REPORTAŽE

22. 2. 2005

Within Temptation

Orpheum, Gradec, Avstrija / 18. 2. 2005

Nazadnje smo Within Temptation gledali še kot predskupino Paradise Lost, za The Silent Force pa je bila headlinerska turneja neizbežna, kajti v tem času Nizozemci niso zvezde le doma, ampak širom Evrope.
Na nekaterih koncertih evropske turneje jih spremljalo rojaki, gothic metalci z ženskim vokalom Autumn, v Avstrijo pa so se pripeljali sami. No, v avtobusu, zraven pa je bil še tovornjak, v katerem je verjetno bila naložena vsa oprema za scensko postavitev. Sama scena je na tej turneji prava paša za oči, skoraj kot bi gledal gledališki nastop ali kaj podobnega. Na levi in desni strani odra sta v ozadju stala dva visoka stebra, okrašena z zelenjem in rožami, pred vsakim izmed stebrov sta bila višje nad odrom pozicionirana bobnar in klaviaturist (malo nižje), desno od prvega in levo od drugega pa sta stala še dva velika angela. Hrbtno stran odra je prekrivalo veliko platno, na katerem so se skozi cel koncert vrtele video projekcije, predvsem prizori iz narave (morje s kiti, puščave, gorovja itd.), v stilu Ice Queen in Mother Earth videospotov; pri teh dveh hitih pa so se vrteli prav ti posnetki.
Publika na koncertu je bila raznolika kot že dolgo ne, starostni razpon je bil skoraj tak kot pred leti na Alice Cooper, kjer so »dedki« pripeljali svoje vnuke. Prišli so osnovnošolski najstniki/ce, heavy metal veterani, ekstremni metalci z Mortician in Dissection T-shirti, tipične avstrijske gothic metalke in še kdo. Tudi Slovencev ni bilo malo in seveda Slovenk z veliko boljšim smislom za modo od Avstrijk. Dvorana je bila polna, vendar ne razprodana. Malo po osmi se je razprl zastor na odru in koncert se je začel z uvodom The Silent Force albuma.
Največ oči je bilo seveda usmerjenih v Sharon, ki je bila z vijolično-črno obleko bolje oblečena kot na prejšnji turneji in sedaj ne izgleda več tako »princeskasto«. Sharon je bila večji del nastopa tudi najbolj v ospredju, so pa bili vsi člani zelo aktivni in so v celoti izkoriščali oder, ki v Orpheumu ni majhen. Vokal ji je na trenutke ponagajal, drugače pa je odpela odlično. To ravno ne velja za kitarista Roberta, ki ji je pomagal pri The Other Half (Of Me) in Jane Doe (vprašanje, koliko je bilo pri njem zraven efektov). The Other Half (Of Me) pa je bila tudi edina skladba pred Mother Earth obdobjem in je poleg nekaterih, ki so izšle le na singlih, popestrila set listo, sestavljeno iz Mother Earth in The Silent Force albumov. Naša odprava je v set listi pogrešala It's The Fear, ki bi jo lahko odigralu namesto katere izmed balad. Drugače pa je bilo vse v najlepšem redu, zvok odličen, vzdušje še bolj in bolj je šel koncert proti koncu, bolj energična je bila publika. Po dveh dodatkih je bilo koncerta po uri in pol ob dobrih pol desetih zvečer konec. Kmalu ja, a nič zato. Vsak je dobil, po kar je prišel.
Set lista: Intro, See Who I Am, A Dangerous Mind, Jillian, Angels, The Promise, Pale, Forsaken, Stand My Ground, Memories, Running Up That Hill, Caged, Mother Earth, Deceiver Of Fools, Aquarius, The Other Half (Of Me), Our Farewell, Jane Doe, Ice Queen.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
4. 1. 2007Within Temptation / Novice
13. 9. 2006Within Temptation / Novice
22. 2. 2005Within Temptation / Galerija
24. 10. 2004Within Temptation / Novice
18. 12. 2002Within Temptation / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
21. 3. 2023
Cancervo
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
21. 3. 2023
Archspire, Benighted, Psycroptic, Entheos
Arena, Dunaj, Avstrija
21. 3. 2023
Temperance – Meet & Greet
Ovedrive Glasbena šola, Šmartinska Cesta 32, Ljubljana
21. 3. 2023
Nightstalker, Torpedo Torpedo, Out Of Nothing
Escape, Dunaj, Avstrija
22. 3. 2023
Azaghal, Corpus Christii, Liber Null, Sidious
Escape, Dunaj, Avstrija
23. 3. 2023
Apocalyptica, Epica
Gasometer, Dunaj, Avstrija