NAGRADNE IGRE
Traja do: 28. 5. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

13. 7. 2020

The Canyon Observer

Park pred MC Pekarna, Maribor / 10. 7. 2020

Pa sem ga le dočakal; prvi koncert po preklicu karantene. Od zadnjega obiskanega koncerta, se pravi nastopa Belphegor, Suffocation, Hate in Carnifliate na mariborskem Štuku, so minili natanko 3 meseci in 2 dneva. Takrat si nihče ne bi mislil, da bo premor trajal tako dolgo, z določenega vidika že skoraj neskončno dolgo, medtem ko ta premor dejansko še ni povsem minil. Restrikcije in omejitve še zmeraj krojijo naš vsakdan, tako tudi koncertnega. Zaradi tako rekoč prepovedi javnih prireditev v zaprtih prostorih, ki so omejene na 10 obiskovalcev, se je koncert preselil na prosto, kjer se ga pa je lahko udeležilo tudi največ 50 ljudi. Prizorišče je bilo pripravljeno v parku med dvorano Gustaf in hostlom Pekarna, obdajali pa so ga rumeni plastični trakovi, s katerimi smo bili fizično ločeni tisti, ki smo bili s svojimi osebnimi podatki na seznamu in bliže odru, in tisti, ki niso bili na seznamu in so stali za trakom.
A oboji smo lahko uživali v tem, kar sta za nas pripravili društvi Brutal Partysan in Pilula »A Cure for Happiness«. Ker je prvo društvo bolj ali manj poznano, saj skrbijo njegovi člani že od leta 2014 za visoko raven metalske kulture v Mariboru, Pilula pa je še bolj ali manj neznana, bom na tem mestu nekaj kratkih besed namenil temu. Po začetni ideji, da bi Matjaž in Kristijan združila moči v booking agenciji, sta ugotovila, da v Sloveniji ni veliko glasbenih skupin in izvajalcev, s katerimi bi želela sodelovati na ta način, saj nista striktno metalca, temveč ljubitelja težke in alternativne glasbe. To ju je pripeljalo do tega, da sta v začetku marca, tik pred izbruhom novega koronavirusa, ustanovila društvo in k sodelovanju povabila še tri somišljenike, ki na različnih področjih skupaj skrbijo za nemoteno delovanje društva.
Če bi šlo vse po načrtih, bi morali The Canyon Observer kot headlinerji v začetku maja igrati na njihovem prvem festivalu A Cure for Happiness Open Air festival 2020. Dogodek se seveda ni zgodil, Pilula pa je obdržala glavnega nastopajočega in se z njim preselilia v mariborski klub MC Pekarna, kjer naj bi jim delala družbo še dva banda. Sprva je bil nastop napovedan sredi tedna, a je nekaj tednov pred koncertom prišlo do manjšega časovnega zamika iz srede na petek, kar pa še ni bila zadnja sprememba. Tik pred zdajci sta predskupini odskočili. Hrvaški Bednja so odpovedali, ker bi sicer tvegali karanteno, ki si je ne morejo privoščiti, Primorci Guattari pa so iz osebnih razlogov preventivno odstopili od koncerta.
Ostali so torej že od vsega začetka planirani The Canyon Observer, kar pa po mojem mnenju sploh ni bilo tako slabo, kot se je izkazalo med koncertom. Zakaj? Moje stare kosti niso bile več vajene statičnega stanja na enem mestu, zaradi česar mi je povsem ustrezalo, da so The Canyon Observer bili edini nastopajoči z nekaj več kot 50 minutami nastopa. Sludge, noise, hardcore atmosferična black metal zasedba se je podobno kot januarja v Ljubljani na Dirty Skunks Festu 2020 ponovno osredotočila na še zmeraj aktualni studijski album NØLL, ki znotraj bandove diskografije nosi številko 2. Osebno me skladbe, kot so Mirrors, Lacerations, Fracture ali Nøll, tudi dosti bolj nagovarjajo kot bandove daljše kreacije. Moje osebne glasbene preference se pač nagibajo k direktnejšim ritmom, ki jih The Canyon Observer uresničujejo recimo s komadom Nøll. Pod vsemi noise elementi, kriki in vreščanjem se razprostira odličen pankovski kitarski riff, kakršne bi lahko TCO – kar se mene tiče – proizvajali kot po tekočem traku. A vsekakor bi delal bandu krivico, če bi jih omejil samo na tisti en – na tem mestu enostavno moram še enkrat poudariti, ker si med pisanjem tega besedila že n-tič vrtim ta komad – komad ali kitarski riff. TCO znajo namreč več kot odlično povezovati različne žanre, številni kitarski efekti pa ustvarijo na trenutke tako divje in shizofreno vzdušje, da ima človek občutek, da je zaprt v umobolnici ali na kakšnem psihiatričnem oddelku, kjer ga z vseh strani bombardirajo z različnimi ritmi in melodijami. Zato tudi ni čudno, da vsak nepoznavalec njihove glasbe hitro izgubi fokus v daljših komadih, kot je recimo bil As Patterns Consume Me (tako recimo tudi naša Tina v Brežicah na festivalu Deri po Brešcah), hkrati pa nam je bilo zaradi nenehne uporabe efekta tudi takrat, ko je bil čas za premor, oteženo razmejevanje posameznih komadov. Kar recimo v primeru komada Mirrors služi kot uvod, je bil drugod le nepovezan hrup, s katerim smo se izognili nerodni tišini med komadi, čeprav sem mnenja, da je tokrat sploh ne bi bilo. Ali pa bi je bilo le za vzorec, saj smo bili v maloštevilčni publiki kar precej dejavni in smo se konkretno odzivali na videno in slišano. Brez zadržkov lahko torej zatrdim, da je prvi pokoronski metalski koncert v štajerski prestolnici več kot uspel. Upam, da bo kmalu že naslednji in da ne bo edini.
Setlista The Canyon Observer: Mirrors, Lacerations, Abstract, Urn, As Patterns Consume Me, Nøll, Fracture.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
2. 12. 2010Shanti Nilaya / Novice
26. 11. 201080's Metal Ball / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 5. 2023
British Lion / DarkTribe
Reportaža
30. 5. 2023
Iron Maiden / The Raven Age
Reportaža
29. 5. 2023
Iron Maiden
Reportaža
17. 5. 2023
W.A.S.P.
Reportaža
15. 5. 2023
Spirit Possession / Antichrist Siege Machine / Many Blessings
Reportaža
12. 5. 2023
Suffocation / Mephobia / Kielkropf / Cold December
Reportaža
12. 5. 2023
Nebula / Savanah / Opium Masala
Reportaža
11. 5. 2023
Nile / Omophagia / Vapor / Confess
KONCERTI & FESTIVALI
2. 6. 2023
Mötley Crüe, Def Leppard
Letališče Letnany, Praga, Češka
2. 6. 2023
The Mentors, Mass Crysis
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
2. 6. 2023
Testament, Voivod
Kino Šiška, Ljubljana
3. 6. 2023
Seventh Station, Maja Tomić
Mladinski center Brežice, Brežice
3. 6. 2023
Repetitor
Hangar Bar, Izola
3. 6. 2023
Vratolom 2023
Plaža Žlajfer, Velenje