REPORTAŽE

29. 11. 2012

Thraw / Vigilance / Burning Noise / Moshead

Trainstation Squat, Kranj / 17. 11. 2012

Več kot očitno je, da je domačo metal sceno razveselila vest o ponovnem delovanju koroške thrash legije Thraw. Ti so v posodobljeni ekipi, zdaj z združenimi močmi bratov Hudrap, ob spremljavi prav tako odlično sprejetih postojnskih Vigilance pripravili serijo zelo uspešnih koncertov, s katerimi so nudili tudi spodobno možnost uveljavitve mlajšim bandom podobnega žanra. Prvič je nova ekipa ugledala luč sveta na soboto, 17. 11. 2012, v kranjskem Trainstation Squatu, nabito poln prostor pa je na vrhuncu štel domala 200 obiskovalcev. Prvo večerno drgnjenje strun je pripadlo škofjeloškim »newcomerjem« Moshead. Ob zgodnji uri še ni bilo čutiti pretiranega zanimanja za ogled bandov, prav tako pa še ni bilo slutiti, da se bo prostor tekom večera zapolnil do zadnjega kotička. Mladi band se avtorsko približa kombinaciji prijemov zgodnje Metallice in Destruction, predvsem na račun odrezavih visokih screamov. Mladi rekruti so se z letom primerno energijo zaleteli v odrsko obleganje, sicer pa je šlo za tipičen začetniški nastop, ki ga spremlja piskanje kitar in škripanje statike med komadi, ko se podporni glasovi publike poležejo. Zvok tudi sicer ni dosegal poznane spodobne ravni te dvorane, saj naj bi prejšnji dan na trance eventu del centralnega ozvočenja pregorel. Band si bomo zapomnili po bujni frontmanovi frizuri in odličnem bobnanju, kaj več pa drugič ob čistejšem zvoku.
Za Moshead smo Kranjčani dobili obisk snovalcev tradicionalne Metal Manie, Burning Noise z Bištom na bobnih. Poslušalstvu, ki se je očitno zbralo za ogled speed thrash točk večera, so za tovrstnega zvoka vajenim ušesom predstavili nekoliko suhoparno različico black 'n' rolla. Že sama zvrst napoveduje tekoče ritme brez dramatičnih sprememb, kar je bilo ob enoličnem vokalu nekoliko premalo, da bi še vedno skromno množico spravilo v gibanje. Predstavljam si, kako band zapali v kombinaciji z mrtvo pijanimi člani Woli Wo pod odrom, pri dotičnem koncertu pa kot nepoznavalec zvrsti težko izpostavim kakšno posebnost.
Pravo koncertno vzdušje se je dobro začelo šele z Vigilance. Ti so poleg močne podpore Gorenjcev v sceno potegnili še nekaj postojnske mladine, ki je vse od začetka do kraja nastopa segrevala ozračje in po stropu brizgala curke znoja. Odlična kombinacija pravovernih speed/heavy riffov ob totalno podivjani ritem sekciji ne pusti dihati, nad pestrimi kitarskimi aranžmaji pa se čedalje intenzivneje razlega vokal, ki mi je po barvi glasu eden ljubših tako znotraj meja države kot sicer v tovrstni glasbi. Navdihnjen s kultnimi deli Kinga Diamonda in drugih kričačev tudi Jakob žene svoje glasilke v višave in pri tem dobro uspeva. Band sicer ne blesti po svoji uigranosti, a ravno ta predrzna spontanost pusti glasbi dihati, kar jo naredi še bolj živo. Navdušen.
Še prehitro je napočil čas za nastop Thraw in spodobno pozicijo v do roba polni dvorani si je bilo potrebno kar pošteno izboriti. Tudi koroška ekipa je s seboj privlekla kopico podpore in pod odrom uredila sočen koktajl vseslovenske publike. Od zadnjega nastopa so kosmatejši in odraslejši in vidno še lepše sprejeti v publiki. Evropsko zveneča različica Sadus je razkosavala z eno najbolj nenavadnih kombinacij tonov, ki tvori zametke melodije in goro brutalizacije. Kitare sledijo trušču bobnov, ki z lomljenjem ritmov poživijo pesmi do te mere, da se je vratnim krčem nemogoče upreti. Nekoliko je za izvedbo zaostajal le vokal, ki se mu odsotnost vaje pozna, saj smo namesto polne mere jeze na čase slišali le nekoliko utrujene krike, kar pa sicer ni pokvarilo odlične energije, ki je prežemala prostor.
Po koncertu smo le kratek čas lahko uživali v nazdravljanju in medregijskem izmenjavanju besed, pijače, zelišč in telesnih izločkov, saj se na žalost zaradi pomanjkanja sedišč dvorana po vsakem metal dogodku hitro izprazni, dogajanje pa preseli v Downtown. Pod črto je šlo za odličen glasbeni dogodek, ki se tako pridružuje sklopu odlično obiskanih koncertov širom države, ki so potekali v teh dneh, s čimer ciljam predvsem na nabito polna koncerta Dead Dildo Drome in Morbid Angel ter Svarunovo noč. Teden dni po dogodku, opisanem v tej reportaži, se je kombinacija Thraw/Vigilance ob podpori medvoških Classified oglasila še v Kopru, od koder prav tako poročajo o odličnem obisku in energiji, prihodnjo soboto pa si lahko Thraw ob Classified in Plains Of Despair pogledate v škofjeloški Rdeči Ostrigi, kjer istočasno gostimo še rojstnodnevna praznovanja treh Korošcev ter slavimo obstoj portala Paranoid-zine. Vabljeni.

SORODNE VSEBINE:
6. 12. 2013Vigilance / Mothermound / Mist / Reportaže
25. 11. 2013Vigilance / Novice
12. 12. 2015Vigilance EU tour / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
16. 9. 2021
KoD: Sober Assault, Licence to Hate, Life on Display
Orto Bar, Ljubljana
16. 9. 2021
Mentors, Uporabniki
Dvorana Gustaf, Maribor
18. 9. 2021
Ostrigina metalurgija: Ways of a Heretic, Ensanguinate, Human Host Body
MKC Pri rdeči ostrigi, Škofja Loka
18. 9. 2021
Karst Rock fest
Camping Pian del Grisa, Italija
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana