REPORTAŽE

27. 6. 2011

Vader / Krisiun / Essence

Pieffe Factory, Gorica, Italija / 21. 6. 2011

Preden pričnem z opisovanjem dogajanja v Pieffe Factory, kjer se je minuli torek odvijal prav poseben smrtno kovinski dogodek, se moram ustaviti že kar na začetku poti. Bolje rečeno na avtocesti za Ljubljano, nekaj kilometrov pred izvozom za Fram/Rače. Tam sva namreč s kolegom bolj ali manj stala dobrih petinštirideset minut, preden sva lahko zaradi prometne nesreče nadaljevala pot po lokalni cesti do Slovenske Bistrice in nato spet naprej po avtocesti. Resda zvenijo uvodni stavki popolnoma zgrešeni z ozirom na to, da nikogar ne zanima, kakšna je bila vožnja v Gorico, ki sva si jo s kolegom kratkočasila s poslušanjem informacij o dogajanju na cesti ter zadnjim albumom skupine Anaal Nathrakh, temveč želite vsi izvedeti, kakšen je bil koncert. In sedaj znameniti »ampak«. Ampak, da lahko resnično opišem vzdušje in doživljanje koncerta, je pomembno, da dragi bralec veš, da je pot iz Maribora do Gorice trajala skoraj dolge štiri ure in da je bila utrujenost po končani poti na višku.
Ko torej prispeva do Pieffeja, se je pred dvorano nahajalo že kar nekaj obiskovalcev, medtem ko je bila dvorana, kjer so se na svoj nastop pripravljali Essence, bolj ali manj prazna. Kasneje sem izvedel, da so Resistance, ki bi tudi morali nastopiti, tik pred zdajci odpovedali svoj nastop. In kaj so Essence ponudili? Old-school thrash metal, ki pa je bil zanimiv le prvo pesem. V njihovi glasbi je dosti tistih trenutkov, ki so jih skupine pred njimi v drugačni (beri: boljši) obliki že predstavile. Toda kljub vsemu so se mi fantje kar vtisnili v spomin. In sicer zaradi pevca, katerega vokal me je spominjal na Hetfieldovega iz dobe Master Of Puppets, ter zaradi basista, kateremu sta na sredini nastopa ostala kolega iz banda naredila prostor na odru, da se je lahko usedel ter malo »pojammal«. Po tridesetih minutah so Essence zapustili oder.
Kratek nastop uvodne skupine je naznanil hiter tempo menjavanja na odru in bližanje trenutka, ko bom smel že petič v živo doživeti Brazilce Krisiun. Pavza ni trajala dolgo, ko so Brazilci pozdravili maloštevilčno publiko ter udarili po svojih instrumentih. To je bil znak za ostale zunaj, da se je brutalizacija pričela in da naj pridejo v dvorano. V trenutku sem pozabil dolgo pot in utrujenost, bil sem celo tako prevzet, da sem pozabil, s katerim komadom so otvorili svoj nastop. Še v času pisanja se ne morem odločiti, ali je bil Conquerors Of Armageddon z istoimenskega albuma ali ne. Ker Krisiun niso bili na turneji, na kateri bi predstavljali nazadnje izdano ploščo, so nam ponudili večino hitov iz svoje že kar precejšnje diskografije, vmes pa še komad s prihajajočega albuma, ki bi ga naj izdali letos. Za moj okus se je komad sicer malo preveč vlekel, predolgo je trajalo, da je prišel do bistva, ki odlikuje Krisiun, toda na koncu je vseeno poskrbel za dobro voljo pri večini obiskovalcev. Sledila je zahvala članom skupine Karnak, ki so se nahajali med občinstvom in s katerimi so si Krisiun delili oder na predhodni turneji. Vsi, ki pa ste že kdajkoli obiskali koncert te brazilske trojice pa veste, da je Alex Camargo pravi gentleman v death metalski sceni, ki se zna pogosto zahvaliti publiki za obisk koncerta in podporo. No, hvaležnost je bila obojestranska in s strani publike izražena z aplavzom po in čupanjem med vsakim komadom.
Setlista Krisiun: Conquerors Of Armageddon (?), Combustion Inferno, Apocalyptic Revelation, novi komad, Hatred Inherit, Vicious Wrath, Bloodcraft, Sentenced Morning, King Of Killing.
Pavzo pred glavno skupino večera sem izkoristil za kratek pogovor s kitaristom Krisiun, ki si je po nastopu prišel oddahnit pod oder. Čestital in zahvalil sem se mu za izjemen nastop in se nato hitro vrnil pred oder, kjer sem počakal na Vader. Vader morda pripravljajo nov DVD? Priprave na odru in kasneje nastop je namreč spremljal možakar s kamero. Kakor koli že, nastop headlinerjev se je pričel s stavkom: »We've got some war for you!« ter komadoma This Is The War ter Lead Us eden za drugim. Že ob prvi pesmi se je videlo, da je večina prišla prav zaradi njih, navdušenje je bilo takoj na višku, vojna na odru pa se je nadaljevala z moshpitom pod njim. Drugače kot pri Krisiun sem nastop Vader spremljal z varne distance iz zadnjega dela dvorane, ko me je pevec z italijanskim govorom spomnil, v katerem delu Gorice se nahajam. Publika se mu je seveda ustrezno zahvalila, po zaključku nastopa s priredbo Raining Blood pa je želela le še več …
Setlista Vader: This is the War, Lead us, Sothis, Crucified Ones, Devilizer, Raise of teh Undead, Black to the Blind, Shadowfear, Karnal, Come and See my Sacrifice, Silent Empire, Cold Demons, Dark Age, Wings, Impure, Black Sabbath, Raining Blood.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
11. 8. 2015Krisiun / Novice
6. 7. 2011Vader / Novice
8. 2. 2006Essence Of Sorrow / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
22. 6. 2021
Dark Sphere / V Okovih
Reportaža
21. 6. 2021
Ωmega Alive – A Universal Streaming Event By Epica
Reportaža
31. 5. 2021
An evening with Nightwish in a Virtual World
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
KONCERTI & FESTIVALI
26. 6. 2021
Britof, Spizdi
Akd Pizdun, Kostanjek
1. 7. 2021
23. Under The Black Sun Open Air 2021
Freilichtbühne Friesack, Nemčija
3. 7. 2021
SkyEye, Britof, Chains
TrainStation SubArt, Kranj
9. 7. 2021
Trnovfest: SickBreed, Macbeth
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
9. 7. 2021
White Stain
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
11. 7. 2021
Flat out days 2021 MTB festival
MTB trail center Kočevje