REPORTAŽE

14. 7. 2020

Srd / Britof

Letni vrt Gale Hale / 11. 7. 2020

Dobro je, da so se spet začeli koncerti. In dobro je, da so koncerti kakovostni, za kar je trenutno zagotovo kriva situacija v zvezi s koronavirusom. Kako to mislim? V tem času si po mojem mnenju noben organizator ne bo privoščil delati koncerte s kar enim bandom, za katerega obstaja potencialna nevarnost, da mu bo prinesel minus na bančnem računu. Sicer drži, da smo ljubitelji koncertov zaradi suše minulih mesecev s tega vidika povsem podhranjeni, a osebno pa še vseeno ne čutim tako močnega pomanjkanja, da bi se moral v slogu »v sili še hudič muhe žre« napajati ob vsakem koncertnem dogodku, ki je ali še bo napovedan v naslednjih tednih in mesecih. In zato sem vesel, da aktualna ponudba sledi načelu »kvaliteta pred kvantiteto«, kar je tudi eden izmed razlogov – seveda poleg številnih ukrepov, ki jih je treba upoštevati pri pripravi takšnih dogodkov –, da se koncerti po omenjeni suši še niso razpasli kot gobe po dežju.

Po petkovem koncertu The Canyon Observer pred mariborskim hostlom Pekarna sem izkoristil priložnost, da se udeležim še naslednjega, in sicer v Ljubljani, kjer so na letnem vrtu Gala Hale nastopili Britof in Srd. Čeprav je kazala vremenska napoved za soboto že lep čas bolj slabo, se tokrat nisem želel ravnati po vremenu in koncerta ne obiskati. Sicer sem upal, da bo dež do večera kljub vsemu nekoliko ponehal, saj mi nikakor ne paše biti moker do gat. Sprva je kazalo, da se bomo morda izognili dežju, a na koncu smo bili vseeno mokri. Deževati je začelo malo po začetku koncerta, nehalo pa je nekje na polovici nastopa drugega banda, kar je v praksi pomenilo, da smo lahko pospravili dežnike, zaščitne maske pa so ostale.

Ker se morajo koncerti dogovorjeno zaključiti do 10. ure zvečer, je trojica Britof točno ob osmih stala na odru. Petkovo srečanje z dotičnimi Slovenjgradčani je bilo moje tretje, njihovi nastopi pa v mojih očeh in ušesih postajajo zmeraj bolj privlačni in zanimivi. Morda med drugim tudi zato, ker sem si tokrat lahko vzel zanje več časa in energije kot januarja na Dirty Skunks Festu 2020. V moje zadovoljstvo sem ugotovil, da marsikateri novi komad – band je predstavil kar štiri z novega studijskega albuma – zveni podobno novejšim vižam iz hiše Darkthrone. Prav navdušen sem torej nad dejstvom, da imamo v Sloveniji tovrsten new wave heavy metal band. A kdor pozna Britof, ve, da ti niso samo to, da mešajo svoj metal še s stoner glasbo in rockom 70-ih prejšnjega stoletja. Da vse skupaj poganja d-beat mašinerija, medtem ko nesmrtni Lemmy še živi med drugim tudi s pomočjo Britof, pa menda ni treba posebej razlagati.

Trojček iz Slovenj Gradca je začel in zaključil nastop s komadi s samonaslovljenega prvenca, vmes ponudil ekskluzivni štikl Ouroboros s kompilacije Metal 4 Lignit, nakar je po tehničnih težavah bas kitarista napočil čas za že omenjene nove viže – prav v teh pa sem zaznal največjo mero rocka 70-ih. Poleg omenjene težave, ki jo je tehnično osebje hitro odpravilo in jo je band prebrodil z dodatno šalo ali dvema, pa se je med solažami kot manjša Ahilova peta nastopajočih izkazalo pomanjkanje dodatne kitare, sicer pa sem oziroma smo bili navzoči kar zadovoljni z njihovim nastopom.

Setlista Britof: Night Stalker, Souless, Ouroboros, Pilgrim Stomp, Pathetic Grin, The Fiend, Scum of the Earth, Sin Train.

Glavni band večera so bili prekmurski Srd. Sicer je večina obiskovalcev s svojo navzočnostjo podprla oba nastopajoča banda, a za odtenek več nas je pa vseeno bilo med headlinerskim nastopom večera. Srd so v preteklosti izdali album Smrti sel in split s Shining, toda do teh komadov smo se morali še prebiti. Prva polovica nastopa je bila namreč strogo posvečena novim oziroma še neizdanim komadom. Vremenu in žanru so Srd v blackmetalski maniri kljubovali že kar s prvim komadom, ki nosi naslov Sonce. Gre za komad, ki se razvije iz všečnega intra, za katerega pa ne vem, ali je del Sonca ali bo na prihajajočem albumu zavzel samostojno mesto. In kaj mi je tako všeč? Na eni kitari temelječa melodija ima zame neko melanholično vrednost, saj me spominja na glasbo iz starih kavbojk, po drugi strani se mi pa zdi riff enostavno dober. Z nadaljevanjem predstavljanja enega neizdanega komada za drugim sem dobil občutek, kot da sem že na release partyju novega albuma, kjer pa me je zmotila okoliščina, da komadov ne poznam. Novi komadi so zveneli deloma monotoni, kar je poskrbelo za dvojni učinek. Ker so počasni in mirnejši, smo jim laže sledili, medtem ko so nas po drugi strani peljali v neznano, zaradi česar sem tu in tam izgubil fokus. Me prav zanima, kako bodo ti komadi izpadli v kontekstu celotnega albuma.

S Srečo na vrvici pa smo bili deležni komada, ki je sicer nov, a je že bil izdan na omenjenem splitu. Toda dotični komad ni pomenil preseka v nastopu Srd samo zato, ker je bil poznan, temveč tudi zaradi njegove dinamike. Osebno imam pač raje dinamičen (black) metal, ki mu uporaba dvojnega bas bobna ni tuja, zato se je tudi pri meni – kot pri ostalih – zamenjalo razpoloženje, ki je postalo konkretno vedrejše. Ko so obiskovalci zaradi prenehanja dežja lahko pospravili dežnike in je bil spet omogočen nemoten pogled na oder, se je sčasoma tudi pod njim razvnelo vzdušje do kratkega moshanja. Po sedmih komadih oziroma 45 minutah so Srd zapustili oder in nas pustili čakati. Morda se iz zaodrja sploh ne bi vrnili, če se po kakšni minuti ali dveh ne bi nekdo spomnil, da ne bi bilo slabo, če jih poskušamo priklicati nazaj na oder. Po vsega 6-minutnem premoru je bila mrka druščina ponovno zbrana na odru in pripravljena na veliki finale z naslovom Soči. Med predstavitvijo tega je še enkrat več prišlo do izraza slabo ozvočenje vokalov, zaradi katerega že predhodno nisem slišal spremljevalnih vokalov basista in enega kitarista. A to bi tudi bilo vse, kar imam povedati negativnega čez celotni nastop Prekmurcev oziroma o celotnem večeru nasploh. Hvala!

SORODNE VSEBINE:
14. 7. 2020Srd / Britof / Galerija
5. 12. 2017Batushka / Srd / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 6. 2022
Guns N’ Roses / Gary Clark Jr. / Tyler Bryant & The Shakedown
Reportaža
29. 6. 2022
Distoržn: Ater Era / Snøgg / Morost
Reportaža
28. 6. 2022
Chains / Løben
Reportaža
27. 6. 2022
Gloryhammer / Elvenking / Victorius
Reportaža
15. 6. 2022
Iz zakulisja: SkyEye
Reportaža
10. 6. 2022
Marduk / Doodswens
Reportaža
8. 6. 2022
Heathen / Toxik
Reportaža
2. 6. 2022
Marduk / Doodswens
KONCERTI & FESTIVALI
30. 6. 2022
UK Tech-Fest 2022
Newark, Združeno kraljestvo
1. 7. 2022
Metaljot Raspaljot Open Air Festival 2022
Graščinsko dvorišče, Laško
2. 7. 2022
LJSAF22 x Amps on Ramps
Ploščad pred Jallo Jallo in Ch0, Metelkova, Ljubljana
2. 7. 2022
Whitesnake, Steel Panther
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
5. 7. 2022
Five Finger Death Punch
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
6. 7. 2022
Rockharz Open Air 2022
Ballenstedt, Nemčija