Na današnji dan
2012
Dragonforce izdajo svoj peti album The Power Within, ki je prvi izid z vokalistom Marcom Hudsonom
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

26. 2. 2024

Voltumna / Taste Of Plague

Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor / 23. 2. 2024

Po že skorajda stari navadi sta mariborsko Dvorano Gustaf znova obiskali dve metal zasedbi. Tokrat sta bili to italijanska black/death metal zasedba Voltumna in lokalna death metal/deathcore zasedba Taste Of Plague. Za spremembo sem se veselil oziroma poznal obe zasedbi. Ali povedano drugače: menil sem, da me minuli petek glasbeno ne bo nobena presenetila.

Pa me je, in sicer domačini. Zakaj? Taste Of Plague so se v petek predstavili z nekaj novimi komadi. Ta okoliščina je seveda nekaj povsem normalnega in pričakovanega, saj bo njihov EP z naslovom Exodus 7:17 letos julija dopolnil že tri leta. Kaj torej? Po ne vem kakšnem spletu okoliščin so se mi Mariborčani vpisali v spomin kot »hitrejša« zasedba. Kljub poznavanju omenjenega EP-ja me je presenetil počasen uvodni del komada Infection of Mankind, s katerim je bil otvorjen koncert. V nadaljevanju je takoj sledil še neizdan komad Baptism, ki je tudi postregel s težko atmosfero in low tempo ritmi. Na tem mestu je bilo že tudi jasno, da se bo moral pevec Sandi nekoliko bolje potruditi oziroma se dreti glasneje, saj so instrumenti deloma povozili njegov vokal. A celostno gledano ta okoliščina ni bila preveč moteča, Sandi pa je s komičnimi vložki v slogu »Ste za enega starega? Eh, sploh vas ne bom vprašal!« napovedal recimo komad It's Here. Medtem ko nam je band torej serviral kompleksno razgibano dozo deathcora, ki je bila enkrat bolj deathmetalsko udarna in drugič bolj blackmetalsko melodična, je prijetno napolnjena dvorana postajala vedno pogumnejša oziroma vedno glasnejša, čeprav še vedno nič kaj prida telesno aktivna. Še enemu novemu komadu, in sicer Everwinter, in dolgemu seznamu zahval so sledili še trije – single Abyssus Damnatorum, Dysthymia in blackersko melodični Garden ov Frozen Souls. Slednji spada med moje najljubše, z dodatkom v obliki hitrega komada Decimation pa mi je band naredil še dodatno uslugo.

Po približno pol ure dolgem premoru smo (menda) še drugič v tem večeru slišali komad Defenders of Metal, ki je znak za band in obiskovalce, da se bo nastop počasi začel. In tako je tudi bilo. Na oder so prikorakali trije možakarji, skriti pod maskami in kapucami, ter začeli koncert z istim komadom kot lani ta čas v Trbovljah na Cahn Fest Warm Up Partyju, in sicer s komadom When Giants Walk This Earth. Super uvod v koncert, ki me je spomnil, da Voltumna v živo zelo veliko prostora podarijo bas kitari. Ta okoliščina me ni motila pri komadih, ki sem jih poznal, medtem ko sem imel s sledenjem pri nepoznanih komadih manjše težave, saj je zaradi poudarjenega basa trpela jakost kitare. To pa je bila tudi edina minus točka, ki sem jo zaznal. No, morda bi si pod odrom želel še nekoliko številčnejšo publiko, ki se je v primerjavi z nastopom domačega banda razpolovila. A tisti, ki smo ostali, smo hitro »not padli«, tako da je bilo prvo zibanje bokov zaznano že med drugim komadom The Megalithic Circle. Poleg bučnega aplavza pa česa več od tega Dvorana Gustaf ta večer ni premogla. Pa so se Italijani zaradi tega pritoževali? Sploh ne! Koncert so odigrali, kot da bi stali pred nabito polno dvorano. V praksi je to pomenilo 11 komadov z vseh štirih celovečercev in polvečerca For Death Is Fate, najnovejše izdaje, ki jo italijanski trojček promovira na trenutni turneji, in bis, ki je bil sestavljen iz dodatnih treh komadov. Med slednjimi so bili instrumentalna pesem Bellerofonte, The Path to Our Twilight – Volterra in zaključna priredba Slave New World. Med priredbo Sepulturinega komada, ki je vnesel dodaten pridih starošolskega vzdušja, sem se spomnil »glasbene« debate s šefom od Defendersov o tem, kaj je metal. Prava šank debata, ki se je je verjetno vsaj enkrat udeležil že vsakdo od nas.

Po dodatnih 45 minutah žive glasbe se je končal še en koncertni večer v Gustafu. Ura še ni odbila polnoč, tako da je bilo za marsikoga še dosti časa za to in ono pijačo s to in ono osebo, medtem ko so meni na poti domov po glavi rojile misli o tem, da Voltumna niso zveneli sploh nič podobno Behemoth. Razlog za to je bil verjetno ta, da med komadom Black Science nisem slišal oziroma zaznal trobil, ki bi me lahko spomnile na Poljake. A nič zato, samo povem.

SORODNE VSEBINE:
8. 11. 2023Betrayed / Ghastly Ashes / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
27. 3. 2024
Cynic / Obscura / Cryptosis
Reportaža
26. 3. 2024
Enslaved / Svalbard / Wayfarer
KONCERTI & FESTIVALI
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi