Na današnji dan
1999
Black Label Society izdajo prvenec Sonic Brew
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

26. 8. 2003

Primal Fear

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: PRIMAL FEAR
Primal Fear so se s štirimi izdanimi albumi uvrstili med najpopularnejše nemške power metal bande. V začetku julija so se na festivalu Rock Otočec prvič in to zelo uspešno predstavili slovenskemu občinstvu. Pred nastopom sem se pogovarjal z basistom Matom Sinnerjem in pevcem Ralfom Scheppersom. Razkrila sta načrte za prihodnost, ki jih ni malo, Ralf pa je med drugim spregovoril tudi o Judas Priest (intervju je nastal pred vrnitvijo Halforda v band).


MATJAŽ:
»Metal Commando« prvič v Sloveniji. Kako se počutite?

PRIMAL FEAR: MAT: Nam je vedno zelo všeč, če igramo v državi, kjer pred tem še nikoli nismo igrali. To se nam je letos zgodilo dvakrat, v Kanadi in sedaj v Sloveniji, kar je odlično. V tem poslu, na rock sceni smo že dolgo in še vedno smo veseli, če se nam zgodi kaj takega.

MATJAŽ:
Naslednji mesec izdajate svoj prvi DVD, History Of Fear.

PRIMAL FEAR: MAT: Tako je. Na njem je za okoli 160 minut filmskega materiala, plus naslednjih 50 minut koncertnega CDja. Mislimo, da sedaj ni pravi trenutek za izdajo navadnega koncertnega albuma. Imamo namreč veliko idej, smo polni zagona, da se vrnemo v studio in posnamemo nov studijski album z novimi, originalnimi skladbami in zato so pri založbi dejali, da je bolje, da izdamo DVD. Posneli smo nastop na Wacknu 2001, ki je izredno dobre kvalitete. Posneli smo nekaj koncertov na Black Sun turneji lani oktobra, imamo videospote, dogajanja iz zakulisja in tako dalje. Odločili smo se torej za DVD, povrhu tega pa bo v paketu priložen še koncertni CD z nastopa v Wacknu. Tako lahko vidiš nastop v Wacknu, ga slišiš, CD lahko vzameš v avto ali kamorkoli drugam.

MATJAŽ:
Mislim, da ste se res odločili pravilno, da ne boste izdali koncertnega albuma, kajti to poletje je to storilo veliko drugih bandov, Kreator, Sodom, Edguy itd.

PRIMAL FEAR: MAT: Vem in prihajajo še Hammerfall. Ideja je bila ta, da fani, die hard fani, ki bodo kupili DVD, zraven dobijo še koncertni CD. S tem bo nakup vreden denarja, dobili bodo veliko materiala v 5.1 sorroundu in vse, kar sodi zraven. Res je dobro, s pravim bookletom, DVD smo naredili kot digipack, paket izgleda res lepo, veliko je slik in informacij.

MATJAŽ:
Lepo, kajti ponavadi so DVD-ji brez bookletov.

PRIMAL FEAR: MAT: Mi imamo vse. Poleg tega pa ni v normalni embalaži, je digipack, neke vrste box.

MATJAŽ:
Nocoj boste predstavili novo pesem. Povej kaj o njej, je tipična Primal Fear?

PRIMAL FEAR: MAT: Tako je, Sea Of Flames. Je tipična, hitra skladba, ki predstavlja nekaj novega za Primal Fear prijatelje. Letos poleti ne igramo le v Sloveniji, igramo še v Wacknu, na Summer Breeze, tako da nas bo videlo veliko fanov, naslednji teden gremo v Španijo, ki je ena naših najpomembnejših držav. Fani že pozanjo vse stare pesmi, dobili pa bodo še eno novo, ki bi jo verjetno zelo radi slišali. Odločili smo se za Sea Of Flames, ker se totalno prilega zgodbi Primal Fear. To je 100% Primal Fear, močne kitare, močni vokali, lep refren, boste slišali nocoj.

MATJAŽ:
Torej že pripravljate nov album?

PRIMAL FEAR: MAT: Do oktobra si bomo vzeli čas, snemalni studio je rezerviran od 2. oktobra do sredine novembra in takrat ga bomo posneli. Izšel bo v sredini februarja, nato pa gremo na turnejo za dolgo, dolgo časa.
RALF: In po tej turneji bomo ostali brez vokalov.

MATJAŽ:
Te bo pa Mat zamenjal.
PRIMAL FEAR: RALF: Ne, ne, jaz bom pel eno oktavo nižje, he he.

MATJAŽ:
V katerem studiu boste snemali?

PRIMAL FEAR: MAT: Začeli bomo v istem studiu, kjer smo posneli že vse naše albume, v našem domačem mestu. Tam se počutimo zelo domače, naš dolgoletni tehnik je tam, Achim Köhler, ki je tudi lastnik studia. Nismo se še odločili, kje bomo napravili miks. Dogovarjamo se z različnimi ljudmi, eden od njih je tudi Andy Sneap. Na ta način bi dobili tudi nekaj zunanjih inputov, izkušenj in energije. Mogoče pa bomo to storili sami kot na Nuclear Fire albumu, mogoče drugod, ne vemo še.

MATJAŽ:
Mogoče v ZDA, kar tudi ni bi bilo prvič?

PRIMAL FEAR: MAT: Ne, ne v ZDA, tam smo bili v preteklosti že dovolj, tokrat bomo definitivno ostali v Evropi.

MATJAŽ:
Mislim, da bi bil Andy zelo zanimiv.

PRIMAL FEAR: MAT: Ja, o tem smo govorili z njim, smo dobri prijatelji, dobro shajamo drug z drugim...
RALF: Je zelo prijetna oseba in vedno ustvari zelo dober zvok, kar se vidi pri njegovem preteklem delu. Zelo je dober.

MATJAŽ:
Njegov pristop je bolj moderen.

PRIMAL FEAR: MAT: Ja to je OK. Mislim, da bi lahko dodal neko novo vrednost Primal Fear zvoku. Bomo videli, nismo se še odločili, smo še v dogovorih.
RALF: Potrebno je priznati, da se zvok začne oblikovati z začetkom snemanja albuma. Ni pomemben le miks, ampak tudi samo snemanje. A kar mi želimo doseči, in je že Mat povedal, je ta zunanji input. Mogoče ne ravno »trušč« in distorziran kitarski zvok, ki je zanj značilen in si ga je nek band mogoče želel. Želel sem njegov input in njegov pogled na celotno stvar, pregled nad vsemi instrumenti in podobno. Zares nam je všeč njegov spekter, ima zelo odprto zvočno sliko in vsak instrument lahko posebej obdelamo. Z njim bi bilo zelo zanimivo.

MATJAŽ:
Na zadnjem albumu ste malce eksperimentirali, razširili vašo glasbo. Boste to storili ponovno ali se vračate nazaj h koreninam?

PRIMAL FEAR: MAT: Ne in ne vem, če temu lahko ravno rečeš nazaj h koreninam, ker na sceni še nismo tako dolgo. Bomo pa naredili 100% čisti heavy metal album s čistimi riffi, preprostimi vokali, odličnimi refreni, dobrimi kitarami, mogočnimi bobni, to je to. Takšna je naša vizija, naredili bomo močno ploščo od prve do zadnje note, 100% riffi, heavy metal napad. Na prejšnjem albumu smo se precej igrali in preizkušali stvari, tokrat pa bomo šli »na šus«.

MATJAŽ:
Torej orla ne boste znova poslali v vesolje.

PRIMAL FEAR: MAT: Ne, orli bodo tokrat ubili zlikovce na svetu. Imamo lepo zgodbo. V Himalaji je tempelj orlov, kamor pridejo ljudje in hočejo uničiti orle, ti pa se borijo proti temu. Si lahko predstavljaš? Mislim, da je dobra zgodba, tempelj bo tudi na naslovnici albuma. Torej smo spet na Zemlji in nič več v vesolju.

MATJAŽ:
Ima to kaj opraviti s Tomovo vrnitvijo v band?

PRIMAL FEAR: MAT: No, z glasbenega vidika, da.
RALF: Če se spomniš pesmi s prvega albuma kot Chainbreaker, te ne bi bile mogoče brez Toma in to je eden izmed razlogov, da je nazaj v bandu. Ne le zaradi osebnega, tudi z glasbenega vidika potrebujemo njegov močan pristop, ki ga ima v svojih riffih.
MAT: Riff master je, bogat zvok...
RALF: Tudi brez njega smo se znašli, naredili smo dobre albume. A navsezadnje je dobro, da se je vrnil.

MATJAŽ:
Zakaj je Henny pravzaprav odšel?

PRIMAL FEAR: MAT: Oh, gre za zasebne zadeve. Zaradi neprestanih turnej je šlo njegovo privatno življenje navzdol, imel je probleme z ženo. Prišel je do mene, mi povedal svojo zgodbo, a to ni pomembno. Še vedno smo dobri prijatelji, še vedno je odličen kitarist in dobra stvar pri tem je bila, da nam ni bilo potrebno iskati novega kitarista, le združili smo se v originalno postavo s Tomom. To je dobro, ni nam potrebno gledati nazaj na čas s Hennyjem in primerjati, če je bilo takrat boljše. Tom je ustanovni član Primal Fear, odlično igra kitaro, njegov stil igranja je podoben Hennyjevemu, mogoče malo bolj osnoven. Za nas je torej odlično.

MATJAŽ:
A Henny še vedno ostaja pri Sinner.

PRIMAL FEAR: MAT: Ja.

MATJAŽ:
Ker mu ne vzame veliko časa?

PRIMAL FEAR: MAT: Tako je. Zaradi tega je še vedno pri Sinner, zato Sinner še obstajajo. Ne potrebujemo veliko časa. Igramo na nekaj festivalih, igramo nekaj koncertov, mogoče posnamemo album vsaka tri, štiri leta. Skupaj smo lepa skupina prijateljev kot Saxon bobnar Fritz Randow, Henny, lepo se je družiti z njimi. Vendar glavna prioriteta, band številka 1 so Primal Fear. Z njimi igramo po celem svetu, vidimo kraje za katere nikoli nismo pričakovali, da jih bomo in še plačani smo od tega. Če greš drugače kam na počitnice, moraš plačati. Bili smo v Ameriki in to so nam plačali.
RALF: Nam v veselje he, he, he.

MATJAŽ:
Plačali so vam, ko ste bili spomladi v Ameriki?

PRIMAL FEAR: MAT: Ja, seveda so nam plačali.
RALF: A izgubili smo veliko denarja.
MAT: Založba je izgubila veliko denarja, ne mi.
RALF: Včasih pač rabiš dobro podporo.

MATJAŽ:
Kaj se je pravzaprav zgodilo?

PRIMAL FEAR: MAT: Oh, Halford managementu smo poslali nekaj kalkulatorjev, da se bodo učili računanja, he, he. Ena, dva, tri, štiri, pet, šest, plus, minus... Najbolj frustrirajoče pa je, da so bili koncerti razprodani, ob tem pa so imeli izgubo. Če bookiraš prizorišča, jih razprodaš, pri tem pa izgubiš denar, moraš stvari prekalkulirati vnaprej in ne šele med samo turnejo. To je edino, kar bi imel za povedati. Vse ostalo je bilo fantastično. Za nas so bili koncerti fantastični, prav tako fani, bandi so bili odlični, Amon Amarth, Immortal, Testament... Skupaj smo se imeli odlično.
RALF: Celo Rob je prišel do nas in rekel, da je odlično imeti tako veliko družino in se dobro imeti. Mislim, da je bila turneja nekaj dobrega, kar se je za vse precej žalostno končalo, tako za fane kot za bande.
MAT: Imeli smo dva razprodana koncerta na Manhattnu, tudi v nadalje so se obetali razprodani koncerti, na primer v Montrealu s prodanimi tri tisoč vstopnicami, neverjetno...
RALF: Morali smo odnehati, ker je bila organizacija sranje.
MAT: To je bilo slabo, a na koncu je bila to za nas dobra izkušnja. Videli smo, da nas imajo ameriški fani radi, da nas hočejo čimprej spet videti, a najprej se bomo osredotočili na Evropo. Potem se bomo vrnili k našim prijateljem v Južno Ameriko, kjer smo se lani decembra imeli zelo dobro, tam nas imajo radi. Sledila bo Japonska, mogoče Tajska, Malezija.... Videli bomo, kaj bomo naredili za ta album, nato šele pride Amerika. Najprej moramo ustreči ljudem, ki so nas podpirali vsa ta leta in so številka 1, Evropa.

MATJAŽ:
Ko ste začeli s Primal Fear, verjetno niste pričakovali takega uspeha?

PRIMAL FEAR: MAT: Ne. Naredili smo album za zabavo. To je bil prvi album Primal Fear. Zanj ne dobivamo nobenega denarja.

MATJAŽ:
Z njim ste se uvrstili na lestvice.

PRIMAL FEAR: MAT: Na 46. mesto. Prodali smo veliko izvodov, a ves denar gre založbi. Nuclear Blast nas je takrat odkupil, ko smo bili še v pogodbi s prvo založbo, kar je stalo veliko denarja.
RALF: Takrat smo bili še pri JVC, z njimi smo podpisali prvo pogodbo, ker smo bili na Japonskem še v dobrih odnosih zaradi mojega prejšnjega dela v Gamma Ray. Posneli smo demo s štirimi skladbami in založbe so se dobesedno teple, da bi nas dobile, bilo je neverjetno. Začeli smo kot dobri prijatelji in imeli smo dober občutek za prihodnost. Smešno je bilo, da prihajamo iz istega mesta, Stuttgarta, a se nismo dobro poznali, kajti ostali so bili pri Sinner, jaz pa pri Gamma Ray in veliko časa sem prebil v Hamburgu. Nato smo se končno bolje spoznali in začeli pisati pesmi.

MATJAŽ:
Vidva s Tomom sta ustanovila Primal Fear?

PRIMAL FEAR: MAT: Ralf, Tom in jaz.
RALF: Takrat sem pel pri Sinner. Najeli so me, da zapojem nekaj back vokalov za Judgement Day album, istočasno pa sem čakal, da bom mogoče sprejet za pevca pri tem velikem angleškem bandu, katerega ime niti omeniti nočem več, he, he. Čakal sem in se dolgočasil. Nato me je Mat vprašal: »Ralf, kaj se dogaja, zafrustrirano deluješ, narediva nekaj glasbe skupaj.« In tako sva napisala nekaj pesmi. Skupaj smo odigrali še en koncert. Imel sem Judas Priest cover band, s katerim sem se pripravljal za ta veliki band, in dva člana nista mogla igrati, pa sem vprašal Toma in Mata, če bi igrala.
MAT: Potem ko je prišlo sporočilo iz tabora Judas Priest, da so izbrali Ripperja, smo se odločili, da napišemo nekaj pesmi in z Ralfom posnamemo demo. In da, na koncu se je izšlo in to je bil začetek Primal Fear.

MATJAŽ:
Vidim, da ti ni žal, da nisi bil izbran za Judas Priest pevca.

PRIMAL FEAR: RALF: Ne. Seveda sem bil na začetku besen, kajti zame je bil velik izziv postati pevec enega največjih svetovnih heavy metal bandov. Vendar na koncu sem bil srečen, da me niso izbrali, ko vidim, kaj se sedaj dogaja pri njih. Spremenili so svoj stil in ponosen sem, da sem šel na svoje s Primal Fear.

MATJAŽ:
Poleti igrate na dosti festivalih. Bo ostalo kaj časa za počitnice?

PRIMAL FEAR: MAT: Ne. Moje zadnje počitnice so bile lani v Egiptu. Letos sem s svojimi otroci preživel pet dni v Disneylandu v Parizu. Temu sicer ne moreš reči počitnice, ker je samo hitenje, a vseeno sem se odločil, da so to moje letošnje počitnice. S fanti iz banda sem veliko časa preživel v Ameriki, imeli smo štiri proste dni na Manhattanu. Bilo je drago, a vseeno dobro. Po končani festivalski sezoni gremo zopet v studio, tako da... Bomo videli. Nekdo od revije Hammer iz Nemčije me je za drugo leto povabil na Tajsko, mogoče bom šel tja, ne vem še. Moramo pripraviti turnejo in še veliko drugih stvari, tako da ni pravega časa za počitnice.

MATJAŽ:
Odkar ste izdali prvi album, je videti, kot da ste vseskozi na turneji ali pa v studiu.

PRIMAL FEAR: MAT: No, z Ralfom sva lansko leto preživela odličen teden v Egiptu. Bila sva v najboljšem hotelu, potapljala sva se, uživala v soncu, hrani, bilo je lepo. Torej nekaj časa se le najde.
RALF: Ko še nisem imel družine, je bilo zame vedno potrata časa biti na počitnicah, sedeti na stolu na plaži, medtem ko bi lahko pisal nove pesmi ali počel podobne stvari. A sedaj, ko imam družino, ženo in otroke, potrebujem nekaj več časa. Ni ti treba iti daleč od doma, lepe počitnice imaš lahko že doma. Potrebujem le nekaj dni s svojo družino, da napolnim baterije, potem pa nazaj k poslu.

MATJAŽ:
OK, to bi bilo vse. Sedaj lahko povesta še kaj vašim fanom tu v Sloveniji.

PRIMAL FEAR: RALF: Rad bi povedal, da sem zelo vesel, da s Primal Fear prvič igramo v Sloveniji. Rad bi se zahvalil vsem tistim fanom, ki pišejo v našo knjigo gostov, kar nas zelo veseli. Upam, da vam bomo nocoj odigrali dober koncert in da se kmalu zopet vrnemo.
MAT: Strinjam se, nič nimam za dodati.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
4. 5. 2024
Metal Klavnica LXII: Attitudes To Human Extinction, Dark Sphere, Taste Of Plague
MIKK, Murska Sobota
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna