REPORTAŽE

1. 2. 2023

The Canyon Observer

Narodni dom, Maribor / 28. 1. 2023

Scena je živa! A ne le zaradi The Canyon Observer, temveč na splošno zaradi bandov, kot so The Canyon Observer. Po eni strani s svojimi kreativnimi izdajami skrbijo za glasbene užitke doma, ko pa jih prenesejo na oder, pa še v živo. Ker je nastop »deseterice« The Canyon Observer predstavljal edini približek metalskemu koncertu, ki je bil napovedan za Maribor, se mi ni bilo težko odločiti za obisk, čeprav je bila konkurenca velika. Na tem mestu nimam namena naštevati vseh koncertov, ki so se odvili minuli konec tedna samo v soboto, naj pa povem, da sem jih naštel vsega skupaj kar sedem. Nekaj smo jih uspeli pokriti tudi Paranoidovci, med drugim drugi prenos Figure na slovenske odre. Prvi se je zgodil drugi januarski petek v ljubljanskem Centru kulture Španski borci, drugi pa zadnjo januarsko soboto, o čemer bo tokrat tekla beseda.

Ko sem v intervjuju izvedel, da načrtujejo The Canyon Observer za publiko sedeč koncert, sem takoj našpičil ušesa. Ko je bila potem za Maribor izbrana mala dvorana Narodnega doma, ki se nahaja v njegovi kleti, sem vedel, da tega ne smem izpustiti. A ne zato, ker sem že nekoliko v letih in vedno, ko je le možno, dajem prednost sedeči izkušnji pred stoječo, temveč enostavno zato, ker sem vedel, da me v tem primeru čaka nekaj drugega. Nekaj drugačnega. Konec koncev je tudi Figura drugačna. In če sem sicer bolj redek obiskovalec gledališča, je bila živa izkušnja s Figuro nekakšen približek temu in zato nadvse dobrodošla.

Zaradi nekaj težav med tonsko vajo, ki so morebiti bile povezane s tem, da je manjkal en saksofonist (namesto 10 glasbenikov, kolikor jih je posnelo album, jih je nastopilo devet, zaradi tega tudi »deseterice« v prvem odstavku v narekovajih), se je koncert začel s petnajstminutno zamudo. Ko je minila akademska četrt, se je oglasilo ptičje petje. Predvidevam, da obiskovalci zaradi prižganih luči v dvorani še niso trznili na uvodno »glasbo« in so se zaradi tega še naprej sproščeno pogovarjali. Poleg tega so se tudi člani banda še sprehajali po dvorani sem in tja, zaradi česar smo vedeli, da začetek ni tik pred vrati. Ni bil pa daleč. Po desetih minutah ptičjega petja so ugasnile luči in pred mikrofon se je postavila gospodična, ki je otvorila Figuro z recitalom.

Od tam naprej je potekalo vse točno tako, kot je možno slišati na ploščku. No, vsaj meni se je zdelo tako, kar pomeni, da nisem zaznal napak. Konec koncev je album preveč kompleksen in tudi preveč kaotičen, da bi navaden poslušalec kar tako zaznal kakšna odstopanja. Mi je pa živa Figura pokazala oziroma pomagala razumeti, kaj vse ponuja slušna izkušnja na CD-ju ali vinilu oziroma kaj dejansko so vsi ti zvoki. Ko sem se ob zgodnjem prihodu v dvorano še čudil ozvočeni večji kovinski posodi, mi je ob njeni uporabi v kombinaciji z železno verigo ali nečim podobnim vse postalo jasno. Prav tako se predhodno nisem zavzel, da na Figuri delujeta dva vokalista, in dobil sem potrditev, da je Figura le v zametkih metalska, če jo izključno zaradi kričečega vokala in nekaterih sludge delov sploh lahko še uvrščam v ta predalček. Figura je po videnem eksperimentalna mešanica jazza, noisa in klasike, konceptualna zgodba, ki najbolje deluje v celoti, zaradi česar dvomim, da bomo v bodoče slišali dosti posamičnih komadov v živo, ko TCO ne bodo v popolni postavi. Konec koncev je dejansko tudi samo Slepič komad, ki bi teoretično lahko zaživel v živo brez godal in pihal.

Ko sta violončelistki sami na odru odigrali zaključni Jezik, med katerim je popolno tišino med publiko zmotilo enkratno odpiranje piva in kratek šepet, je zelo kratki recital naznanil konec koncerta, ki sta mu sledila še zadnji priklon nastopajočih in zadnji aplavz, ki pa je bil manj zadržan kot tisti med komadi, ker zgleda nekateri poslušalci niso vedeli, kdaj se eden konča in drugi začne.

Tako kot doma mi je Figura tudi v živo pred duhovnim očesom risala zgodbi, ki ju pripovedujeta filma Parfum in Ritem norosti. A ker je Nik v intervjuju dejal, da je album odprt za različne interpretacije, se bom na tem mestu vzdržal kakršne koli dodatne razlage. Le še eno: pojdite na koncert in si privoščite Figuro v živo.

SORODNE VSEBINE:
16. 1. 2023The Canyon Observer / Galerija
KONCERTI & FESTIVALI
21. 3. 2023
Cancervo
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
21. 3. 2023
Archspire, Benighted, Psycroptic, Entheos
Arena, Dunaj, Avstrija
21. 3. 2023
Temperance – Meet & Greet
Ovedrive Glasbena šola, Šmartinska Cesta 32, Ljubljana
21. 3. 2023
Nightstalker, Torpedo Torpedo, Out Of Nothing
Escape, Dunaj, Avstrija
22. 3. 2023
Azaghal, Corpus Christii, Liber Null, Sidious
Escape, Dunaj, Avstrija
23. 3. 2023
Apocalyptica, Epica
Gasometer, Dunaj, Avstrija