z različnih koncev Evrope z zgodovinsko finsko grind mašino Rotten Sound, ki je 31. marca letos izdala osmi dolgometražec Apocalypse.

Obisk Mostovne je bil zame kot skok v preteklost, ko sem v mlajših letih začel obiskovati prve koncerte – zbirališče, pot, navdušenje, ki narašča z vsakim kilometrom, srečanje s prijatelji s koncertov … Prihod na koncert je rahlo zakasnila le policijska kontrola na meji, ki so jih pred kratkim ponovno vzpostavili.

Ko nam je končno uspelo priti do dvorane, so bile slovenske grind legende Extreme Smoke 57 že v akciji pred napol polno dvorano. Domačini zaradi dolge aktivnosti veljajo za institucijo na slovenski ekstremni sceni, kar je bilo mogoče razbrati tudi iz odličnega nastopa. Brutalni grind z odtenki punka je predvidljivo vlival vedno močnejšo vitalnost prisotni množici, ki je navdušeno poslušala, čeprav je ostala še precej statična.

Sledil je nastop francoskega power dueta Warfuck. Če je bilo med tonsko vajo skoraj hecno slišati francoske izgovorjave angleških besed, je dvojica z glasbo takoj pokazala, koliko je njena glasba resna zadeva. Warfuck sta si z nohti in kremplji prislužila mesto v izredno živi evropski grind sceni in na turneji predstavljata nov album Diptyque, ki sta ga izdala preteklega aprila. Glasba banda je uničujoča kot toča, v oscilaciji med hitrim in »kaj se sploh dogaja tu«, kjer je bobnar kot mašina ustvarjal rafale, vokal/kitara pa dokončata z zvočnim uničenjem kot zažigalno orožje. Nastop Warfuck je bil namreč tako intenziven, da so tudi poskusi moshpitov propadali v kratkem času, saj so glasba in izvajalca pogoltnili vso pozornost množice pred odrom, ki je kot hipnotizirana strmela na oder.

Ob koncu so na oder stopili veterani Rotten Sound. Za finski band, aktiven že 30 let, so razne predstavitve popolnoma odvečne. Starošolski grind je kmalu začel česati vsakega po vrsti od prisotnih, določeni edinskosti koncerta pa je pripomoglo še dejstvo, da si je vokalist Keijo Niinimaa na Češkem huje poškodoval nogo, točneje vezi na gležnju, zaradi česar se je premikal na berglah in je koncert odpel sede. Seveda je bila energija banda vsekakor zelo visoka, nastop pa brezhiben. V primerjavi z Warfuck prisotnost basa glasbi Rotten Sound daje še večjo globino. Tudi stilistična izbira igranja številnih komadov v zaporedju brez premora med enim in drugim je občinstvo pogosto puščala dobesedno brez sape. Skupina je predstavila številne komade z novega albuma Apocalypse, ob seveda neki meri starejšega materiala. Za nastop headlinerjev so tudi moshpiti trajali malo dlje, sicer je to bilo le 30 sekund v primerjavi s 25 na prejšnjem nastopu. Skupina je na zahtevo občinstva odigrala še bis, in to ne dvosekundni, temveč kar triminutnega s pripombico »Hope you guys won't get bored during this«. Čeprav je moja koncentracija zmožna zdržati le 20 sekund naenkrat, mi pa vsekakor ni bilo dolgčas.

Nasilnih lekcij grinda je bilo konec približno opolnoči, ko smo se s tinitusom vrnili domov.

SORODNE VSEBINE:
17. 1. 2013Rotten Sound / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
27. 3. 2024
Cynic / Obscura / Cryptosis
Reportaža
26. 3. 2024
Enslaved / Svalbard / Wayfarer
Reportaža
25. 3. 2024
Taake / Nordjevel / Theotoxin
KONCERTI & FESTIVALI
13. 4. 2024
Eruption, Necrosophy, Xenogod
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
13. 4. 2024
Claustrum, Intoxichate, Gastritis
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
13. 4. 2024
Metal razpaljotka: Fanteria di prima linea, Spirits of Stygia
Baza 13, Kočevje
13. 4. 2024
Riot Squad, La Squadra Demolizioni, Exit Catacomb
Bizarnica pri Mariči, Metelkova, Ljubljana
14. 4. 2024
Finntroll, Suotana, Metsatöll
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana