Na današnji dan
1984
Venom izdajo kontroverzni album At War With Satan
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 4. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

9. 12. 2015

Use Less / EstWind

Orto Bar, Ljubljana / 3. 12. 2015

Kadilnica of Death je že nekaj let sopomenka za odlično metalsko dogajanje ob četrtkih v ljubljanskem Orto baru. Letos se sicer ne odvija prav vsak četrtek, a na prvi tovrstni dan v decembru leta gospodovega 2015 so se tam ustavili kamniški Use Less pod vodstvom the almighty Grkota in uradno obeležili 10 let obstoja zasedbe, za podporo in nazdravljanje pod in na odru pa so se jim pridružili primorsko/italijanski hevići EstWind.
Dejstvo, da se je na isti dan v Hali Tivoli odvijala obletnica Mi2, v Cankarjevem domu pa veliki gala koncert Ota Pestnerja (jako povabljivo!), je verjetno opravičljivo nekoliko manjše število obiskovalcev, a prisotni so si vseeno upali odgovoriti na »Pejt sem sm te prašu!« in se v klub preselili že ob prvih taktih novogoriške heavy metal naveze. EstWind sem tokrat poslušal prvič in nad slišanim in videnim sem bil precej navdušen. Izjemno neklišejski heavy metal, ki se občasno spogleduje z ameriškimi zasedbami tipa Metal Church in kakšnim potreširanim riffom, je ob pomoči izjemno lepe zvočne slike občinstvo spravil v ospredje in tudi v gibanje. Izključno avtorski komadi so bili lepo navezani in odigrani, vse skupaj pa je zelo simpatično povezoval frontman Andrej Goljevšček - Pinjas, ki je pod precejšnjim vplivom zaužitih maliganov svoj, na toaletni papir napisani seznam komadov zavrgel in za napoved le-teh uporabljal hipne ideje, ki so pogosto vsebovale Oliverja Dragojevića. Vsekakor zelo obetavna zadeva in zelo prijeten svež veter na heavy metal sceni, ki v zadnjem času povečini zgolj kopira prežvečene vzorce NWOBHM-a ali Helloweenov.
Za EstWind pa so nastopili slavljenci Use Less. Skupina je pred nekaj leti izgubila dva izmed zaščitnih znakov, frontmana Roka Tavčarja - Tavto ter kitarista in ljubitelja živopisanih srajc, Mateja Osredkarja, ki odtlej terorizirata nič hudega sluteče homo sapiense v zasedbi Space Unicorn on Fire, in vse od tedaj se Use Less nekako ne znajdejo najbolje. Pred časom se jim je sicer pridružila pevka Urša, a kljub temu je vladalo nekakšno koncertno zatišje in tako mene kot večino prisotnih je zanimalo, kako Grko in kompanija zvenijo danes. Skupina je nastop začela z nekaj klasičnimi »pejtsmsemteprašu« zafrkancijami, kakršnih smo bili od njih vajeni v preteklosti, nato pa so pustili govoriti glasbi. A ta jezik se je žal prevečkrat lomil. Skupini daljša odrska odsotnost nikakor ni dobro dela, saj so pogosto zveneli preprosto »razštelano« in zvočne slike kljub trudu ni uspel uspešno zlepiti skupaj niti odlični basist Grega, sicer tudi član SUOF, pri čemer je treba dodati, da so imeli Use Less nekaj evidentnih tehničnih težav z opremo. Vendar bi v polju heavy metala mnogo tovrstnih težav lahko rešil vokalist oziroma vokalistka, ki pa se pri kamniški zasedbi žal izkaže kot največja šibkost. Urša ima sicer ušesom prijetno barvo glasu, vendar ji močno primanjkuje kontrole in tako pri zahtevnejših vokalnih linijah, kakršnih pri Use Less ne manjka, pogosto odplava v povsem svojo smer in vse preveč očitno podre zvočno sliko; še posebej boleča je bila situacija ob zaključku koncerta s skladbo Asian Hooker, ki se jim to pot zares ni posrečila. Glede na lepo obletnico skupine in dejstvo, da so bili med občinstvom tudi bivši člani banda, smo mnogi pomislili, da jih bo poglavar zasedbe povabil na oder za skladbo ali dve, vendar se tudi to ni zgodilo, kar je vsekakor velika škoda.
Use Less so torej obrnili deset let delovanja. V teh desetih letih pa se je slovenski metal zemljevid drastično spremenil, ob upadu obiska na koncertih pa vsekakor najbolj izstopa kvalitativni dvig povprečja metal skupin v Sloveniji. Temu trendu se bodo morali Use Less vsekakor čim prej pridružiti, če ne želijo utoniti v pozabo …

SORODNE VSEBINE:
9. 12. 2015Use Less / EstWind / Galerija
1. 4. 2014Use Less / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2021
ODPOVEDANO! Yes
Arena, Dunaj, Avstrija
26. 4. 2021
ODPOVEDANO! Wolfheart, Mors Principium Est, BRHG, Atlas
Orto Bar, Ljubljana
29. 4. 2021
STREAM: Emptiness
Le Botanique
29. 4. 2021
SWR Barroselas Metalfest 23
Barroselas, Portugalska
30. 4. 2021
Netherlands Deathfest 2021
Eindhoven, Nizozemska
30. 4. 2021
ODPOVEDANO! A Cure for Happiness Open Air Festival 2021
Pruh, Svečina