REPORTAŽE

19. 9. 2008

Železobeton / Interceptor / Thraw (5.9.2008)

20 let. Relativno kratko obdobje v človeški zgodovini, pa vseeno se v tem času lahko zgodi marsikaj. V tem času ponavadi otroci končajo osnovno, če niso ravno umski maloposestniki pa tudi srednjo ali poklicno šolo, nekateri od njih pa se v tem času začnejo zanimati za glasbo, ustanovijo band, posnamejo kakšen demo ali celo album. Na stopnji demo posnetka so koroški mladeniči Thraw, ki v povprečju niti ne štejejo dvajset let, pa si tukaj vseeno zaslužijo omembo, saj so kot ogrevalna skupina poskrbeli, da so se vratovi (žal) maloštevilnih obiskovalcev v petek 5. septembra ogreli, še preden sta na oder stopili drugi skupini. Thraw so bili logična izbira za predskupino, saj so fantje s trdim delom in rednim koncertiranjem letos dokazali, da bo na njih treba resno računati.
Nastop, ki se je začel s kar lepo zamudo, je sestavljala več ali manj standardna setlista, v kateri najdete avtorski material, ne gre pa brez priredbe skupine Testament – Over The Wall. Tudi Interceptor so bili lani in letos redni gostje na domačih odrih in to se jim tudi pozna, saj je njihov nastop precej bolj suveren in uigran, kot je bili lani po vstajenju iz groba. Na žalost pa se je od lanske pomladi bore malo spremenil repertoar – še kakšna stara klasika zagotovo ne bi škodila. Čuli, ki vedno najde stik s publiko, je bil kot ponavadi v elementu in do headbanginga pripravil še nekaj ljudi pod odrom. „20 let. Tudi mi bomo kmalu toliko stari“, je omenil večkrat. Hja, do tega vam le manjka skoraj cela olimpijada, tako da počasi... Seveda ni dvoma, da bo 20. obletnica Interceptor spektakularen dogodek, a počakajmo še teh nekaj let. Pa smo spet pri tistih 20 let z začetka. Nekateri člani Thraw jih še niso dopolnili, skupina Interceptor jih bo leta 2011, Železobeton pa so to spoštovanja vredno starost že dosegli, in katero prizorišče bi bilo bolj primerno za obletnico, kot grajsko dvorišče v Murski Soboti – kraju, kjer so pred dvajsetimi leti prvič stopili na oder. Če so takrat odigrali le slabe tri komade, so v dvajsetih letih kljub premoru naredili dovolj dobrega materiala, da so se pred domačo publiko predstavili z devetnajstimi skladbami, ki so predstavile celotno obdobje njihovega delovanja. Za nekaj skladb so se jim na odru pridružili tudi trije stari člani zasedbe, večino nastopa pa so odigrali v zasedbi z albuma I Don't Know, tokrat zadnjič z bobnarjem Andrejem Grabarjem.
Domači slavljenci so na začetku nastopa celo še bolj oživeli publiko, ki pa se je zaradi pozne ure in (tudi alkoholne) utrujenosti proti koncu že malce razredčila.
Praznovanje obletnice je z glasbenega pogleda zagotovo uspela, saj so vse tri nastopajoče zasedbe dale od sebe vse, pa tudi zvok je bil več kot soliden. Škoda je le, da se je ob tej priložnosti zbralo tako malo ljudi. Hja, pa drugič. Se vidimo čez osemnajst let na 20. obletnici delovanja skupine Thraw. Častni gostje – Železobeton in Interceptor.

Peter
SORODNE VSEBINE:
12. 1. 2009Nagradna igra Thraw / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
23. 10. 2021
Chains, Decatholicize, Licence to Hate
KUD Channel Zero
28. 10. 2021
KoD: Valuk, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2021
Cowboys From Hell
Mladinski center Brežice
30. 10. 2021
Decline The Fall, Guattari, Ghost of Veronica
Center mladih Koper
31. 10. 2021
Noč mrtvih: Uporabniki
Mladinski Center Krško
5. 11. 2021
Degress, Anti Slaughter
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana