Na današnji dan
1999
Black Label Society izdajo prvenec Sonic Brew
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

26. 9. 2003

Ballistic

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: TOM
Tom Gattis je stopil v svet heavy metala leta 1978, ko sta s sošolcem, kasnejšim Megadeth kitaristom Marty Friedmanom ustanovila band Deuce. Kasneje so se preimenovali v Tension in leta 1986 izdali album Breaking Point. Po desetletju se je vrnil z Wardog, pred dvema letoma pa ustanovil novo zasedbo Ballistic. Na istoimenskem prvencu nam Tom s kolegi predstavlja 80's metal, ki ga lahko postavimo ob bok celo zadnjim Agent Steel.


MATJAŽ:
Pozdravljen Tom, kako gre? Kako se počutiš ob vrnitvi?

TOM:
Živjo, počutim se odlično. Še nikoli ni bilo bolje, vse poteka res enkratno, hvala.

MATJAŽ:
Najprej bi ti rad čestital za odličen album. Mislim, da je eden najboljših speed/thrash albumov v zadnjih letih. Zveni zelo sveže z modernim pristopom. Kako si ti zadovoljen z njim?

TOM:
Uau, to so lepe besede, hvala! Z njim sem zelo, zelo zadovoljen. Tako je, napisan je v old-school stilu, kar tako zelo obožujem, a v duhu novega, heavy zvoka. To je album direktno iz mojega srca, starega metalskega srca!

MATJAŽ:
Bi lahko rekel, da je to najboljši album tvoje kariere?

TOM:
Brez dvoma.

MATJAŽ:
Kdaj si prišel na idejo začeti z Ballistic? Kaj si imel sploh v mislih, ko si ustanavljal band?

TOM:
Potem ko sem zaključil z Wardog, sem vedel, da je v meni ostalo še veliko glasbe in odločil sem se poiskati glasbenike svetovnega formata, ki bi igrali naprej z mano. Bil sem popolnoma svoboden, ne zvezanih rok kot pred tem in končno je bilo na meni, da pokažem, kakšen album bi lahko naredil. Vedel sem, da s pravimi ljudmi lahko naredim še nekaj boljšega, bolj naprednega kot sem si predstavljal v svoji glavi. Poleg tega sem želel bolje prikazati svoj stil; umazano, glasno in heavy.

MATJAŽ:
Ali vidiš Ballistic kot nek popolnoma nov začetek ali mogoče le kot neko nadaljevanje svoje kariere?

TOM:
Oboje. Nikakor ne moreš reči, da sem novinec. To je moja tretja plošča pri Metal Blade in šesta moje celotne kariere. A nekako je to tudi nov začetek, kajti to je prvič, da me nihče ne zadržuje na kakršenkoli način. Ta CD sem jaz in to je metal, kot si ga jaz predstavljam.

MATJAŽ:
Je bilo težko najti enakomiselne ljudi, ljudi s podobnimi idejami?

TOM:
Pravzaprav ja. V bistvu je ogromno ljudi, ki imajo “poln kufer” glasbene industrije. A najbolj pomembno je, da nosijo fantje, ki sem jih našel, v sebi enako vizijo o tem, kakšna naj bi bila glasba. Vsi smo igrali z ljudmi, ki jim je pri vsem šlo le za to, da bi postali slavni. Edino za Rikarda (Stjernquist, Jag Panzer bobnar, op.av.) nisem siguren, mislim, da je on vedno igral z ljudmi, ki so imeli dobre namene. Ostalo trojico nas je frustrirala večna borba z ostalimi člani za pisanje dobre glasbe, ne pa nekega pop sranja. Sedaj smo končno prišli skupaj pravi!

MATJAŽ:
Ti si začel s kariero leta 1978 z Deuce. Po nekaj letih igranja ste se preimenovali v Tension. Zakaj ste se odločili za to potezo?

TOM:
Bilo je leta 1985 in v Hollywoodu smo snemali album za Capitol Records. Med snemanjem smo izvedeli, da že obstaja nek band z imenom Deuce. In ker se je naša založba bala svoje lastne sence, smo spremenili ime. Za to smo potrebovali le nekaj ur. To so bili čudni časi.

MATJAŽ:
Leta 1986 je album izšel. V naslednjih desetih letih ni bilo nič slišati o tebi, dokler se nisi pridružil Wardog. Zakaj tako dolg odmor?

TOM:
Šola. Takrat sem se odločil, da ne bom postal suženj glasbene industrije, diplomiral sem kot gradbeni inženir. Sedaj imam odlično službo, ki jo zelo rad opravljam, imam pa tudi priložnost igrati metal. To je pravo življenje!

MATJAŽ:
Imaš še kaj kontakta z Marty Friedmanom?

TOM:
Ja, na moji spletni strani si lahko pogledaš fotografije z lanskoletnega reuniona, ki smo ga imeli z Deuce. Pred kratkim se je Marty preselil v Tokyo, tako da se ne vidiva več tako pogosto kot nekoč.

MATJAŽ:
Mogoče planirate kaj koncertov, pridete kaj v Evropo?

TOM:
Na žalost zaenkrat še nimamo nobenih načrtov. Upamo na prihodnje poletje.

MATJAŽ:
Letos si album predstavil na Bang Your Head!!! Festivalu v Balingenu (v EMP šotoru, ne na odru, op. av.), kjer si leta 1998 igral z Wardog. Te vežejo lepi spomini na ta festival?

TOM:
Ja, tam sem se vedno imel enkratno. Mislim, da je festival znan kot glavni metal festival. Mislim, da so imeli letos odlično kombinacijo starih in novih bandov.

MATJAŽ:
Kakšna so tvoja glavna načela v življenju, v glasbi?

TOM:
Prvič, pomembno je, da delaš nekaj, kar mogoče ne bo cenjeno od začetka, a bo trajalo in ne nekaj, kar se razcveti v trenutku in še hitreje izgine. Drugič, če te nekdo želi prizadeti in ti reče, da bo to ponovil, mu moraš pokazati svoje in vsem, ki so njemu podobni. In nikoli ni prepozno, da svetu pokažeš, kdo v resnici si in česa si zmožen.

MATJAŽ:
Hvala lepa za intervju in veliko sreče z Ballistic.

TOM:
Hvala! Upam, da se kmalu vsi vidimo. Cheers!
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
4. 5. 2024
Metal Klavnica LXII: Attitudes To Human Extinction, Dark Sphere, Taste Of Plague
MIKK, Murska Sobota
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna